Tyrimas: iš namų darbuotojai dirba geriau  (6)

Išjungiate žadintuvą, pasirąžote lovoje ir palaimingai nusišypsote: „O šiandien į darbą nereikia!“. Tingiai pasidarote kavos puodelį, paršlepsite atgal į lovą, pasiimate nešiojamąjį kompiuterį ir… pradedate dirbti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kol jūsų bendradarbiai bando pabusti darbo vietoje su antru kavos puodeliu, jūs jau atsakėte į svarbiausius ryto laiškus, jie važiuoja pietų, jūs – spėjate peržvelgti kelis dokumentus, kol išverda bulvės. Ir nesvarbu, ar jūs šiandien visą dieną dirbote nesiprausęs, taip ir neišlindęs iš mylimo chalato spėjote aptvarkyti namus ir nurinkti skalbinius, jūs esate geriausias mėnesio darbuotojas. Netikite?

Stenfordo universitetas atliko tyrimą, kurio rezultatai akivaizdžiai baksnoja į faktą – darbuotojai, dirbantys namie, yra gerokai produktyvesni. Vis daugiau žmonių pasaulyje darbą biure iškeičia į galimybę dirbti namuose, jei tai leidžia įmonės politika ir tinkamas palaikymas (darbuotojai aprūpinami darbo kompiuteriais ir telefonais).

Stenfordo universitetas panoro išsiaiškinti, ar darbuotojų produktyvumui turi įtakos aplinka, kur – darbe ar namie – geriausia dirbti. Buvo atlikta išsami Šanchajaus (Kinija) kelionių agentūros „Ctrip“, kurioje dirba 13 tūkstančių darbuotojų, nuotolinio darbo apžvalga. Kompanija „Ctrip“ susirūpino, kad išlaidos biurui nuolat auga, ir ėmėsi optimizacijos. Nustačiusi, kad 255 darbuotojai pageidauja dirbti iš namų, suteikė jiems tokią galimybę. Tiesa, darbuotojai turėjo atitikti kelis reikalavimus – būti išdirbę bent 6 mėnesius, namuose turėtų gerą interneto ryšį ir atskirą kambarį darbui.

Tyrėjai šiuos 255 darbuotojus padalino į dvi grupes: dirbsiančius 4 iš 5 darbo dienų namie, ir tuos, kurie vis dėlto liks dirbti biure. Namie dirbantiems darbuotojams vadovavo tie patys biure likę vadovai ir dirbo panašias užduotis su kitais kolegomis, kad būtų lengviau palyginti darbo produktyvumą.

Eksperimentas truko devynis mėnesius ir štai rezultatai: Namie dirbančių darbuotojų produktyvumas išaugo 12 proc. Augimą žymi du rodikliai: 8,5 proc. augimo susidarė iš daugiau darbui praleistų valandų dėl trumpesnių pertraukų ir rečiau pasitaikančių susirgimų; 3,5 proc. – iš daugiau atliekamų veiksmų per minutę. Tyrėjai produktyvumo nuopelnus priskyrė namie esančioms tylesnėms darbo sąlygoms.

Nekilo jokių neigiamų emocijų toje grupėje, kuri buvo palikta dirbti biure, nepaisant jų noro dirbti iš namų. Namie dirbanti grupė savo darbe patiriamą nuovargį sumažino 50 proc. Namie dirbantys taip pat labiau išreiškė pasitenkinimą savo darbu.

Pasibaigus universiteto tyrimui, „Ctrip“ visiems kvalifikuotiems darbuotojams pasiūlė galimybę dirbti iš namų. Tyrėjai dar kelis mėnesius sekė statistiką ir pastebėjo kai ką įdomaus: darbuotojai, kurie ir taip buvo produktyvesni, dažniau rinkosi darbą namie, o mažiau produktyvūs darbuotojai mieliau pasilikdavo dirbti biure.

Žinoma, tyrimo rezultatai gali neatitikti kitos įmonės, dirbančios skirtingoje srityje, patirties ir lūkesčių, tačiau gal verta pabandyti? Juolab kad šiuo metu tiek daug sprendimų, leidžiančių efektyviai dirbti bet kurioje pasaulio vietoje, kad ir naudojant virtualų biurą „Google Apps“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: sprendimaiverslui.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)