Kinijos įmonei vadovaujantis išeivis: nusivyliau 15-a kartų išgirdęs „Lietuva yra per maža“  (2)

Lietuvoje besisvečiuojantis Kinijos įmonės „CIE Automotive China“ prezidentas ir generalinis direktorius Johnas Mackas sako, jog Lietuvoje egzistuoja mentaliteto problema: per dažnai kartojama, kad Lietuva vienai ar kitai idėjai yra per maža.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Per pastarąsias dvi dienas buvau nusivylęs, nes gal 15-a kartų teko išgirsti: Lietuva yra per maža, - pasipiktino J.Mackas. - Kas yra mažas, o kas didelis – nesvarbu. Svarbu yra tai, kas auga, o kas traukiasi. Jeigu jūs plėtosite Lietuvą, tapsite didesni, nes tai yra jūsų šalis ir jūs turite talentų. Tačiau matau, kad šiuo metu talentai išvyksta.“

Pasak jo, jau dabar Lietuvos vyriausybė turėtų imtis priemonių talentus vilioti atgal.

„Aš manau, kad galėčiau padėti Lietuvos vyriausybei pritraukti investuotojų iš Kinijos į Lietuvą. Iki šiol, atvirai kalbant, mums nepavyko, bet aš manau, kad tai yra dar tik proceso pradžia, antrieji (darbo - red. pastaba) metai. Tikiu, kad ateityje mums pasiseks, nes kinai dabar nusprendė investuoti Europoje, tai reiškia, kad jie yra susidomėję įmonių įsigijimu“, - pasakojo J.Mackas.

Jis priminė, kad šiuo metu niekas nesvarsto, kiek gyventojų turi Šveicarija arba Nyderlandai – svarbiausia, į ką tos šalys investuoja ir ką turi pasiūlyti verslui bei gyventojams.

„Yra sakoma, jei jūs norite klestėti po metų – auginkite grūdus, jei norite klestėti po dešimties metų – medžius, jei norite klestėti po šimto metų – auginkite žmones“, - apibendrino J. Mackas.

Apie tai J. Mackas kalbėjo per sostinėje vykstantį Pasaulio lietuvių ekonomikos forumą. Viena daugiausiai diskusijų sukėlusių temų – emigracija.

Emigraciją siūlo paversti cirkuliacija

Forume dalyvavęs Lietuvos verslo konfederacijos „ICC Lietuva“ prezidentas Valdas Sutkus dėstė, jog emigracija ne būtinai yra žala valstybei.

“Emigracija - ne tik yra blogis, ji duoda tam tikrų teigiamų savybių, jeigu mes bandysime jas surasti, jeigu mes bandysime jas įžvelgti ir jomis pasinaudoti. Jeigu emigraciją paverstume tam tikra protų cirkuliacija, mes tiesiog globaliame pasaulyje galime judėti ir erdvėje ir laike, keistis savo mintimis, patirtimi ir visa tai panaudoti Lietuvos labui“, - sakė V. Sutkus.

Pasak jo, nebūtinai yra blogai, kai juokais Londonas yra vadinamas trečiu pagal dydį lietuvišku miestu po Vilniaus ir Kauno.

Per diskusijas forumo pradžioje Škotijos – Estijos investicinio fondo „Cicero Capital“ generalinis direktorius Jamesas Oatesas dėstė, jog emigracija Lietuvoje tapo ne tik politine, bet ir kultūrine problema, o Lietuva neturi ateities, jei jos gyventojai toliau pasirinks išvykti svetur.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Erika Fuks
(5)
(0)
(0)

Komentarai (2)