Išvykti iš Lietuvos skatina kultūra, ne ekonomika

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

blizzard 2013-06-12 10:35
Teisingos mintys..
vvv2 2013-06-12 11:05
nondescript 2013-06-12 11:48
Labai teisingos mintys, galėtų ir Lietuvos valdžia pasižiūrėti į save iš šalies, nes Europos kontekste atrodom tikrai nekaip, esu išvažinėjęs Lietuvą ir nemažą dalį Europos, galiu pasakyt, kad tiek runkeliu niekur nerasi, išskyrus likusias rytų bloko šalis, o išsilavinusiam jaunimui ne tik, kad nesukuriamos sąlygos įsitvirtinti, bet jis kaip tik skatinamas emigruoti (ne vienas pažystamas darbo biržoj išgirdo tokį pasiūlymą), kad pakiltų rodikliai ir politikai galėtų pasigirti, kaip šauniai susidoroja su nedarbu. Apie kultūrą tai net nešneku, be Vilniaus ir Kauno, kur truputį daugiau erasmusinių studentų, Europietiškų miestų daugiau neturim, kaimai prasigėrę, nekoks vaizdelis.
vvv2 2013-06-12 11:57
immortallt 2013-06-12 12:18
Nelygink Rusijos pabuvęs tik Maskvoje
Simplicity 2013-06-12 12:25
Ko dar galima tikėtis, kai valdžioj buvusi „partškola“ ir kolūkių pirmininkai, o nemaža dalis verslo atstovų — prakutę „štukininkai“ su 9 klasių išsilavinimu... Tiek vieni, tiek kiti yra puikiai įvaldę „prasisukimo“ ir „kombinavimo“ menus jau dvidešimt metų lenktyniauja tarpusavy kas daugiau pavogs. (Sąžiningas mokesčių mokėtoas lieka durniaus vietoje) Lietuva susiveržusi diržus (iki „negaliu“) „sėkmingai įveikė krizę“, tačiau nežino kur bedarbių dėti ir kokiais pinigais miestų gatves sulopyti, policininkams atlyginimus išmokėti. Kiek teko susidurti su lietuviškomis valdiškomis įstaigomis, tai beveik visur vyksta tik darbo imitavimas. Kalbant apie LDB, tai vienintelė jų funkcija— sugaišinti kelias valandas bedarbio laiko tik tam, kad paskirtų datą kada sekantį kartą atvykti. Kuo ilgiau gyvenu Airijoj, tuo labiau pykstu ant lietuviško biurokratizmo ir naftalinu trenkenčios valdžios. Kaip galima šitaip nemokėti tvarkytis... Reikėjo eiti airių keliu ir gyventi į skolą, o ne smaugti per visus galus kol nelaimėlis pasikars arba emigruos.
vvv2 2013-06-12 12:35
immortallt 2013-06-12 12:37
Bedarbių jau Airijoje daugiau. O dar jei atmestume nelegalų darbą bei nenorinčius dirbti, statistika nušvistų visai kitom spalvom.
Shinigami 2013-06-12 12:50
Su valdžia problemos baisios. Kai pristatai kokius nors dokumentus ir jie turi kažkokį terminą per kuri privalo pateikti atsakimą, tada ir tems iki termino pabaigos, o kartais net ir ilgiau. O kai reikia tuos dokumentus derinti ne su viena valdišką institucija, tada vien prastovos pas valdininkus gali trukti metus. Kiekvienas valdininkas savaip interpretuoja viską. Todėl jei pas viena buvo viskas gerai pas kita bus negerai. Todėl beveik niekada dokumentu nesutvarko iškarto. O atneši dokumentus, jie prirašo visokių nesąmonių. Jei jos ne didelės tai padarai kaip jie nori, o jei didelės gražiai pasiunti ir nurodai įstatymus kurie liepia daryti taip kaip padarei. Tada vėl atneši dokumentus, o jie iš stalčiaus išsitraukia naujų pastabų kurias turėjo pateikti pirmo susitikimo metu, bet nepateikė (matyt laiką nori stumti arba...). Ir vėl atsakinėji į naujas kvailas pastabas. Šienaujamo lauko centre stovi keletas medžių ir valdininkas neleidžia jų nukirsti sakydamas kad tai miškas, bet kad tai butu miškas jo plotas yra per mažas. Todėl reikia nustoti šienauti dali lauko ir užsodinti jį medžiais kad tai butu miškas.
blizzard 2013-06-12 13:47
Su kadastrinių matavimų popierizmu ir man teko susidurt.. vaizdelis nekoks.. dar teko ana dieną eiti į pasų poskyrį paso prasitęst. Aišku nuėjau neužsiregistravęs. Ateinu stovi gal 50 žmonių, du kabinetai, skelbimu lentoje pakabintas skelbimėlis kad reikia užsiregistruoti internetu.. 90proc. žmonių 65 + metų amžiaus, esu tikras kad jie internetu naudojasi 24/7.. tai per 1 valandą, nei sykio niekas neišėjo ir nieko neinformavo, kad kol neužsiregistruosi tol nesusitvarkysi dokumentų... Registracija irgi, per epolicija tinklalapį, jeigu pirmą kartą tokią procedūrą atlieki, tai dar sugaiši geras 10mins kol viską susirasi kaip ten ką registruotis ir per kur.. Vienu žodžiu - betvarkė..
Simplicity 2013-06-12 13:56
Manai, kad Airijoje norinčių sėdėti ir nieko neveikti yra mažiau nei Lietuvoje? Nejuokauk... Pas airius verslo subsidijos mokesčių mokėtojų pinigais yra šimteriopai didesnės nei Lietuvoje. Pvz., 3 d.d. per savaitę dirbantis žmogus iš valstybės gali sulaukti iki 170 eur/sav. pašalpos. Mažesnes pajamas gaunantiems (ar net gyvenime nedirbusiems) mokesčių mokėtojų pinigais sumokama nuoma, komensuojami vaistai ir medicininė priežiūra. Lietuvai su savo 350 litų/mėn. socialine pašalpa ir kompensacijomis reikia slėptis po pernykščiais lapais. (Beje, ar bandei kada nors išgyventi iš 650 litų/mėn., nuomodamas butą ir važinėdamas į darbą viešuoju transportu?) Ką aš matau Airijoje ir ką matau Lietuvoje: Airija: Dublino oro uosto antrasis terminalas už 600 milijonų eurų ir 15 milijonų keleivių per metus. Į mokyklas nebesutelpantys vaikai, dėl ko planuojama pastatyti virš 200 naujų mokyklų. Lietuva: Niekaip nesibaigiančios valdovų rūmų statybos, nejudantį VAE projektą (neieškant realių alternatyvų jam) ir dėl nepakankamo moksleivių skaičiaus uždaromas mokyklas. Be viso to, vidury baltos dienos tau koks nors kaimo japas gali pasiūlyti peilį į pašonę, o aplinkiniai į tai net nesureaguos...
immortallt 2013-06-12 15:26
Na dėl sėdinčių ant išmokų tu teisus, užmiršau visai. Bet turėk omeny, kad išmokos tuoj baigsis, skola auga sparčiai, o būdų kaip tai spręsti apart išlaidų mažinimo nelabai yra. Dar pridėk, kad Airija turėjo šiek tiek daugiau laiko vystytis bei stiprią kaimynę, su kuria gali vykti prekyba. Ir visi skirtumai nublanksta tada...
nondescript 2013-06-12 16:28
Nieko nesakau, visur yra gražių vietų, tarkim Sank Peterburgas labai gražus miestas su Europietiška kultūra, Maskva visai nieko, bet kitur tikrai ne pyragai, didelė socialinė atskirtis, dauguma žmonių prasigėrę, gyvena skurdžiai, kainos nežmoniškos, žodžio laisvės dar iki šios neturi, visur pilna saugumiečių.
Arthuras 2013-06-12 16:42
Tu Lietuvos eiliniam kaime buvai? Prasigėrę visi juodai. Nyksta toks dalykas kaip kaimas apskritai.
immortallt 2013-06-12 16:46
Kaimas šiuolaikinėje šalyje gali sudaryti max 5% populiacijos - ten nėra ką dirbti. Jei mažas gyventojų tankis, nu 10%, bet ne 30-40%.
andriulis 2013-06-12 16:48
Na pas uošvius nuvažiuoju į kaimą Panevėžio raj., tai prasigėrusių yra, bet jau tikrai ne visas kaimas. Šiaip jau ir kaimai po biškelį tvarkosi ir nėra taip baisu. Aišku manyčiau viskas priklauso nuo Lietuvos regiono. Kur ūkininkų daugiau, tie kaimai gyvena tikrai neblogai.
Shinigami 2013-06-12 18:59
Švelniai sakant. Jei atliekant detaliuosius planus statyboms juos gali sutvarkyti per koki mėnesį ar trumpiau - tai atliekant detaliuosius naudingųjų iškasenų telkiniams nusiteik bent puse metų dantimis ir nagais draskytis. O jei valdininkui nepatiksi tai ir virš metu prasėdėsi. Dabar atliekant detaliuosius reikalauja atlikti SPAV procedūras, nors per jas daroma tas pats kas jau buvo padaryta per PAV procedūras. PAV procedūros visada būna jau atliktos ir patvirtintos. O pagal įstatymą SPAV yra atliekami tik tiems objektams kuriems nebuvo atliktas PAV. Pasamdėme detaliųjų planų darbuotoją kuri visą gyvenimą su jais yra dirbusi tik kitoje srityje. Tai jį dabar susiėmus galva vaikšto ir nesupranta kaip į valstybinius postus sugebėjo tiek debilų prilisti.
Valentas 2013-06-12 19:19
Prisidėsiu ir aš prie diskusijos. Gyvenu kaime. Gyvenau beveik visą gyvenimą. Pasakysiu, ką aš mačiau per savo mokyklos laikus. Kai buvau pradinukas, nebuvo mūsų kaime jokių girtuoklių, žmonės buvo draugiški ir gyventojų buvo net virš 3000. Tas buvo apie 2004 metus. Baigę mokyklą, žmonės universitetuose mokydavosi ir buvo, kad grįždavo čia dirbti. Dabartinė situacija: Girtuoklių daug. Yra tokių veikėjų, kurių pirmas darbas iš ryto yra prisistatyti prie parduotuvės, kad nusipirkti "Bokšto" alaus ar dar kokio bieso. Paskui turime sodybą už kelių kilometrų, tai išsivaizduokit, žmonės eina iš ten keturis km, kad nusipirktų alaus parduotuvėj.... Graudu žiūrėti. Per šituos metus darbo čia neteko labai daug žmonių ir arba pradėjo užsiimti individualia veikla(kuri dėka mūsų valstybės pagalbos verslui dažniausiai nepavyksta) arba emigruoja į miestą arba iš viso iš Lietuvos. Nė vienas abiturientas iš mūsų mokyklos negrįžta čia daugiau. Nes nėra kas veikia. Kitaip tariant išvada: viskas nuvažiavo "žemyn" ir toliau stabiliai važiuoja.
EdvasP 2013-06-12 20:33
Na, čia tokia iš dalies chaotiška tvarka mūsų šaly iš dalies pateisinama, o iš dalies ir ne. Pateisinama tai, kad mūsų šalis jauna, rinka maža ir krizė padarė nemažai žalos. Tačiau sunku pateisinti žmones. Tolerancijos trūkumas, savanaudiškumas, visų rankos į save, pavydūs. Tiesa, kalbant apie draugus, artimuosius ar šiaip pažįstamus ne visada galima taip pasakyti. Kalbu apskritai, kokie vieni kitiems. Nesvarbu kur pasisuksi, ten tas pats lietuviškas charakteris, nors stumiam ant lenkų, rusų, ir dabar dar amerikonai kažkuo neįtinka, bet reikia pripažint, kad patys esam rakštys subinėse vieni kitiems. Niekur nematau išskirtinai draugiškos aplinkos, santarvės, viens kito supratimo. Jeigu grupė žmonių sutaria, tada būtinai kalba apie kitą grupę, kuri kažkuo neįtinka. Visi gilinasi į nereikšmingus dalykus, pyksta dėl dalykų, kurie jų neliečia. Ir tas pats per tą patį ir visur. Viskas daroma tik dėl savęs. Kaip gali būti valdžioje kitaip. Kažkas kažką pajudino, kažkas pasakė, apkaltino, trečias išpūtė burbulą, visuomenė pasipiktino. Vieni tingi užsiimt, kiti tempia laiką, treti daro, kad pasidarytų litų, kiti dėl akių. Man atrodo, nereikia čia kažko kaltinti. Mes visi panašūs. Tad reikia į save pažiūrėti ir suprasti, kad tie politikai ar verslininkai nėra iš kitos planetos. Jie kaip mes, tik sąlygos kitokios.
Simplicity 2013-06-12 20:47
Visam tam yra dvi priežastys— skurdas ir korupcija.