Kaip per 20 dienų uždirbti milijoną dolerių?  (38)

„Lietuva yra nuostabi šalis darbui“, – taip pokalbį pradeda vienos sėkmingiausių programų Apple kompiuteriams ir jų operacinei sistemai kūrėjas Saulius Dailidė. Drauge su broliu verslą jie pradėjo dar būdami paaugliai, tad juokauja, kad pirmieji uždirbti pinigai leido internetu naudotis ne tik naktį, o vėliau ir įsigyti vidutinio senumo kompiuterį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Gyvenam ir dirbam Šiaurės miestelyje, nes manom, kad jokių kliūčių verslui Lietuvoje nėra“, – sako S.Dailidė.

Įkvėpimas

Tuomet dar paaugliams broliams Dailidėms didelį įspūdį padarė Apple kompanija ir jos produktai, o ypatingu įkvėpimo šaltiniu tapo Steve Jobsas. „Sukūrėme keletą programėlių, kurios atnešė pirmuosius pinigus“, – prisimena dabar jau sėkmingai veikiančios kompanijos įkūrėjas. Tačiau visa tai buvo niekai palyginus su 2007 metais kompanijos išleista paveikslėlių redagavimo programa „Pixelmator“.

„Dviese šią programą kūrėm 9 mėnesius. Dirbom 16 valandų per parą ir per visą tą laiką turėjom tik 1 laisvą savaitgalį. Dabar savo kūrinį vadinam photoshopu paprastiems vartotojams“, – aiškina S.Dailidė, programą pristatydamas kaip vieną sėkmingiausių apskritai programinės įrangos istorijoje.

Sėkmė

Daugiau nei prieš 4 metus, įpusėję kurti produktą, broliai jį pristatė visuomenei. Tikina, kad susidomėjimas už Lietuvos ribų buvęs didžiulis: apie jį rašė žurnalai, laikraščiai ir internetas, visgi pasitaikė ir skeptikų, suabejojusių, ar konkurentas garsiajam photoshopui kada nors iš viso pasirodys.

„Savo paveikslėlių redagavimo programą išleidome 2007 metais ir per pirmąją savaitę ji uždirbo 100 tūkstančių dolerių“, – sako S.Dailidė. Tačiau, anot jo, tai tebuvęs lašas jūroje, mat kai praeitais metais Apple atidarė internetinę parduotuvę, kurioje programas gali pardavinėti visi norintys, lietuvių produktas mažiau nei per mėnesį šovė į neregėtas aukštumas ir uždirbo visą milijoną dolerių.

„Daug kam ši suma skamba įspūdingai, bet tiesą sakant, mūsų programa ir anksčiau buvo sėkminga, tad kur kas smagesniais laikome dalykus, kurių kiti iš viso nepastebėjo“, – pasakoja vienas iš programos kūrėjų. Pasak jo, lietuviškoji paveikslėlių redagavimo programa minėtoje internetinėje parduotuvėje užkopė į garbingą trečiąją vietą ir nusileido tik pačios Apple sukurtoms programoms. Be to, pagal visus duomenis ji net 2 mėnesius iš eilės lenkė ir garsiuosius Angry birds.

Po tokios sėkmės programa nepraslydo ir pro pačios Apple akis. Paskutinėje savo kalboje jos marketingo vadovas paminėjo paveikslėlių redagavimo programą ir tikino besidžiaugęs, kad tokia yra, o 2011 m. „Pixelmator“ kūrėjai gavo Apple dizaino apdovanojimą, kurį laiko didžiausiu savo programos pripažinimu.

Verslo modelis

„Nuo dviejų mūsų kompanija išsiplėtė iki 15 darbuotojų, į darbą jie ateina kada nori ir dirba kiek nori, gali nors ir savaitgaliais“, – pasakoja S.Dailidė. Kompanija tikina nenaudojanti jokių CRM ar kitų projektų vadybos programų, kurias anksčiau patys ir kurdavo.

„Mūsų verslo modelis labai paprastas – produktas, internetinis puslapis, Apple parduotuvė ir palaikymas“, – aiškina paveikslėlių redagavimo programos kūrėjas. Pats svarbiausias, anot jo, čia – produktas, tad turėtą internetinę parduotuvę kompanija tiesiog panaikino. Dabar tikina naudojantys tik forumus, straipsnelius ir pranešimus spaudai. „Kartais padarome ir reklaminės kampanijas, bet mūsų atveju jos visiškai neefektyvios“, – tikina S.Dailidė.

Pinigai

Nors plėstis už Lietuvos ribų šie programų kūrėjai neketina ir mūsų šalį vadina pačia geriausia vieta verslui, vien paveikslėlių redagavimo programa jie neapsiriboja. „Kartas nuo karto pabandom ir kažką kito, pavyzdžiui, žaidimus“, – sako S.Dailidė. Visgi pagrindinė taisyklė čia viena – viskas kuriama Macintosh kompiuteriams ir jų operaciniai sistemai, nes ji kūrėjams ne tik patinka, bet ir turi mokius naudotojus, kurie už legalią programinę įrangą sutinka susimokėti.

„Vienintelis trūkumas Lietuvoje mums – žmonės, kurie ateina dirbti. Pirmiausia juos reikia išmokyti to, ką tu nori, kad jie darytų“, – aiškina programų kūrėjas, įsitikinęs, kad įtakingų pažįstamų verslui kurti nereikia. Anot jo, galima absoliučiai nebendrauti su žmonėmis ar kitomis kompanijomis, užtenka dirbti ofise ir kurti gerus produktus.

„O pinigai – jie mums neturi absoliučiai jokios reikšmės. Galbūt dėl to, kad dirbame jau seniai ir pinigai mūsų neišlepino. Visus juos užsidirbome patys ir svarbiausias dalykas mums – padaryti kažką įdomaus, kas patiktų žmonėms“, – tikina S.Dailidė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Pinigų karta
Pinigų karta
Autoriai: Monika Plepė
(1)
(0)
(0)

Komentarai (38)