„Žirgai ir durtuvai“: 1916-aisiais ir dabar  (25)

Vargu ar bereikia priminti šią savaitę iš JAV prezidento Barako Obamos (Barack Obama) lūpų išskriejusią ir neabejotinai istorine tapusią frazę oponentui Mitui Romniui (Mitt Romney) apie žirgus ir durtuvus JAV karinėse pajėgose. Į M. Romnio „antausį“ B. Obamai, neva Jungtinės Valstijos turi rekordiškai mažą laivyną nuo 1916 m., Nobelio Taikos premijos laureatas B. Obama atrėmė mirtina sarkazmo papliūpa („<...> Taip, tai tiesa, bet leiskite priminti, kad JAV kariuomenė šiandien turi ir mažiau žirgų, ir mažiau durtuvų, nes turi lėktuvnešių, atominių povandeninių laivų, slaptų žvalgybinių ir kovinių orlaivių <...>“). O kokie skaičiai yra ir buvo iš tikrųjų?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš tiesų šiandien JAV laivynas yra ne toks skaitlingas, kokio jo būta beveik prieš šimtą metų. Tačiau milijonierius M. Romnis dar sykį užlipo ant to paties logikos grėblio (pamenate, kaip respublikonų lyderis piktinosi dėl to, jog lėktuvuose kilus gaisrui negalima atidaryti iliuminatorių ir įleisti deguonies?...), šįkart kiekybę (laivų skaičių) pasirinkdamas prieš kokybę (esamos ginkluotės pajėgumą, potencialą).

Laivynas dabar reiškia ne tik anuomet negirdėtą dalyką – lėktuvnešius, bet ir kitą smogiamąją jėgą – modernius naikintuvus ir bombonešius, bepiločius žvalgybinius/kovinius orlaivius ir t.t. Beje, I Pasaulinio karo metu (apie tokį laikotarpį kalbėjo M. Romnis), bombarduojama buvo apskritai nedaug, tad lyginti I Pasaulinio karo laivyną su dabartiniu apskritai nėra prasmės. Tad JAV arsenalas dabar tikrai nėra silpnesnis nei buvo, ir M. Romnis smarkiai prašovė pro šalį.

Kokie skaičiai buvo 1916 m. JAV laivyne? Iki minėtų metų pabaigos JAV kariniam laivynui priklausė iš viso 245 laivai. Šis skaičius 1917 m. JAV įsijungus į I Pasaulinį karą pašoko iki 342. 2011 m. pabaigoje JAV karinis laivynas turėjo 285 laivus.

Kol kas M. Romnis bent jau iš dalies yra teisus. Tačiau teigti, kad nuo 1917 m. JAV niekados neturėjo daugiau laivų, yra beprotiškai neatsargu. Mat skaičiai per pastarąjį šimtmetį pasiutusiai šokinėjo, ir, pavyzdžiui, 1945 m. pabaigoje JAV laivynas turėjo beveik 7 tūkst. karinių laivų. Tiesa, tarpukariu laivyno būta keliasdešimt kartų mažesnio, tačiau laivų skaičius niekad nebuvo mažesnis nei 300. Taigi, daugiau laivų JAV nuo 1916 m. daugiau turėjo ne sykį, ne du ir ne penkis.

Laivų minimumas (skaičiuojant nuo XIX a.) JAV laivyne buvo pasiektas praėjusį dešimtmetį – 2007 m., kai šaliai vadovavo Džordžas Bušas jaunesnysis (George W. Bush). Išeitų, kad M. Romnis mėgina sulyginti obuolius su pomidorais. Jo palyginimas kalbant apie JAV karinio laivyno galią yra absurdiškas.

Įpusėjus XX a., JAV karinis laivynas buvo visiškai kitoks nei yra dabar – jį sudarė daugybė laivų, kurie, vadovaujantis nūdienos standartais, būtų beverčiai. 1916 m. JAV laivyno koziriai, be abejo, buvo linijiniai laivai (angl. – „battleship“) ir kreiseriai (angl. – „cruiser“) – jų turėta atitinkamai po 36 ir 30. Tačiau laivynui priklausė ir žvalgybiniai laivai (angl. – „monitor“), kanonieriniai laivai (angl. – „gunboat“), plieniniai kanonieriniai laivai (angl. – „steel gunboat“), torpediniai laivai – visi tokio tipo laivai seniai išplaukę į užtarnautą poilsio uostą.

Vienintelę modernią lėktuvnešio grupę sudaro daugiau kaip dešimt laivų, o jos ginkluotė yra tokia įspūdinga, jog toks pulkelis nesunkiai paskandintų visą 1916 m. JAV flotilę. Lyginti absoliučius skaičius neatsižvelgiant į galią ir kokybę, yra dar absurdiškiau.

Knygoje „Wired for War“ Piteris Singeris (Peter W. Singer) pastebi, jog II Pasaulinio karo metu sąjungininkams reikėjo maždaug 108 lėktuvų vienam taikiniui sunaikinti. Kol pasirinktus objektus pavykdavo sunaikinti, jie būdavo bombarduojami vis iš naujo. Ką ir bekalbėti apie I ar II Pasaulinio karo bombų taiklumą. Palyginimui, persikelkime į 2001 m., kai misijoje Afganistane vienas kovinis lėktuvas sunaikindavo vidutiniškai po 4,07 taikinio per vieną misiją. Lyginti buvusią ir dabartinę ginkluotę absoliučiais skaičiais vėlgi nėra jokios prasmės: vietoj lėktuvų skaičiaus vienam taikiniui šiandien kalbame apie taikinių skaičių vienam lėktuvui.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(0)

Komentarai (25)