Australija gali tapti pirmąja didžiąja pasaulio valstybe, visiškai uždrausiančia rūkyti cigaretes  (6)

Australijos valdžia finansuoja tyrimus apie elektroninių cigarečių poveikį organizmui, kurie gali tapti pagrindu atsisakyti įprastų cigarečių ir pereiti prie elektroninių, rašo Australijos tinklalapis „The Age“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Į el. cigaretes žiūrima kaip į saugesnį pakaitalą įprastinėms, tačiau kol kas dar nėra atlikta tyrimų, kurie tiksliai įvertintų el. cigarečių poveikį žmogaus organizmui.

„The Sun Herald“ atskleidė, kad įgyvendinant prieš rūkymą nukreiptą kampaniją, ankstesnė Australijos Vyriausybė skyrė daugiau nei milijoną dolerių tyrimui apie el. cigaretes, kuriuo remiantis 2015 m. bus nuspręsta, ar el. cigaretės gali būti pakaitalu įprastinėms.

Kol kas australai gali įsigyti tik el. cigaretėms reikalingą skystį ir visas kitas medžiagas, išskyrus nikotiną, nes Australijoje nikotinas el. cigaretėms vertinamas kaip „pavojingi nuodai“ ir parduodamas tik su specialiu leidimu.

El. cigaretės, reklamuojamos tokių įžymybių kaip Leonardo DiCaprio ar Katy Perry, sparčiai populiarėja visame pasaulyje.

Matydama augantį potencialą, pradėti pardavinėti el. cigaretes ketina ir tabako pramonės milžinė „Philip Morris“.

El. cigarečių paklausa didėja, bet pasekmės lieka neaiškios. Prancūzija, kurioje el. cigarečių naudotojų skaičius perkopė milijoną, uždraudė el. cigaretes rūkyti viešose vietose. Šis sprendimas buvo priimtas remiantis prieš keletą savaičių atlikto tyrimo išvadomis, kad el. cigarečių garuose aptikta kancerogeninių medžiagų koncentracija kai kuriais atvejais viršija šių medžiagų kiekį įprastinėse.

Tačiau apie el. cigarečių poveikį tyrimai prieštaringi – JAV šių metų kovą paskelbto tyrimo išvadose skelbiama, kad kancerogeninių medžiagų el. cigaretės rasta nuo 9 iki 450 kartų mažiau nei įprastinėse cigaretėse.

Australijos valdžia griežtai nusistačiusi prieš tabako pramonę. Pasak Australijos medikų asociacijos vadovo Steve'o Hambletono, Australija yra labiausiai pasaulyje kovoje su rūkymu pažengusi valsybė ir tokia ketina išlikti.

Jis atkreipia dėmesį, kad el. cigaretės reklamuojamos kaip medicininė priemonė, padėsianti atsisakyti įprastinių cigarečių, tačiau primena, kad tą patį apie savo cigaretes anksčiau kalbėdavo ir cigarečių gamintojai, norėdami nukonkuruoti kitus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(13)
(0)
(0)

Komentarai (6)