Pavojingiausių darbų Lietuvoje TOP 5  (0)

Valstybinės darbo inspekcijos duomenimis, praėjusiais metais Lietuvoje darbe nelaimingų atsitikimų metu sunkiai susižalojo 139 gyventojai, žuvo – 53. 2011 m. atitinkamai – 126 ir 53.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skelbiama, kad pernai metais, palyginus su 2011 m, mirtinų nelaimingų atsitikimų darbe skaičius 100 tūkst. darbuotojų sumažėjo nuo 4,8 iki 4,7. Tačiau sunkių nelaimingų atsitikimų darbe rodiklis ūgtelėjo – nuo 11,5 iki 12,4.

Dažniausiai sunkūs ir mirtini nelaimingi atsitikimai darbe įvyko atliekant statybos, remonto, sandėliavimo, pakrovimo, iškrovimo ir transportavimo darbus.

Kas penktas žuvęs darbuotojas darbo metu mirties sulaukė dėl transporto priemonių, kas septintas – dėl kritimo iš aukščio.

Darbo inspekcijos duomenimis, apie pusę sunkių ir mirtinų ištirtų nelaimingų atsitikimų darbe įvyko mažose ir vidutinėse įmonėse. Nelaimės darbe dažniausiai nutinka dėl nepakankamos saugos ir sveikatos saugos darbe vidinės kontrolės.

Statyba

Praėjusiais metais statybose žuvo 12 darbuotojų, sunkiai susižalojo – 40. 2011 m. – atitinkamai 13 ir 33.

Darbuotojų sauga besirūpinančios įmonės „Saugas“ direktorė Jurgita Rakštienė komentuoja, kad statybos sektoriuje nelaimės dažnai įvyksta ir dėl pačių darbuotojų kaltės. Pavyzdžiui, jie nesinaudoja jiems išduotais saugos diržais.

Kaip teigė pašnekovė, statybose dažniausiai nelaimės nutinka dėl kritimo iš aukščio ar įrenginiams prispaudus ar sužeidus darbuotojus.

Transportas, saugojimas

Statistikos duomenys rodo, kad transporto įmonės darbo metu neteko 15 darbuotojų. Susižalojo – 33. 2011 m. atitinkamai 15 ir 27.

„Kalbant apie transportą, dažniausiai kalbama apie sunkiasvores mašinas, kurios veža krovinius. Dažnai nelaimės atsitinka ir kraunant krovinius, pavyzdžiui, neteisingai kraunant krovinius“, – teigia J. Rakštienė.

Apdirbamoji pramonė

Pernai metais Lietuvoje dirbdami apdirbamosios pramonės sektoriuje nuo nelaimingo atsitikimo žuvo 3 darbuotojai. Sunkiai susižalojo – 24. 2011 m. – 7 ir 23.

Pasak „Saugas“ vadovės, apdirbamojoje pramonėje traumos patiriamos dažniausiai dėl šiame sektoriuje naudojamų įrenginių.

„Nelaimės nutinka, pavyzdžiui, medžio apdirbamojoje pramonėje, neišjungus įrenginių ranką įkišus, prietaisams užstrigus, – pastebi pašnekovė. – Darbuotojas nesaugodamas savęs ar skubėdamas dažnai patenka į nelaimę“.

Žemės ūkis, miškininkystė ir žuvininkystė

Riziką žemės ūkyje patirti nelaimingą atsitikimą taip pat didina naudojami įrenginiai. Taip pat pastebima, kad neretai nelaimingų atsitikimų būtų galima išvengti, jei darbuotojai darbo vietoje nebūtų neblaivūs.

Didmeninė ir mažmeninė prekyba; variklinių transporto priemonių ir motociklų remontas

Valstybinė darbo inspekcija pastebi, kad 2012 m. sunkių nelaimingų atsitikimų darbe skaičius prekybos įmonėse išaugo nuo 3 (2011 m.) iki 17.

Valstybinės darbo inspekcijos duomenimis, 32 proc. žūčių darbe įvyko įvykiuose su transporto priemonėmis, 14 proc. žuvusių darbuotojų užsimušė nukritę iš aukščio, 7 proc. – daiktams ar kroviniams krentant iš aukščio, 7 proc. – griuvus statiniui ar jo daliai, 5 proc. – dėl sprogimų.

Skelbiama, kad darbo metu mirtini nelaimingi atsitikimai nutinka dėl eismo taisyklių pažeidimų, netinkamo pavojingų darbų organizavimo, darbo saugos kontrolės nepakankamumas, darbo priemonių neatitikimo teisės aktų reikalavimams, norminių teisės aktų reikalavimų pažeidimo.

Kas labiausiai nukenčia nuo nelaimingų atsitikimų?

Valstybinė darbo inspekcija taip pat renka duomenis apie profesijų grupes, kurios labiausiai nukenčia nuo nelaimingų atsitikimų.

Pagal surinktus duomenis nuo 2011 m. pradžios daugiausia nelaimingų atsitikimų darbe patiria lengvųjų automobilių, taksi ir furgonų vairuotojai.

Nelaimingų atsitikimų pasiskirstymas pagal profesijų grupes:

1. Lengvųjų automobilių, taksi ir furgonų vairuotojai (54 atvejai, 13,24 proc.)
2. Krovikai (34 atvejai, 8,33 pproc.)
3. Sunkiasvorių sunkvežimių ir krovininių transporto priemonių vairuotojai (31 atvejai, 7,6 proc.)
4. Dailidės ir staliai (16 atvejų, 3,92 proc.)
5. Suvirintojai (14 atvejų, 3,43 proc.)
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Ugnė Karaliūnaitė
(4)
(1)
(-1)

Komentarai (0)