Pasaulyje baigiasi mirties bausmių era

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

O_O 2013-04-12 14:29
Aš asmeniškai nesuprantu tokio humanizmo, kai urodą, nužudžiusį 10 vaikų, šeria iki gyvenimo galo.
01 2013-04-12 14:35
Na taip, mirties bausmė yra atgyvena, taciau visokias atmatas šerti iki gyvos galvos kalejimuose irgi nesamonė visiška. Išeitį matyčiau tik autonominių kalėjimų kur patys nuteistieji rupinasi savo išgyvenimu. Tokie galetu but arba toli vandenyne arba stacionarioj orbitoij.
Shinigami 2013-04-12 15:00
Dabar nusikaltėlis turi daugiau teisių nei sąžiningas pilietis. Nes nusikaltėliai kaleime turi daugiau teisių, nei sąžiningas asmuo laisvėje.
EdvasP 2013-04-12 15:20
Tobuliausia būtų, kad pačiuose kalėjimuose būtų priverstiniai darbai. Dabar yra taip, kad kas nori, tas dirba. Tarkim kalinys atsiduria už grotų. Kad gautų maisto, per dieną bent jau 2 valandas atlieka darbą, pvz surinkinėja mokyklinius suolus. Dar valandą dirba už elektrą, vandenį, darbuotojų algas. Juk šitiek jų yra. Tokia masė kalinių įdarbinta, beveik išpirktų tuos pinigus kuriuos moka mokesčių mokėtojas. Tuo pačiu nemažai daliai tai būtų nebloga reabilitacija. Galbūt įmanomas gyvenimo salygų pagerinimas. Bet svarbiausia, kad toks žmogus būtų izoliuotas nuo visuomenės ir tuo pačiu pats save išlaikytų. Beabejo, didesnė dalis priešintūsi tokiai tvarkai, bet, kada alkanas kalinys pavaikščiotų savaitę ar dvi, gal persigalvotų. Galbūt kitokių būdų prigalvoti galima. Bet, kad toks kalėjomo modelis kuris dabar egzistuoja yra nevykęs tai tikrai.
shift 2013-04-12 15:34
Džiugi žinia, kad pasaulis bent šiuo požiūriu sąmoningėja. Sekantis žingsnis - atsisakyti mirties bausmės negimusiems kūdikiams, kurie žudomi be kaltės.
arab 2013-04-12 15:36
Panetkes yra panetkes zonoj ir kitaip nebus niekad jei taip butu kad reiktu darbu uzsidirbt, maista, tai nematau tame bedos, zemo luomo dirbtu dvigubai ir ismaitintu zonos verchus
EdvasP 2013-04-12 15:51
Nu taigi nepridėtų niekas dešros į krepšį. Valgyklose valgo. Sukontroliuot galima tokius dalykus, panetkės nepanetkės, vierchas ne vierchas. Pagal sąrašą suleidžia, kas dirbo į valgyklą, kas ne į kamerą. Išsinešt negalima nieko būtų. Čia daugko prigalvot galima. Reik ir vierchus verst dirbt.
Pumper 2013-04-12 16:24
Kai buvo diskutuojama apie atominės statybas buvo nuskambėjęs geras pasiūlymas: įkinkyti kalinius, kad tie mintų dviračius ir gamintų elektros energiją - ir atominės nereikėtų. Tomaševski, čia tu?
Lixteris 2013-04-12 16:33
Kiek man žinoma, Kinijoje ir nenubausti gyvent iki gyvenimo galo kalėjime dirba. Kitaip sakant, Kinijoje uždarytas arba dirbsi, arba padvėsi iš bado. Labai aišku neeskaluojama tuo, bet taip vyksta šioje šalyje, kur yra tvarka.
mnv 2013-04-12 18:48
Esme tame, kad pvz JAV jau yra nevienas atvejis, kai nuteistus mirties bausme isteisina po N metu, nes patikrinus senus ikalcius DNR testais isaiskeja, kad yra nubaustu nekaltu zmoniu. O cia jau isijungia tas "desnis", kad geriau kaltas laisveja, nei nekaltas uz grotu O ir pati mirties bausme mano nuomone nera jokia bausme. Pvz http://www.vdu.lt/lt/news/item/681
ief 2013-04-12 19:03
O kas nusprendzia, kad salis atsisako mirties bausmes? Nes kiek tenka paskaityt ar pakalbet su normaliais zmonem tai visi tik uz... As taip pat uz.. Cia ne salies humanizmas o nuomones neturejimas arba lindimas kitom salim i sikna... O ir kaliniu priverstinis darbas yra puiki prevencine priemone isugdyti supratima, kad darbu viskas daroma, ne vierchavimu ar buvimu viercho pasonej... Kalejimas turi buti drausminanti ir pamokanti bausme, ne toliau ugdanti "marozo igudzius" kurie tik skatina nepritapima visuomeneje....
Arwis 2013-04-12 19:46
O jai dar ir isprievartavimai dingtu visai rojus butu
technologas 2013-04-12 20:21
Pasakyk tai Europai, bandančiai atsikratyti priverstinio darbo.
shift 2013-04-12 20:56
Tikrai taip, todėl už išprievartavimus ir turi būti baudžiami prievartautojai, o ne kūdikiai. Tik laiko klausimas kada tai įsisąmoninsime.
mykolas 2013-04-13 09:53
Taip ir turėtų būti. Nes valstybė, pati užauginusi žudiką, neturi moralinės teisės jo bausti mirtimi. Jau nekalbant apie tai, kad niekur pasaulyje mirties bausmė neišnaikino žmogžudysčių.
Spro 2013-04-13 11:58
Gal nereikia nuo temos nukrypti? Antras dalykas : kai amerikoje mirties bausme nuteisiamas žmogus - jo mirties ataskaitoje mirties priežastis : " žmogžudystė". Nuo kada žmogžudystė yra įteisinta? Esu visiškai prieš mirties bausmes. Žmogus nuteistas visam gyvenimui ,turės laiko apgalvoti savo poelgius.
Foxman 2013-04-13 15:38
Tačiau kas tau iš to? Kokia nauda dabar tą žmogų kankint visą gyvenimą. Aišku, gal bus daug "linksmiau" matyti jį kenčiant, tačiau tai daroma už tavo pinigus ir aplamai jokios naudos neduos. Jeigu jau visą gyvenimą nuteistas tai koks skirtumas ar jis mirs dabar elektros kėdėje ar po 40 metų. Kaip mnv rašė - padarius mirties bausmę, jau nebegali išteisinti to žmogaus (jei jis nekaltas). Tačiau nekaltą kankinti n metų irgi neatrodo labai geras dalykas. Čia tas pats kaip "peršaunam jam kojas ir tikrinam ar jis kaltas arba tiesiog kulką į galvą". Tokiu atveju geriau atlikti išsamesnį tyrimą iškart arba laikyti kaltinamą izoliuotą (t.y. nekišti į pirmą kalėjimą darant nuosprendį "gyvos galvos"). Su tai, kad mirties bausmė nėra bausmė ir blogiukai tiesiog nebijos to (jai jau pagaus tai tik į kėdutę miegučio pasodins) aš irgi sutinku. Labai kankinanti bausmė skatins to nedaryti. Todėl manau geriausiais variantas tiesiog ištremti nusikaltėlius (kurie padarė ypač žiaurų nusikaltimą) į vietą iš kuris neįmanoma pabėgti ir visiškai jais nesirūpinti. Į kažką panašaus kaip pragaras - visą likusį gyvenimą laukia kančios ir nesvarbu koks tu įtakingas esi.
Shinigami 2013-04-13 16:06
Pritariu, kad visuomenei tik našta nusikaltėlis kuris gavo sėdėti iki gyvos galvos, o jei ir išteisintu po kokių 40 m. jam laisvėje nelabai ko butu veikti. Nes jis jau atsilikęs nuo visos visuomenės. Apie ištrėmima kažkur kitur - tai jau buvo bandoma įgyvendinti. Dabar tas kaleimas vadinamas Australija.
Pumper 2013-04-13 17:02
Todėl mirties bausmė turėtų būti taikoma tik tais atvejais, jei žmogžudys pagautas nusikaltimo darymo metu su įkalčiais (pvz. koks Paulikas girtas užmušęs tris vaikus ir sulaikytas vietoj). Pasitikėti liudininkų parodymais ir įkalčiais negalima, ką galima pamatyti iš eksperimentų ir realių pavyzdžių JAV teisėsaugoj - tokiu atveju max. bausmė įkalinimas iki gyvos galvos, jei kartais paaiškėtų, kad žmogus nekaltas.
Hmz 2013-04-13 20:32
Sorry, jei ne taip supratau, bet ar savoka "pagautas nusikaltimo darymo metu su įkalčiais" nesiremia liudininkų parodymais?