Stebėtojai apie JAV rinkimų sistemą: tai tiesiog neįtikėtina  (21)

Vykstant lemiam mūšiui dėl Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) prezidento vardo, Amerikoje viešintys rinkimų pareigūnai iš kitų šalių stebisi pasitikėjimu paremta JAV rinkimų sistema.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Tai tiesiog neįtikėtina sistema“, – žurnalui „Foreign Policy“ sakė Nuri K. Elabbar, kuris kartu su kitais rinkimų stebėtojais iš daugiau nei 60-ies valstybių atvyko į JAV stebėti prezidento rinkimų. Daugelis jo kolegų pritarė – jų šalyse tokia sistema tiesiog neveiktų. „Būtų labai sunku perkelti šią pasitikėjimu paremtą sistemą į kitą šalį. Tai reikalauja daug procedūrų ir išsilavinimo“, - sakė Nuri K. Elabbar.

Didžiausias skirtumas, kurį pastebėjo Amerikoje besilankantys pareigūnai yra tas, kad daugelyje valstijų nėra rinkėjų identifikavimo sistemos. Rinkėjai taip pat gali balsuoti elektroniniu paštu ir gali nutikti taip, kad tas pats žmogus, pasivadinęs kitu vardu, atiduos savo balsą dar keletą kartų.

Tarptautiniai stebėtojai taip pat pažymėjo, kad rinkimų vietose nebudi policija. Jeigu kitur policijos patruliavimą įprasta laikyti saugumo ženklu, Amerikoje policijos pareigūnai dažnam balsuojančiam sukelia tiesiog baimę.

Tarptautinė stebėtoja iš Jordano Sara Al – Utaibi stebėjosi, kad balsavimo būdai kiekvienoje valstijoje skiriasi. Pavyzdžiui, Marilande paplitęs elektroninis balsavimas, tuo tarpu Vašingtone dominuoja įprasta popierinių biuletenių sistema. Jeigu kitoje šalyje būtų įtvirtintos tokios skirtingos balsavimo sistemos, iš karto padidėtų sukčiavimų ar rinkimų pažeidinėjimų tikimybė.

Dauguma Amerikoje besilankančių pareigūnų taip pat neslėpė nuostabos, kad rinkimų vietose nėra kitose rinkimų sistemose įprastų stebėtojų, kurie užtikrintų reikiamų rinkimų procedūrų laikymąsi. Tarptautiniams pareigūnams abejonių sukėlė ir prognozės pagal preliminarias visuomenės apklausas.

Amerikoje viešintys rinkimų pareigūnai atvyko iš besivystančių demokratijų, tokių kaip Tunisas, Indonezija, Rusija, Nigerija ir Jemenas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(3)
(0)
(0)

Komentarai (21)