Vagys grąžino kompiuterius, kai sužinojo, iš ko juos pavogė

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Simplicity 2013-08-15 10:41
Užauk arba paprašyk, kad kas nors tuos rožinius akinius nuo nosies numuštų. Užsidegęs prisvajojai, vėjų prirašei. Įdomu kaip ten ta visuomenė vystosi Kinijoje, barakų sąlygomis Apple produkciją surinkinėjant ar Afrikoje, vaikams landžiojant po žeme.
immortallt 2013-08-15 10:45
Simplicity, kaip vystosi Kinija? Tik nereikia apsimesti, kad nematai skirtumo, kas buvo prieš 30 metų, ir kaip yra dabar. Pas juos visuomenė veluoja vystytis. Nereikia beje apsimetinėti, kad atitinkamu laikotarpiu ir pas mus vaikai nedirbo. O šiaip Kinija nėra grynas kapitalizmas ir tikrai ne laisva rinka reguliuoja. Grynas kapitalizmas yra pvz Pietų Korėjoje, Singapūre ar JAV.
mykolas 2013-08-15 11:02
Vystosi, bet tai kokia kaina. Panašiai kaip ir TSRS vystėsi, kai finansiniams įsipareigojimams įvykdyti kapitalistai reikalavo atsiskaitymo grūdais. Ko pasekoje dėl sausringų metų kilo "golodomoras".
immortallt 2013-08-15 11:23
TSRS lygini su Kinija? Jau fantazuot pradėjai, nes vienintelis dalykas tas pats, tai autokratija. Pati šalis visiškai nepanašiai valdoma. O kaina kokia? Na įsivaizduok taip, jei tie vaikai nedirbtų, tai badautų kaip Afrikoje, tiesa, tų dirbančių vaikų sparčiai mažėja. TSRS laikais ką daugiau galėjo Rusija pasiūlyti? Rublius, kurių niekas nenorėjo? Žigulius, kurie tik iš gamyklos nevažiuodavo?
Simplicity 2013-08-15 11:48
Ar sąžininga naudotis tuo, kad žmogus pateko į nepavydėtiną situaciją? Čia tas pats, kas skęstančiam žmogui bandyti parduoti gelbėjimosi ratą. Dirbantys vaikai atima darbą iš suaugusių, iškreipia rinką, smukdo darbo užmokestį. Vaikus gi samdo ne dėl to, kad dirba geriau, o tik dėl to, kad suaugęs už tokius pinigus, ar tokiomis sąlygomis nedirbs.
immortallt 2013-08-15 12:22
Simplicity, o kas gamintų, jei Kinijoje algos būtų tokios pačios kaip kokioje Norvegijoje? Keli žmonės gyventų gerai, 99% populiacijos be darbo sedėtų ir šalis stagnuotų, nebūtų jokio gerėjimo ir tiek. Ar vis dėl to geriau, kad dirba už grašius, bet sparčiai artėjama prie išsivysčiusios šalies statuso? O už ryžių sauja, bent jau Kinijoje, sunku rasti benorinčių dirbti. Be to, ko Kinija nenori, to ir neįsileidžia. O 100% užsienio kapitalo įmonių nėra, būna geriausiu atveju 50/50. Ar sąžininga žmogui vietoje meškerės duoti žuvį? Ne tam, kuris gauna, o tiems kitiems, kurie jos negaus? Aišku aš nepateisinu bendrai paėmus vaikų darbo, bet jo beveik ir nebėra.
Ar_as? 2013-08-15 12:39
Praignoruosiu tuos tamstos subrendusius "užauk", "nuo nosies numuštų" (nelabai suprantu jų prasmės, nes nuo kiemo laikų tokių tvirtų argumentų neteko girdėti, o laiko jau praėjo...) Man keista, kaip žmonės argumentuodami kapitalizmo blogybes pateikia Kiniją. Tai valstybė, kuri prieš įsileisdama kapitalizmą į ekonomiką kas antrais metais badavo. Po pasikeitimų, apie badą Kinijoje praktiškai neteko girdėti. Ar ten viskas gerai? Ne. Ar ten geriau negu buvo? Taip. Man tokie svaijčiojimai apie dalinimąsi artimo meilę skamba juokingai, ypač, kai kalbama apie blogybes Kinijoje. Dažnai atrodo, kad tokie žmonės tikrai sutverti Sovietų sąjungai: jiems gera, kai visiems vienodai blogai; jei kažkam yra geraiu nei jam (nesvarbu, kad su atskaitos tašku geriau ir jam), jam jau yra blogai. Tai pralaimėtojų ir nevykėlių mąstymas, kurį jaunajai kartai matomai labai sėkmingai skiepija vyresni nevykėliai prie naujos tvarkos neprisitaikę melioratoriai, traktoristai, melžėjos ir alkoholikai. Jie patys niekada nieko nepasiekė, nepasieks, jie nesukurs savo vaikams sąlygų (ne tik materialinių, bet ir psichologinių) tapti geresniais, tik perduos savo pralaimėtojo besipiktinančio kito sėkme mentalitetą. Ir tai nėra blogai - kažkas juk turi nuplauti mano mašiną, kažkas turi įdėti mišrainės, kažkas ir ofiso tualetą valo. Tik nesvaikit, kad tai sunkūs darbai. tai lengvi darbai, tik prastai apmokami. O prastai apmokami todėl, kad juos gali atlikti ir gerai apmokama beždžionė, tuos darbus galinčių daryti laukia n+1, o mano darbui atlikti reikalingų beždžionių kiekis matyt artėja prie begalybės. p.s. ar ne šitam forume kažkas rašė auksinę mintį apie budulio mąstymą: Teisingumas, tai kai visi gauna po lygiai, o aš truputėlį daugiau"
Simplicity 2013-08-15 14:07
Užaugti pasiūliau todėl, kad sau nesugebi nusipiešti viso vaizdo. Pats sau susigalvoji, kad aš ar kiti diskusijų dalyviai prijaučiam tarybinei santvarkai ir iškart sparnai užauga, kad atseit esi naujos santvarkos atstovas ir tuoj visus „naftalinu prasmirdusius“ į vietą pastatysi. Ar_as?, jei trumpai, tai tu tiesiog nusišneki ir net nebandai įsigilinti į tai ką kiti rašo. (Tas didelis vaikiškas noras pasijausti labai svarbiu ir pareikšti tvirtą savo nuomonę). Kuris iš čia pasireiškusių sakė, kad prie ruso buvo geriau? Kuriam iš čia esančių pasireiškė nostalgija tarybinei santvarkai? Kas iš čia pasireiškusių apie brolišką lygybę tarp žmonių ir tautų kalbėjo? (Arns gi dar neapsilankė ). Jei jaunuoliui neišeina galvoje susidėlioti dėlionės, tai parašysiu bukais pavyzdžiais. 1. DELL, HP (drauge ir kitos stambios draudimo, finansų kompanijos) savo tech supportą iš JAV meta į Indiją ar Filipinus, nes ten pigiau. Kompanijos taip pasididina pelnus, o JAV gauna naujų bedarbių. Nepriklausomai nuo šalies išsivystymo lygio, visada bus tokių, kurie tinkami tik gatvėms šluoti. Jei toks darbo negaus, tai arba sėdės ant pašalpų, arba eis žmonių plėšti. 2. Visokius kamuolius, rūbus ar batus galima būtų siūti Europoje, tačiau už vieno europiečio atlyginimą, Bangladeše galima nusamdyti dešimt darbuotojų. Net sumokėjus muitą ir PVM, savikaina bus gerokai mažesnė, nei gaminant Europoje. 3. Nei vienai korporacijai neįdomu kokiomis sąlygomis dirba žmonės kompanijose, su kuriomis yra sudarytos sutartys. (Prisimink sugriuvusį siuvimo fabriką Bangladeše, pro langus šokinėjusius FOXCONN darbuotojus) 4. Korporacijoms mažai įdomu ir tai, kas bus daroma su atliekomis, išeksploatuotais karjerais. Joms įdomi tik užsakyta žaliava ar produktas (t.y., tik tai už ką jie sumokėjo). Apibendrindamas grįšiu prie to, ką jau rašiau šiek tiek aukščiau. Permesdamos gamybą į pigias trečiojo pasaulio šalis korporocijos ne daro joms paslaugą, o naudojasi jų prasta situacija ir iš to bando išlošti sau naudos. Imkim, kad ir į viešumą neseniai išlindusią istoriją apie Vičiūnų norą įsivežti darbuotojų iš Nepalo. Atlyginimams sutaupyti pinigai būtų pavirtę dividendais, vietiniai darbuotojai (uždirbantys daugiau?) būtų pastatyti į tokią situaciją, kai arba dirbi už mažiau, arba eini lauk ir į savo vietą užleidi skurduką iš Rytų. (Kažkas panašaus yra Anglijos fabrikuose) p.s. Internetuose klaidžioja informacija, kad 2% populiacijos valdo 50% viso turto. Kiek ta informacija teisinga aš nežinau, reikėtų žiūrėti ir aiškintis.
Ar_as? 2013-08-15 14:33
Na, pieno išgėriau, gal geriau augsiu. Man labai gaila, kad nesupranti, jog tavo išsakomos idėjos tiesiogiai ir atsiduoda naftalinine tarybų sąjunga. Liūdna, jei to pats neįžvelgi. Realiai man visiškai nesvarbu, kokie internetų orakulai (dar dažnai vadinami "britanijos (JAV, Zimbabvės, čia pasirinktinai) mokslininkai" nustatė tuos tavo minimus procentus (dabar skaitau apie delfų orakulą, vat ten tai yra kuo pasidomėt), tačiau iš tavo argumentų akivaizdu, kad nesuvoki vieno paprasto dalyko: Mano nuomone, didžiąją dalį žmonių stengtis verčia turto siekis (galėčiau autoritetingai pareikšti, kad po internetą sklando žinios, jog visus 98 procentus, bet iki to dar neužaugau, atsiprašau). Žmonių pastangos lemia progresą. Atimk paskatą stengtis (apribok turto įgijimo galimybes) ir pastangos dings, dings ir progresas. Turėsi klasikinę tarybų sąjungą: kam mokytis ir tapti fabriko vadovu, jei uždirbsi 30 rublių daugiau už vartų sargą (pasekoje įmonę "efektyviai" valdo "sargas", nes niekas nevysto savo kompetencijų)? Kam stengtis, kad tavo fabrikas būtų efektyvus, jei vis tiek uždirbsi tą patį apgailėtiną atlyginimą (pasekmės - iš fabriko vagiama, jis valdomas neefektyviai). Dabar suprask, kad fabrikas tai valstybė. Valstybė, kurioje visuomenė degraduoja nuo nenoro stengtis, nes tam nėra jokio tikslo. Būtent todėl bendra ribojimo idėja yra idiotiška. Ypač todėl, kad kiekvienas jaučiasi turintis per mažai. Garantuoju, kad manai, jog dalintis, būti solidarūs, mieli ir pūkuoti turi būti turintys daugiau už tave. Nori išduosiu paslaptį? Tavo kaimynas bomžas mano, kad būtent TU turėtum jau būti geras, pūkuotas ir dalintis su juo - gal pasikviesk kelis panakvoti šaltą žiemos naktį? O gal pasiūlyk savo viršininkui dirbti už pusę atlyginimo (jei turi darbą), kad jis sumažintų tavo produkto kainą galutiniam kenčiančiam vartotojui? Nenori? Nenori, nes tai ko pasiekei (jei jau ko pasiekei) yra tavo, tu ir taip sumokėjai daug mokesčių to bomžo ir jo išperų išlaikymui (jei jau juos moki). Žinai kodėl man širdžiai malonu matyti klasioką kaimo centre apsikabinusį bambalį ir dar prašantį "užmest ant cigarietų"? nes tai yra teisingumas. Kai aš mokiausi jis linksminosi, kai aš atlikinėjau praktikas, jis statybose "kale babkes". Dabar yra teisingumas - rezultatai. Tik pats žmogus, visuomenė (taip, realiame pasaulyje egzistuoja kolektyvinė ekonominė atsakomybė, kad ir kaip būtų nemalonu) yra atsakingas už tai, kur ir kokioje situacijoje jis/ji yra. p.s. Ir dar kartą - nepainiok nusikaltimo (mokesčių slėpimo, sukčiavimo) su santvarka.
Simplicity 2013-08-15 15:36
Kurioj aš vietoj užsimenu apie kažkokį atlyginimo ar turto ribojimą, atlyginimų suvienodinimą nepriklausomai nuo rezultatų ir t.t.? Jei yra problemų su teksto suvokimu, tai visas savo išsakytas mintis apibendrinsiu vienu sakiniu. (Tam, kad „tu nemanytum, kad aš manau...“) Negerai kai didelės kompanijos siekia maksimalaus pelno, pamindamos moralines vertybes ar net nusižengdamos įstatymams. p.s. Šiandieniniame pasaulyje kiekvieną iš mūsų galima pakeisti pigesne darbo jėga iš Rytų.
Ar_as? 2013-08-15 15:50
Trukt už vadžių vėl iš pradžių... Tu gal ir susidarai nuomonę, iš lubų, aš iš to, ką perskaitau. Labiau panašu, kad pats nesupranti savo "idėjų" ir to, ką jos reiškia. Tad prieš siūlant pagalbą teksto suvokime (gudrią sąvoką išpopuliarino vidurinės egzaminai, dabar taip gudriai pasirodei...) siūlyčiau nusiraminti ir apgalvoti, kokias pasekmes lemtų lygaus ir pūkuoto pasaulio idėjos, kurias taip propaguoji.... Kas tas tavo "nepriklausomai nuo rezultatų"? Turtas ir yra rezultatas. Jis parodo tikrąją darbo vertę. ne iškasto griovio ilgis, ne pakeltų maišų kiekis, ne į dėžutes sukrauti mišrainės kilogramai. Darbas atlyginamas tiek, kiek jis yra vertas, tai užtikrina rinka. Nesąžininga? Lygiai taip pat kaip nesąžininga ir amoralu tai, kad beždžionės gyvena ne namuose, neturi gero stogo ir tualeto. O tavo "p.s." tik parodo, kad darbą suvoki kaip griovių kasimą: joks importuotas iš rytų babajus nepakeis genialaus verslininko ir jo įmonės, nepakeis gero ekonomisto (bent jau ne už pigiau, nes GERI specialistai turi pasaulinę rinką ir kainą), niekas nepakeis teisininko, mokesčių specialisto, nepakeis ir programuotojo, jei jis yra GERAS, nes jo pakeisti pigesniu nepavyks, nepakeis ir GERO suvirintojo, nes pas vokietį importuotas lietuvis gauna tą patį, ką ir vokietis (žinau, ką sakau). O griovių kasėjus pakeis, jei ne babjus iš rytų, tai beždžionė, jei ne beždžionė, tai robotas. Tu tiesiog nesuvoki rinkos ir jos sąlygų. Verslas keičia "iš rytų" tik jei jam verta, o verta dažniausiai keisti tik nekvalifikuotus "griovių kasėjus".
Beveik Žemaitis 2013-08-15 16:14
O kame nusižengimas yra investuoti į kitą šalį? Išvis, kieno moralines vertybes? Tavo? Moralė nėra konstanta, ji pas kiekvieną iš mūsų skirtinga. Tai kieno moralė turi būti ta nepaminama, pagal kurią turėtų dirbti stambios kompanijos?
Ar_as? 2013-08-15 16:22
Na, man asmeniškai, Simplicity moralė yra kaip ir pasaulinis etalonas... Tai nesuprantu, ko tu čia klausi.
Simplicity 2013-08-15 16:54
Į technologijas nukrito straipsnis apie darbuotojų išnaudojimą Brazilijoje. Pasiskaitykit http://www.technologijos.lt/n/zmoniu_pa ... navigacija Jei jums atrodo, kad žmonių išnaudojimas nusižengiant įstatymas yra normali praktika, tai kažką daugiau šia tema net nėra prasmės rašyti. Visose savo žinutėse akcentavau, kad darbuotojų išnaudojimas vardan pelno (kartais net nusižengiant įstatymams) yra smerktinas dalykas. Čia jau jūsų suvokimo problema, jei jūs normalias darbo sąlygas suprantate kaip kažką blogo, kas turėjo mirti kartu su tarybine santvarka. p.s. Nepakeičiamų nėra. Galimybių ištrūkti į Vakarus neturintis programuotojas iš Mumbajaus gali sėkmingai dirbti už trečdalį vakarietiško atlyginimo. Net tie patys lietuviai sėkmingai programuoja už pusę vakarietiško atlyginimo ir džiaugiasi (Nesidžiaugia tik vakariečiai programuotojai, kurie turi programuoti už mažesnius pinigus, nes pasaulyje yra lietuvių, rusų ar indų.) Šiandien tu Lietuvoj dirbi užsienio kompanijai, o rytoj tavo darbo vieta gali atitekti indui ar filipiniečiui. Būtent taip nutiko mūsų kompanijoje — ~50 darbuotojų atleido, nes užsakovas nusprendė, kad airiški atlyginimai yra per dideli ir kontraktą permetė į Pakistaną.
Ar_as? 2013-08-15 17:19
Atsibodo kartotis, bet... tu ir vėl neskiri nusikaltimo nuo santvarkos. Vyksta išprievartavimai, muštynės ir kt. vyksta ir prievartinis darbas, su kuriuo yra kovojama, tu skaitai straipsnį apie jį ir jis yra naikinamas. Kur problema? Apie nepakeičiamus: jei tavo kolegas taip lengvai pakeitė, vadinasi jie nebuvo verti tiek kiek gavo. Paprasta. Be to, galima manyti, kad įgyvendintas taip trokštamas teisingumas: vargšeliai pakistaniečiai dabar turi darbą ir maisto. Jie sugeba tą patį, ką ir tavo kolegos, kodėl gi jie turėtų būti bedarbiai? Kodl neleisti jiems pakeisti tavo kolegų už tiek, už kiek jie nori ir gali? Juk būtų velniškai amoralu, jei tavo kolegos dirbtų už pinigus, kurių jie neuždirba, o vargšai pakistaniečiai neturėtų darbo? Tegyvuoja moralė ir teisingumas! Ar visgi, kaip ir sakiau, jis turi gyvuoti tol, kol neliečia tavęs ir taikomas tik už tave geriau gyvenantiems?
- 2013-08-15 17:30
Ar_as : O kas bus, jei tave pakeis pigesnis pakistanietis, o tu galėsi gauti tik prasčiau apmokamą darbą?
Ar_as? 2013-08-15 17:40
Ateisiu ir apsiverksiu forume, koks baisus, blogas ir amoralus tas kapitalizmas. Ašaras nubrauksi ? O jei rimtai, tai mielai sutikčiau. Jei atsirastų pakistanietis dirbtų taip gerai kaip aš už pusę algos, aš jį pats pasadyčiau ir gyenčiau kur gražioje sodyboje prie ežero, žvejočiau ir vaikams skirčiau tiek laiko, kiek reikia.
mykolas 2013-08-15 18:35
Visiškai pritariu. Tik labai patogų viską sumest į bendrą katilą, supjudyt 99 procentus tarpusavyje, kuomet daugiau nei pusę turto valdo likęs 1 procentas. O kapitalizmas yra atgyvenęs, nes gamybos priemonės leidžia perteklių jau šiandien sukurti be žmogaus darbo jėgos, bet neapsimoka, nes jo negalėsi parduoti, t.y. žmonės kuriems reikia tos produkcijos, neturės pinigų jai nusipirkti. O neturės, nes dėl automatizacijos nebus, kaip juos įdarbinti. Kitaip tariant kapitalizmas jau stabdo pažangą, dar ir dėl tokių dalykų kaip patentai, kurie beje irgi yra kapitalizmo pasekmė. Kinijai vystytis padėjo ne pats kapitalizmas, o techninė pažanga, dėl kurios kinai pigiai pardavė kapitalistams savo darbo jėgą, išteklius ir leido teršti jų aplinką.
Simplicity 2013-08-15 18:36
Su tavim, kaip su mažu vaiku Greičiausiai, tai bus paskutinė mano žinutė, nes su kurčiu (nenorinčiu girdėti) nesusikalbėsi. „Tu manai, kad aš manau, jog tu manai..." , ir po to prasideda prikaišiojimai apie tarybinę santvarką ir panašios sapalionės. Diskutuoji pats su savim, nes visiškai neskaitai kas tau rašoma. Ne mane reikia analizuoti ir bandyti nusipiešti kažkokį paveikslą (pvz., praplikęs, gerokai per 40 metų, skaito tik „КОМСОМОЛЬСКАЯ ПРАВДА“, ilgisi Tarybų Sąjungos), reikia skaityti ir suprasti mano žinučių esmę. Kuris čia iš mūsų pyksta, kad kažkas uždirba daugiau? Aš, nes tu pats taip susigalvojai? Pavyzdį su bendradarbiais pateikiau tam, kad paneigčiau jog nepakeičiamų nėra, o tu jį pritempinėji prie mano išsakytų minčių dėl darbuotojų išnaudojimo. Tau, nesuprantančiam kas yra socialiai atsakingas verslas, duosiu paprastą pavyzdį. Pvz., įmonės, žinodamos jog jiems tiekiama žaliava buvo gauta naudojant vaikų darbą, turėtų tokios žaliavos atsisakyti. Tai būtų labai teisingas poelgis, tačiau vargu ar akcininkai po tuo pasirašytų— vaikai išnaudojami kažkur tenai, Afrikoj. Darbuotojų išnaudojimas iškreipia rinką, ir įstatymų besilaikančios įmonės pradeda pralaiminėti konkurencinėje kovoje. Sąžiningai dirbant neįmanoma teikti paslaugos, kuri savo kaina galės lygintis su dirbančiais nelegaliai. Paspaudęs bet kurią iš žemiau pateiktų nuorodų, galėsi (jei tik bus noro) pasiskaityti apie kapitalizmo pliusus ir minusus. http://www.philforhumanity.com/Capitalism.html http://listverse.com/2012/01/16/top-10- ... apitalism/
- 2013-08-15 18:42
Aha, taip, tikrai ... Nei tu, nei immortallt nesupranta, ką simplicity ir kiti bando jums pasakyti.