Kodėl mokslo srityje moterų mažiau?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

cluendo 2013-03-12 21:36
WTF ? 2005 vs 2013. Dabar moteru tikrai DAUG moksle. Ir netgi graziu labai (cia siaip ne ne prie ko pastebejimas ). Netgi celebrity "scientist'ciu" kietu yra kaip kad Liz Bonnin
rwc 2013-03-12 21:52
Atsakymas išties labai paprastas. Norint atsiduoti mokslui, reikia pamiršti šeimą, vaikus, asmeninius interesus ir taip toliau. Nesigirdamas pasakysiu, kad moteriai mokslininkei reikia labai atlaidaus, suprantančio, mokančio laukti vyro - beveik pudelio, net jei jis pats mokslininkas. Dauguma jaunų mokslininkių - vieša paslaptis - yra, nepabijokim to žodžio, klubinės čiulpikės be ilgalaikių santykių, bet su pastoviai valoma gimda. Noliferės, net jei gastroliuoja po kalnus, groja orkestruose. Kaip kitaip, jei visą savo gražumą prašika sėdėdamos prie TEX. Ir taip, mano moteris mokslininkė. Mieliau norėčiau, kad ji (su savo protu ir darbštumu) verčiau būtų statybininkė. Dabar galite užjausti ;]
cluendo 2013-03-12 22:04
Biski nusisnekejai cia. Laikai keiciasi ir zmones keiciasi ir siaip daug kas keiciasi - poziuris zmoniu keiciasi, santykiai keiciasi. Paziurekit i pasauli placiau truputi. Taip - mokslas auku reikalauja. Bet o kas nereikalauja auku? Jei busi paprasta seima su vaikais, paaukosi savo gyvenima taip pat. Jei busi statybininkas - paaukosi savo gyvenima taip pat. Jei busi computer sicentis - velgi paaukosi gyvenimo dali. Biski offtopic: geras video labai susietas kazkiek: http://www.youtube.com/watch?v=OmVoQivg6WY
AP0323 2013-03-12 22:07
jokiu realiu paaiskinimu, papilstyta is tuscio i kiaura, iveskimes kvotas darzeliuose, filologijose, ir kitose srityje vyrams, kur moterys yra pranasesnes. kodel nera kvotu kasyklose, chemijos pramoneje, kur pacios blogiausios salygos? straipsnis bande atsakyti i rimta tyrima, kad skiriames gabumais ir tai tik per tolerastu prizme...
rwc 2013-03-12 22:30
grantus. Tu šiandien Tokijuje, žmona Pasadenoje - susitiksite gal per Kalėdas. Kokie dar jopėrėsėtė vaikai, kokia bendra buitis? Apskritai, kas bendro, išskyrus abstrakčius pasiilgimus? Gali užsimerkti prieš žinojimą, kad tavo moteris konferencijose duodasi su negrais. Taip būna, čia moralės klausimas. Bet yra faktas kaip blynas, kad jokia atsakinga mamytė netąsys savo papinio kūdikio po transatlantinius lėktuvus ir viešbučius. Tu, jei nori, skrisk - pusmečiui, metams, porai metų. Jei taip tiki šiuolaikiškumu - parsiveši gražius ragus. Patinka perspektyva? O daugumai vyrų nepatinka. Nepatinka didelė tikimybė likti raguotiems. Rezultatas: mokslininkė mergina gaunasi arba čiulpikė, arba vienuolė, su labai retomis nepraduriamai aklo įsimylėjimo išimtimis. Kas bet kuriuo atveju (nebent jos vyras lygiai taip pat nepraduriamai aklai įsimylėjęs) apiforminama terminu "senmergė". Šiuolaikinė visuomenė senmergių kažkodėl netoleruoja.
Arthuras 2013-03-12 22:40
O kas draudžia dirbti mokslo vardan Lietuvoje? Jei finansiniai poreikiai nėra begaliniai, nemanau, kad yra kažkokių didelių problemų, nebent dirbama su technologijomis, kurios Lietuvoje neišvystytos. Galų gale, apskritai siekiant karjeros, ne tik moksle, gali tekti išvažiuoti. Na ir kas?.. O senbernius toleruoja?
Makashi 2013-03-12 22:48
Nes moteru vieta yra virtuveje, kur vyksta tikras mokslas - niam niam alchemija
Kirtiklis 2013-03-12 22:48
Būtent kad į temą. Įdomus feminisčių paradoksas - kur nereikalaujantys fizinių gabumų,daugiau protinių ar menkų fizinių - feministės rėkia kad reikia lygybės, kad diskriminacija ir t.t, o kai reikia fiziniams sunkiems darbams, reikalaujantiems ištvermės ir t.t tada kažkaip atsiranda "silpnoji lytis" ir feministės nenori maišyti skiedinio, nešioti plytų ar trinkelių, ar kitų super sunkių darbų. Tai kur tada lygybė? Nėra ir būti negali dėl savaime suprantamų priežasčių. O man asmeniškai nekliūna ir neskirstau pagal lytis, svarbu kad mokėtų/gebėtų ir suprastų.
rwc 2013-03-12 22:57
Frankly. Senberniams negresia dekretinės atostogos ir šiaip jau tėvystės atostogos tebėra moterų privilegija. Gal tu įsivaizduoji maitinančią mamytę, 16 val. per parą sėdinčią prie straipsnio? Aš - ne. Geriau aš dirbsiu po 32 valandas per dieną, bet mano moteris prižiūrės kūdikį, su retomis išimtimis. Geriau ji man diktuos, pasakys, kokių paveiksliukų reikia ir pasidalins savo supratimu, nei dirbs pati. Priešingą atvejį įsivaizduoji?
rwc 2013-03-12 23:03
, kad tarp lytinio akto ir gimdymo vyrams atostogų nereikia.
Arthuras 2013-03-12 23:07
O kas tau draudžia tėvystės atostogų pasiimt? Apskritai, tėvystė ir rimta karjera, kuriai reikia daug laiko - nesuderinami iki galo. Nebūtinai karjera turi būti mokslas. O jei nenukrypstant nuo temos, tai moterų mokslo srityje yra gerokai mažiau dėl kitų problemų.
FtBall 2013-03-12 23:27
Kiek gyvenime teko bendraut su moterimis akademiniais tikslais pastebėjau akivaizdų dalyką - mažai praktinio mąstymo, gerokai mažiau logiškų veiksmų. Klasėje tikrai žinau, kad nė vienos mokslininkės nebus, nors ir pažymiai, kiti pasiekimai kur kas ryškesni. Bėda ta, kad mažas mokymosi efektyvumas, ir pats mokymosi tikslas jų kitoks - joms svarbiau kontrolinio rezultatas, nei žinios. Taip ir gaunasi, kad 10 valandų prieš kiekvieną kontrolinį, o žinių bei mokymosi įgūdžių bagažas - 0. Na, bent jau taip mano aplinkoje buvo/yra.
Arthuras 2013-03-12 23:33
Va šitą ir aš pastebėjau. Žinau tik kelias merginas, kurios turi stiprų loginį mąstymą, motyvaciją siekti kažko grynai moksle(nors ir mokykla ir universitetas gana aukšto lygio). Be abejo, natūralu, kad gebėjimus lyginu su savimi, o mano gebėjimai tikrai toli gražu nėra ypatingi. Aišku, gal ne iš tinkamos aplinkos išvadas darau...
cluendo 2013-03-12 23:34
Siaip tai moterys jau senai yra integruotos dirbti beveik(visur buna isimciu) visus darbus kaip ir vyrai. Na galbut "developing countries" to dar neturi ir netures greitai. Bet pasaulis adaptuojasi. Pastebejau kad dabar (ypac issivysciusiose valstybese) moterys dauguma darbu nudirba netgi geriau negu vyrai(as megstu pripazint tai kas yra realu). Yra ir tokiu superwomen kur ir gimdo ir karjeras daro ir pns. Mokslininkes i ta tarpa taip pat ieina. Kaip tai atsilieps vaikams? As nezinau - bet pasekmiu bus tikrai. O beto - tos vadinamo ciulpikes kaip kad "rwc" pasake tai normalus ir suprantamas dalykas. Tos mokslininkes tai ne tokio kaip isivaizduojam - vienuoles vos ne. Jos sugeba ir pasilinksmint visapusiskai ir pns. Cia siaip pamastymui: mum dabar atrodo ta nusistovejus santvarka kaip taskas kurio pajudint negali. Bet juk atetyje keisis viskas. Keisimes mes vyrai, keisis moterys. Dabar tas procesas vyksta - tik jis balaganas nes visgi tai procesas Proto lygis zmoniu kyla, moterys yra VISISKAI vienodos proto issivystimu kaip ir vyra, del to atsiranda sunkumu buti motina ir mokslininke. Arba karjeros siekeja. Moterims gaunas dvigubai sunkiau negu vyrams bet jos vistiek nudirba panasius darbus.
MrT 2013-03-12 23:53
Arturai, mechanikos indzinierius ir yra indzinierius, o ne mokslininkas. Scientist ir engineer dvi skirtingos specialybes. O mokslininku palyginus su kitomis specialybemis nera tiek daug. Todel jei esi geras specas, prisireikia keliauti visur. Bent jau mano universitete profesoriai/doktorantai (jauni visai) apkeliave tikrai nemazai, bent jau kiek pasakojo.
rwc 2013-03-13 00:12
reikalauja, kad įstojusiųjų procentas atitiktų demografinį pagal rasę, lytį, tautybę, neįgalumo laipsnį ir t.t..
Arthuras 2013-03-13 08:59
Tai tą aš suvokiu ir apie tai ir kalbu, kad yra ir be mokslininkų, kurie keliauja. Ir, beje, inžinierius, o ne indžinierius.
vvv2 2013-03-13 09:15
- Mokslas nėra nei lengva nei garbinga darbo sritis, turi nuolat "kariauti" su oponentais ir pavyduoliais.