Keisčiausios hiperinfliacijos pasaulio istorijoje

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

T 2013-03-13 12:45
Labai geras straipsnis, gal ir mūsų valdžia iš jo pasimokys. Dabar dėl pinigų multiplikacijos negalima net maža pinigų emisija. Nelabai supratau tik kodėl TSRS vyriausybė taip užsipuolė ant Vengrijos. Dar galiu pridurti, kad visos socialistinės valstybės reguliavo kainas, to pasekoje paprasčiausiai trukdavo visokių prekių. Galiausiai vos tik pabandė žengti į rinkos ekonomiką iš karto kainos šoko į viršų. Labai gerai atsimenu tuos laikus kai augo kainos. Tai buvo kokie 1989 - 1992 metai. Kainos augo šuoliais. Daug kas prarado viso gyvenimo nemažas santaupas. Jei užsilikdavo koks rublis ar talonas iškarto eidavo keisti ant kitos valiutos, dažniausiai JAV dolerio ar VFR markės. Jei JAV dolerio kursas būtu išlikęs toks pats kaip tada, jis dabar kainuotu apie 5,6 Lt. Niekas privalomo registruoti turto už jokius rublius ar talonus neparduodavo. Įmonės labai pamėgo vėluoti atsiskaityti, kad galėtu atsiskaityti nuvertėjusiais pinigai. Labai išaugo kainos, net palyginus su algomis, nes prekybininkai užsidėdavo rezervą dėl infliacijos. Darbuotojai gaudavo labai mažas palyginus net su Lenkijos darbuotojais algas, perskaičiavus į JAV dolerius kokius 10 - 15 dol. per mėnesį. Atvažiavę užsieniečiai čia jautėsi kaip milijonieriai, nors jiems dėl prekių trukumo sunku buvo kai ką nusipirkti. Viso kainos per kelis metus išaugo 1000 kartų.
Nerkus 2013-03-13 15:58
Dar apie Zimbabvę galėjo parašyti. Čia užfiksuotas infliacijos pasaulio rekordas.
klaidas.thompson 2013-03-14 00:54
man tas lektuvelis atrodo kaip priminimas apie amerikos fiskalini skardi ,bet daug kas sako kad jie sikart turetu buti kazka naujo sumaste nei tiesiog stampuoti zalius,o siaip ekonomika svetimas man reikalas.
vvv2 2013-03-14 10:51
- Visų krizių problema tame, kad bandantys jas suvaldyti nesuvokia jų mechanizmo! p.s. .. Šiandieninė krizė kilo dėl "bankierių" sąmokslo, kurio esmę galima nusakyti net tavo žodžiais: kam tiem "lauciam-runkeliam-bomžam" pinigai? tuomet jau aš nebūsiu turtingas! .. Todėl nutraukė paskolas, pakėlė palūkanas, uždarė daugybę įstaigų. Rezultate krito vartojimas, o jau tada krito gamyba bei mokslas!
Skeleton 2013-03-14 15:17
Parašytas totalus absurdas. Reali problema buvo besaikis paskolų dalijimas PRIEŠ krizę, NT bumo metu. Ekonominis burbulas - pirmapradė priežastis. Krizė ir visa kita - tik visiškai neišvengiamos burbulo pūtimo pasekmės.