Buvęs sumuštinių užkandinės darbuotojas įveikė neišsprendžiamą matematikos problemą  (16)

Matematikos pasaulyje visiškai nežinomas vyrukas padarė proveržiu jau vadinamą atradimą, kuris padės geriau suprasti skaičius. Istorija tokia: kadaise darbo ilgai neturėjęs ir populiarioje amerikietiškoje sumuštinių užkandinėje "Subway" dirbęs vyras dabar matematikos genijams padeda perprasti vieną iš seniausių neįmintų matematikos problemų – pirminių skaičių-dvynių numatymo problemą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar proveržio autorius Jitanas Žanas (Yitang Zhang) nėra koks gatvės prašalaitis. Daktaro vardą Purdiu universitete (Purdue University) jis apgynė dar 1992 m., o dabar dirba Naujojo Hampšyro universiteto dėstytoju. Tačiau kol jo darbas nebuvo išspausdintas, matematikos pasaulyje jis buvo niekam nežinomas. Įgijęs daktaro laipsnį, J. Žanas ilgą laiką dirbo apskaitininku (taip pat ir užkandinių tinkle "Subway"), nes akademinio darbo paprasčiausiai negalėjo susirasti. "Jo nežinojo praktiškai niekas, - pasakoja skaičių teoretikas Endrius Granvilis (Andrew Granville). – O dabar jis – vienas daugiausiai skaičių teorijoje pasiekusių žmonių per visą matematikos istoriją." J. Žano pasiekimas išties įspūdingas, nes dauguma skaičių teoretikų buvo įsitikinę, kad jo išgliaudyta matematikos problema yra neišsprendžiama.
Kaip jam tai pavyko? Paprastai. Jis tiesiog sprendė šią problemą, o kai rado sprendimą, užrašė jį ir šių metų balandžio 14 d. išsiuntė į vieną iš autoritetingiausių matematikos žurnalų "Annals of Mathematics". Kai redaktoriai peržvelgė jo skaičiavimus, suprato, kad sulaukė genialaus darbo, kurio autorius J. Žanas įrodė "fundamentalią pirminių skaičių skirstinio (angl. - distribution of prime numbers) teoremą".

Pirminiai skaičiai – tai natūralieji skaičiai, kurie dalijasi tik iš vieneto ir iš savęs (pvz., 2,3 5, 7,11, 13 ir t.t.). Aritmetikoje pirminiai skaičiai vadinami atomais ir matematikus žavėjo dar nuo Euklido laikų, kuris daugiau nei prieš 2 tūkst. metų įrodė, kad tokių skaičių yra be galo daug.

Kadangi pirminiai skaičiai fundamentaliai susiję su daugyba, jų sudėties ir atimties savybės gali būti keblios. Kai kurios iš seniausių neišspręstų matematikos problemų kelia esminius klausimus apie pirminius skaičius ir jų sudėtį bei atimtį. Viena iš tokių neįveiktų problemų – pirminių skaičių-dvynių numatymas (angl. – twin primes conjecture). Ji numato, kad egzistuoja be galo daug pirminių skaičių porų, kurių skirtumas lygus dviem. Kita iš tokių problemų – Goldbacho problema, kuri numato, kad kiekvienas lyginis skaičius yra dviejų pirminių skaičių suma.

Saimonso fondo (Simons Foundation) atstovai pažymi, kad J. Žano pateiktas sprendimas yra "aiškus kaip krištolas ir visiškai atitinka pažangiausią požiūrį į pasirinktą matematikos problemą, todėl vertinamas kaip itin svarus darbas." Vyriškis, kurio prieš tris savaites niekas nežinojo, išsprendė neišsprendžiamą matematikos problemą.

Daugiau detalių apie J. Žano proveržį ir skaičiavimus rasite šiam nežinomam matematikui skirtame Saimonso fondo rašinyje.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(20)
(0)
(5)

Komentarai (16)