Skautai pataria. Kaip susikrauti kuprinę žygiui  (0)

Turbūt kiekvieną, nors ir patyrusį, iškylautoją yra aplankiusi „daiktų krovimosi krizė“. Atrodo susidėlioji viską tvarkingai, bet atsidūrus gamtoje pasirodo, kad pamiršai daugybę reikalingų daiktų. Kas iš tiesų yra svabu keliaujant, o kas taps tik nereikalingu balastu? Pažvelkime į svarbiausius daiktus, kurių vertėtų nepamiršti keliaujant į dviejų dienų vasaros žygį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Palapinė arba tentas: kiekvienas turi pagal save nuspręsti, kaip labiau norėtų praleisti naktį. Gera palapinė labiau apsaugo nuo lietaus bei uodų, joje miegoti šilčiau, tačiau ją sunku neštis. Tuo tarpu tentą neštis lengviau, tačiau gerai ištempti - gana sudėtinga. Blogai pakabintas tentas vargu ar patikimai apsaugos nuo vėjo ar lietaus.

Miegmaišis ir kilimėlis: miegmaišio pasirinkimas prieklauso nuo temperatūros, kurioje planuojate praleisti naktį. Sintetiniai miegmaišiai yra pigesni, lengvesni, užima mažiau vietos bei labiau tinka drėgnam orui. Pūkiniai miegmaišiai džiūsta lėčiau, todėl juos verta rinktis esant sausam orui. Svarbi yra ir miegmaišio forma – mumijos formos miegmaišiai geriau laiko šilumą, tačiau miegoti juose yra ne taip patogu kaip stačiakampio formos miegmaišyje. Nuo šalčio geriausiai apsaugo savaime prisipučiantys kilimėliai, tačiau jie yra ir brangesni.

Peilis: tai yra vienas iš svarbiausių dalykų stovyklaujat, naudingas tiek skaldant smulkias malkas, tiek pjaustant maistą. Venkite peilių su automatiškai atsidarančia geležte, nes jie nėra saugūs. Skautų mėgstamiausi yra vientisi peiliai su dėklu, kuriuos patogu laikyti prie šono ant virvelės arba diržo.

Drabužiai: būkite pasiruošę tris komplektus drabužių: šaltam, karštam bei lietingam orui. Turėkite šiltus drabužius naktinėjimui bei miegui. Būtinai įsimeskite į kuprinę ir antrus batus: tai gali būti patogios basutės arba sportbačiai. Nepamirškite ir kepurės arba skarelės apsaugai nuo saulės.

Kas dar turi rasti vietą jūsų kuprinėje?

Degtukai plastikiniame maišelyje, žibintuvėlis ir papildomi elementai, higienos reikmenys, (muilas, šampūnas, dantų šepetėlis, dantų pasta, kremas nuo saulės, rankšluostis), priemonės nuo erkių ir uodų, patogi gertuvė, katiliukas maisto gaminimui, indai ir įrankiai, šiukšlių maišai atliekoms, apie 20 m virvės (ypač, jei planuojate tempti tentą).

Kraudamiesi daiktus į kuprinę iš pradžių atlaisvinkite visus jos dirželius – taip padidinsite kuprinės tūrį, bus patogiau susidėti daiktus, o vėliau galėsite ją susiveržti vėl. Sunkiausius daiktus kraukite į dugną. Stenkitės viršuje susidėti daiktus, kurių gali prireikti dažniausiai, pavyzdžiui, vandens atsargas. Prie nugaros įdėkite kažką minkšto, pvz. megztinį - tokiu būdu einant ilgesnius atstumus kuprinė mažiau vargins nugarą.

Šią vasarą vyksta jubiliejinė skautų stovykla. Į ją rinksis jauni žmonės iš visos Lietuvos bei įvairių užsienio valstybių. Planuojama, kad stovykloje dalyviaus apie 2000 jaunuolių. Tokio masto stovyklos vyksta tik kartą per penkerius metus. Šia proga skautai pristato straipsnių ciklą – „Skautai pataria“, kuriame pasidalins savo sukaupta patirtimi, kaip smagiai, saugiai ir patogiai stovyklauti miške, ką veikti kai saulė šviečia ir kai lyja, ką skanaus pasigaminti ant laužo ir panašiomis gudrybėmis.

Apie skautus šiandien ko gero yra girdėjęs beveik kiekvienas. Dvidešimties stovyklaujančių berniukų grupelė Brown Sea saloje, Anglijoje, 1907 metais šiandien išaugo į vieną didžiausių pasaulio judėjimų. Pasaulyje šiuo metu skautauja apie 30 mln. vaikų, jaunimo ir suaugusių, tuo tarpu per visą judėjimo istoriją, skautams yra priklausę daugiau nei 580 mln. žmonių.

Ką ši organizacija turi tokio ypatingo? Kaip ji veikia? Per įžodį ir priesakus, per mokymąsi veikiant, patyrimo laipsnių sistemą, įvairių specialybių programas, priklausymą mažoms grupelėms skiltims. Padedant vyresniems vadovams skautai yra skatinami atrasti naujus, jiems nežinomus dalykus, įgyti pasitikėjimo savimi, išmokti dirbti komandoje, lyderiauti, būti atsakingais už save ir kitus. Skautų veikla vyksta ištisus metus – šaltuoju sezonu daugiausiai viduje, patalpose, tuo tarpu orams atšilus skautai iškeliauja į žygius, savaitgalines ir savaitines stovyklas, kur bando praktiškai pritaikyti tai, ką išmoko sueigose, išmokti išgyvenimo gamtoje paslapčių ir smagiai praleisti laiką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Laima Dagytė
(13)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: