Religinis fundamentalizmas galėtų būti laikomas pagydomu protiniu susirgimu  (21)

Oks­for­do u­ni­ver­si­te­to ty­rė­ja ir ra­šy­to­ja, be­si­spe­cial­iz­uoj­an­ti neu­ro­lo­gi­jo­je, iš­kė­lė mi­ntį, kad vie­ną die­ną re­li­gi­nis fun­da­men­ta­liz­mas ga­li bū­ti lai­ko­mas pa­gy­do­mu pro­ti­niu su­sir­gi­mu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kathleena Taylor, pristačiusi save kaip „mokslininkė rašytoja, susijusi su Fiziologijos, anatomijos ir genetikos departamentu,“ iškėlė tokią mintį per smegenų tyrimo pristatymą Hay Literatūros festivalyje Velse trečiadienį.

Atsakydama į klausimą apie neurologijos ateitį, Taylor sakė, kad „vienas iš netikėtumų gali būti, kad išvysime žmones, turinčius tam tikrus įsitikinimus, kaip žmones, kuriuos galima išgydyti“, cituoja mokslininkę The Times of London.

„Ką nors, pavyzdžiui, kulto ideologijos radikalizavimą – galime nustoti matyti kaip asmeninį pasirinkimą, kilusį iš grynai laisvos valios ir pradėti traktuoti kaip tam tikrą protinį sutrikimą“ sakė Taylor. „Daugeliu atvejų tai galėtų būti labai pozityvus dalykas, nes, be jokios abejonės, tikėjimas mūsų visuomenėje pridaro labai daug žalos.“

Autorė sakė turinti omenyje ne tik „akivaizdžius kandidatus, kaip radikalusis islamas,“ bet ir tokius įsitikinimus, kad vaikų mušimas yra priimtinas.

<...>

Tai ne pirmas kartas, kai Taylor tyrinėjo radikalų proto veikimą. 2006-aisiais ji parašė knygą apie proto kontrolę Brainwashing: The Science of Thought Control, kurioje apžvelgė įtikinėjimo taktikos, naudojamos tokiose grupėse, kaip įvairūs kultai ir al Qaeda, mokslinį pagrindimą.

„Žinoma, mes visi keičiame savo įsitikinimus,“ sako Taylor. „Visi įtikinėjame kitus ką nors daryti; visi žiūrime reklamas; visi esame šviečiami ir patiriame [religijas.] Smegenų plovimas, jei norite, yra ekstremalioji to forma; tai įtikinėjančio, prievartinio, psichologinio kankinimo tipas.“

Taylor dar paminėjo, kad smegenų plovimas tėra dalis, nors ir ekstremali, „daug labiau paplitusio įtikinėjimo fenomeno“. Tai yra, „kaip priverčiame žmones mąstyti apie dalykus, kurie gali būti jam negeri, apie kuriuos kitu atveju nebūtų pasirinkę galvoti.“

Bet Taylor taip pat ir perspėjo dėl etikos klausimų, kylančių iš pernelyg gilaus kapstymosi smegenų paslaptingame veikime.

„Technologijos, tiesiogiai skenuojančios ar manipuliuojančios smegenimis, negali būti neutralūs įrankiai, atviri komerciniam panaudojimui, kaip bet kokie kiti prietaisai,“ rašė Taylor savo The Huffington Post tinklaraštyje 2012 m. „Smegenų svarba suteikia galimybes pakelti žmogiškąją vertę, bet kartu iškyla ir piktnaudžiavimo rizika.“

Žemiau pateiktame vaizdo reportaže Kathleen Taylor aptaria savo knygą Brainwashing: The Science of Thought Control.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(8)
(0)
(0)

Komentarai (21)

Susijusios žymos: