Kontrabanda pridaro milijardinę žalą, tačiau lietuviai ją vertina teigiamai

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

perro 2013-04-28 15:20
Demokratijos grimasos , arba liaudies valdžia. Iš tų vadinamūjų piliečių kurie palaiko kontrabandą reikia atimti balsavimo teisę, štai toks kontigentas ir balsuoja už Butkevičius-Uspaskychus.
Arthuras 2013-04-28 15:44
Tu turbūt nesi susidūręs nei su valdiškomis įstaigomis iš vidaus, nei apskritai domiesi, kaip ir kiek sugeba valdininkai praplaut pro šalį, nesvarbu ar iš durnumo, ar tyčia. Kai pagalvoju, kiek mes prarandame dėl įvairiausių mokesčių slėpimų, kontrabandos - žiauriai gaila, apima nusivylimas visa tauta. Bet kai eilinį kartą išgirsti arba pamatai tratinamas valstybės lėšas - kažkaip pasidaro giliai dzin. Prašyt iš tautos, kad šie nevartotų kontrabandos, tuo tarpu patiems tratint pinigus - aukščiausias įžūlumo laipsnis. Kai visa visuomenė "suaugs" tai pranyks ir kontrabanda, ir biudžeto pinigų tratinimas. Kol kas nereikia sukelt visos atsakomybės ant piliečių, kai valdžia yra tokiame pat lygyje.
immortallt 2013-04-28 15:52
1) Pinigų didžioji dalis lieka ne vartotojui, o nusikalstamam pasauliui. Tas nusikalstamas pasaulis dažnai plėsdamas savo veiklą pereina prie narkotikų pardavinėjimo tavo vaikams, žmonių prekybos ir kitos panašios veiklos. Labai teigiami dalykai? 2) Vartotojai tai labai pajunta - sumažėja valstybės išlaidos, tai reiškia sumažėja darbo vietų bei labiausiai jaučia ne tas kuris vagia (perka/parduoda kontrabandą), o tas, kuris yra sąžiningas ir moka visus mokesčius. Dėl sukčių ir vagių jam tenka mokėti vis daugiau ir daugiau. 3) Negana to, legalus verslas nukenčia ir verčiamas eiti į nelegalią pusę - taupyti pvz darbų saugai. 4) Tabako gaminiai yra totalus brudas ir nesuteikia jokios naudos. Visas nusiraminimas yra placebo efektas, kurį suteikti gali ir arbatos puodelio kilnojimas. 5) Dabartiniai akcizai neatperka gydymo išlaidų susijusių su rūkymu sukeltomis ligomis, kad ir kiek svaigtumėte apie tai. Turėtų būt padaryta paprastai - su rūkymu susijusios ligos negydomos iš valstybės pinigų jei žmogus rūko. Ar rūko nustatyti paprasta pagal plaučius. Apie valstybės taškomus pinigus, Didžioji dalis pinigų išeina socialinėms išmokoms, kur fondų kaštai sudaro kažkur 1,2-1,5%. Privačių fondų kaštai sudaro 1-2,5%, taigi pinigų taškymo niekur nematau. Pirkimai sudaro berods 5-15% nuo biudžeto. Labai svyruoja pagal metus. Nuo tos sumos max gali nuplauti 10-20%, taigi nuo biudžeto iš 10% lieka max 3%. Didesnė problema ta, kad valstybės įmonės darbus atlieka neefektyviai. Va čia yra realus pinigų taškymas, kuris daug didesnių problemų sukelia nei ta maža dalis išplaunamų pinigų, nes paslaugų kokybė prasta. Galų gale, kaip gali norėti, prašyti ar reikalauti valstybės atstovų ir tarnautojų būti sąžiningais ir nesusigundyti vilionėmis lengvai prieinamų pinigų, kai visuomenė pati plėšia masiškais kiekiais. Mažiausiai 20% algų šešėlyje, kontrabandinių cigarečių bent trečdalis, o kuro kontrabandinio kiek jau visai neaišku. Čia tas pats, kas tėvelis traukia trečią cigaretę per 15 minučių prie sūnaus ir sako, tu vaikeli tik nerūkyk!
Wolfy 2013-04-28 17:01
Geras komentaras, labai norėčiau, kad dauguma lietuvių taip galvotų/darytų. Visai kitaip gyventume. Pats esu prieš kontrabandines prekes, kura perku degalinėse (tik kartais tenka dyzeliuko kontrabandinio užsipilti ir tuo tikrai nesididžiuoju), nerūkau ir problemų nematau.
immortallt 2013-04-28 18:16
Dauguma lietuvių labai gerai mato kitų kišenes ir kiemą, o ypač juodus akmenis kieme, bet kad paties kiemas tik juodais akmenim grįstas niekad nemato, ypač jei piniginė nuo to pilnesnė.
Arthuras 2013-04-28 18:31
Čia yra tuščios diskusijos, turint omeny, kad visuomenė kol kas yra tokiame lygyje. Ir nereikia pilt purvo tik į vieną pusę - tiek valdžia, tiek piliečiai sukasi, kaip tik išmano.
immortallt 2013-04-28 18:51
Pasiteisinimai, pasiteisinimai, pasiteisinimai. Dėl kainų buvo kažkada straipsnis, kiek kainuoja Baltarusijoje ar Rusijoje cigaretės ir už kiek čia parduoda kontrabandą. Pasiskirstymas absoliučiai stambių vagių naudai. Arthuras, nebūk veidmainis. Aš vagiu, nes kiti vagia. Jei kiti nevogs, tai ir tu pradėsi nevogt? Lygiai taip pat ir kiti galvoja. Taigi vagie, kol nepradėsi nuo savęs, tol net nedrįsk sakyti, kad valdžia vagia. O suktis nereikėtų, jei visi būtų sąžiningi ir priimtų atitinkamus sprendimus. Kuro akcizas yra iš ES. Lietuvoje jis yra beveik mažiausias ES. Iš ES mes gauname didelę finansinę pagalbą. Už kontrabandą turi būti draudžiama labai žiauriai - 10x kontrabandos vertė. Jei asmuo neturi jokio turto - kalėjimas nuo 10 metų. VISIEMS SUSIJUSIEMS ASMENIMS, tai net toms bobutėms, kur turguje prekiauja ir žinoma, dar ir susijusių priemonių konfiskavimas nepaisant kas savininkas - fūros pagrinde. Bei stipriai griežtinant kontrolę, pareigūnų atsakomybė - kalėjimas nuo 20 metų + viso šeimos turto ir dovanoto (parduoto pigiau rinkos vertės) turto per pastaruosius 10 metų atėmimas. Tam turėtų būt sukurta spec tyrėjų grupė, kuri atsakytų tiesiogiai vyr. prokurorui ar pan. bei sukurti atitinkamą paskatinimų sistemą - pvz 10% tai grupei pasidalinti algoms nuo sumedžiotos kontrabandos.
Xdmin 2013-04-28 19:08
Puse tu kurie nenori vogti ima ir emigruoja. Paprastas darbuotojas Lietuvoje yra priverstas suktis, kad galetu patenkinti bent minimalius poreikius. Tai kas naudingiau valstybei, perkantis nelegalias prekes ar emigraves zmogus?
Xdmin 2013-04-28 19:13
[quote="immortallt" Už kontrabandą turi būti draudžiama labai žiauriai - 10x kontrabandos vertė. Jei asmuo neturi jokio turto - kalėjimas nuo 10 metų. VISIEMS SUSIJUSIEMS ASMENIMS, tai net toms bobutėms, kur turguje prekiauja ir žinoma, dar ir susijusių priemonių konfiskavimas nepaisant kas savininkas - fūros pagrinde. Bei stipriai griežtinant kontrolę, pareigūnų atsakomybė - kalėjimas nuo 20 metų + viso šeimos turto ir dovanoto (parduoto pigiau rinkos vertės) turto per pastaruosius 10 metų atėmimas. Tam turėtų būt sukurta spec tyrėjų grupė, kuri atsakytų tiesiogiai vyr. prokurorui ar pan. bei sukurti atitinkamą paskatinimų sistemą - pvz 10% tai grupei pasidalinti algoms nuo sumedžiotos kontrabandos.[/quote] O davai padarom kad valdzia atsakytu uz savo sprendimus? Kad butu kontrole uz kokybe, kai tai daro is valstybes lesu. Tegul buna viesos ataskaitos kas kiek kainavo. Kam gaudyt smulkias zuvis, kaip bobute turguj, eikim prie stambiu. Pagaus bobute turguj, pasiakrs ir bobute ir senelis ir Lietuva bus dar viena vieta auksciau savizudybiu skaiciuje.
Shinigami 2013-04-28 19:18
Dalis tu išrinktųjų tai tie kurie prieš išrinkimą už minimumą dirbo arba kurie butu dirbę už minimumą jei nebūtu išrinkti. Todėl nereikia jų laikyti kažkokių stebuklu tik todėl kad juos kažkas už gražias akys ir saldžius melus išrinko. Nes jie niekuo nesiskiria ir nuo tu kurie už minimumą dirbą. Bei tikrai nėra motyvacijos gerai dirbti kai visa šalis vagia vieni iš kitų ir pirkdamas kontrabandinį kurą tave keikia kad tu vagi. O kai dar pas daugelį vėjai galvoje pučia ir tave giria ne tada kai kažką padarai gerai, bet tik tada kai jiems pataikauji ir darai ką jie nori, taip pat nėra noro dirbti gerai.
immortallt 2013-04-28 19:24
Xdmin, būtent tai Kubilius ir buvo pradėjęs diegti. Tik atėjęs Akvariumas pradėjo naikinti reikalavimus ataskaitų iš valstybinių įmonių, viešųjų pirkimų reikalavimus nori mažinti, atleido įvairiose įstaigose nepriklausomus asmenis ir pan. Žinoma atsakomybę reikia griežtinti, bet išsirinkite bent kartą valdžią absoliučia dauguma, kuri tai ir daro, o ne vagis, kaip socialdemokratus su Kirkilu ir Butekvičiumi prieš akis, Uspaskichu, kurio minimumą mokančių algų statistikoje turbūt sudaro didžiausią procentą ar Paksą, kuris skystakiaušis yra ir totalus populistas neturintis smegenų. Žmonės valdžioje, tai atėję iš visuomenės. Jie tokie patys, kaip visa visuomenė. Jei kalėjime kaliniai išsirinks pirmininką, tai staiga jis nepataps doru piliečiu. Taigi, valdžioje žmonės yra ne iš Marso.
Shinigami 2013-04-28 19:30
Valdininkai dažnai taško valstybės pinigus dėl kelių dalykų. 1) Ten sustatytos giminės kurios nieko neišmano. Tad moka kiek pareikalauja. Nes ieškoti kur pigiau reiškia galvoti (dirbti), o už dirbti valdininkas nemėgsta. 2) Žinoma, būna ir susitarimu kai perka už absurdišką kainą ir skirtumą pasidaliną. Jei valdininkas dirbs sąžiningai pagal įstatymus tai daug kam tai gali nepatikti. Pradedant nuo paprastu piliečių, baigiant kitu valstybinių institucijų darbuotojais. Todėl geriausias valdininko pasirinkimas nieko nedaryti. Nebent jam už tai sumoka.
Arthuras 2013-04-28 19:30
Ir tai yra labai blogai. Demotyvuoja piliečius mokėti mokesčius, akcizus ir pan., kai susiduria su realybe.
Xdmin 2013-04-28 20:31
Zmones visuomeneje nera viena pilka mase, yra intelektualu, yra ir kaliniu. Taip kad yra is ko rinktis. O del rinkimu tai sunku nesidomint isvis zinoti uz ka balsuoti, o ka kalbeti apie tuos kurie isgirde pakels minimuma puola balsuoti, nors nesupranta kad pinigu taip tik sumazeja, nes pakyla kainos. Pries balsavima galetu buti kokie testai privalomi praeiti kandidatams (salia kandidato paveiksliuko keliu testu rezultatai, nebutinai tai turi buti iq), nes dabar kartais atrodo priimami tokie sprendimai kad net vaikas supranta jog nelogiska...
Arns 2013-04-28 21:19
Palaukit, norit nemokamos ir superprofesionalios valdžios. Nesuprantate kad tai nesuderinama? Na nebent Lietuvoje, kur motyvuojantis atlyginimas minimumas, o už papildomą 100 lt turėtum pranokti ir terminatorių Skauda, bet algos turi atitinkti aukštus standartus, jog geras ekonomistas nenueitu dirbti į banką, kad geras teisininkas nepradėtu dirbti notaru, o įnovatyvus žmogus nebutinai pradėtu sukti versliuką. Tol kol pastatoma pareiga valstybei ir galimybė užsidirbti, visi galintys daugiau ir siekia daugiau. Taip neprofesionalai ir sudaro valstybės aparatą, nenorintį judėti, nes jis jau ir taip braška. Manot būti geru aferistu nereikia gero IQ? Ko dero nemaža dalis ne vieną mokslininką pagal testus apdėtu toli toli. Tad ne cenzus reikia dėti, o kaip tik suteikti galimybę dirbti.
ZmogZ 2013-04-28 22:19
Nesupratau, ar tu čia plėšimu vadini mokesčių nemokėjimą? Jei iš tavęs prievarta reikalauja nalogo už "apsaugą", o tu atsisakai, tai plėšiku tampi?
mykolas 2013-04-28 22:54
tie pinigai niekur nedingsta, o sugrįžta į biudžetą nuo kitų plataus vartojimo prekių PVMo į biudžetą. Arba tiesiog kas nors pigiau gerdamas, rukydamas ir važinėdamas pasistato namą, kas irgi nėra blogai, nes pats turtingėdamas duoda darbo statybininkam ir medžiagų tiekėjam. Jei sustabdys kontrabandą gali nukentėt pvz. maisto gamintojai. O šiaip visa ta kova su kontrabanda užraukė tik pieškas - bedarbius kaimiečius. Rimtų banditų tokių kaip pvz komskis, teisėsauga neliečia. Kitaip tariant šalina mafijos konkurentus.
immortallt 2013-04-28 23:13
Grįžta tik maža dalis. Ir tokios logikos laikantis tai kokio velnio iš vis kas nors moka mokesčius? Aišku, kad tie kurie slepia mokesčius yra vagys. Tik vagys pirmoje eilėje ne iš valstybės, o iš kitų piliečių. O taip stogo mokestis... Tik už tą stogo mokestį gavai (akivaizdžiai nekokybiškas priiminėjai jį) išsilavinimą, turi visada prieinamą sveikatos priežiūra pasauliniu lygiu žiauriai pigiai (jei reiktų imti privatų draudimą nuo visų medicininių išlaidų, suprastum, apie ką kalba), saugi palyginus aplinka, apšviestos gatvės ir t.t. ir t.t. Bet tai nieko nekainuoja valstybei, bent jau kai kurie taip mano. O jei niekas nemokės mokesčių, kas tada bus?
mykolas 2013-04-28 23:18
tai kur didesnioji dingsta?
immortallt 2013-04-29 00:41
Tai jei niekas nemokės mokesčių, kur dings pinigai? Lygiai ten pat dingsta ir kai kas nors nemoka. Žinoma, dalis grįžta, bet tik dalis. Jei tiek nesupranti, užuojauta...