Darbo birža paskelbė, kokios profesijos šiemet bus paklausiausios  (14)

Darbdaviai mano, kad šiemet situacija darbo rinkoje bus geresnė nei pernai, o nedarbo lygis toliau mažės, o Lietuvos darbo birža (LDB) dėsto, kad kas mėnesį ruošiasi įdarbinti po beveik 20 tūkst. žmonių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Prognozuojama, kad 2013 m. įdarbinimas išaugs apie 2-3 proc. Tikimasi, kad darbo biržai tarpininkaujant darbą kas mėnesį susiras vidutiniškai po 17 tūkst. darbo ieškančių žmonių“, - skaičiuoja LDB.

Šiemet LDB atliko darbo rinkos prognozę, vadovaudamasi 4,2 tūkst. darbdavių apklausos duomenimis.

Prognozėje dėstoma, kad augant darbo jėgos paklausai, nepakaks pasirengusių darbo rinkai darbuotojų esamoms darbo vietoms užpildyti.

„Bedarbių struktūroje išliks didelė dalis nepasirengusių darbo rinkai, be profesinio mokymo ir turinčių nepaklausias darbo rinkoje profesines kvalifikacijas. Išliekant aukštam nedarbo lygiui šalyje, bus susiduriama su kvalifikuotos darbo jėgos trūkumu“, - dėsto LDB.

Abiturientai renkasi nepaklausias specialybes

LDB Darbo išteklių skyriaus vyriausioji specialistė Donata Šlekytė pristatė šiems metams sudarytą „Įsidarbinimo galimybių barometrą“.

Didesnes įsidarbinimo galimybes šiemet turi elektros ir elektronikos inžinieriai, programuotojai, siuvėjai, pardavimo ir transporto vadybininkai, finansininkai, buhalteriai, gydytojai ir slaugytojai. Taip pat įsidarbinti šiemet lengviau turėtų vairuotojai, pardavėjai, virėjai, barmenai, suvirintojai, staklininkai ir statybininkai.

Ribotas įsidarbinimo galimybes turi architektai, statybos ir mechanikos inžinieriai, mokytojai ir auklėtojai, administratoriai, draudimo ir reklamos agentai. Darbininkiškų profesijų srityje yra sumažėjusi paklausa apdailininkams, betonuotojams ir mūrininkams, taip pat elektrikams, stogdengiams, baldžiams, konditeriams ir mėsininkams.

Mažiausias galimybes įsidarbinti šiemet turi pradinio ir ikimokyklinio ugdymo mokytojai, socialiniai pedagogai ir darbuotojai, turizmo vadybininkai, teisininkai, ekonomistai, psichologai, agronomai, aplinkos apsaugos ir apželdinimo specialistai.

Mažiausiai paklausios profesijos yra floristų, kirpėjų, kosmetikų ir manikiūrininkų, krautuvų vairuotojai ir traktorininkai.

D.Šlekytė konstatavo, jog abiturientai, rinkdamiesi specialybę neatsižvelgia į situaciją darbo rinkoje ir įsidarbinimo galimybes, nes vienos populiariausių studijų krypčių yra ekonomika ir teisė.

Nedarbo priežastys – ir mažos algos

LDB vardija, jog nedarbą keliantys veiksniai yra keli: ekonomika auga nepakankamai sparčiai, o didėjant efektyvumui ir augant technologinei pažangai, reikia vis mažiau darbuotojų.

„Dar vienas aspektas – menkas žemos kvalifikacijos darbuotojų apmokėjimas. Mažos pajamos, pasak darbo ieškančių žmonių, neskatina jų dirbti, todėl tokie žmonės labai dažnai tampa socialinių pašalpų gavėjais“, - vardija LDB.

Prognozuojama, kad šiemet į teritorines darbo biržas kreipsis apie 310-320 tūkst. žmonių, t.y., 6 proc. mažiau nei pernai. Kiekvieną mėnesį gali būti registruojama apie 26 tūkst. bedarbių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Erika Fuks
(13)
(1)
(1)

Komentarai (14)