Europos Parlamente pritarta sprendimui po penkerių metų uždrausti mėtines ir kitų skonių cigaretes  (0)

Europos Parlamentas antradienį Strasbūre pritarė Tabako direktyvai, kuri draudžia Europos Sąjungos šalyse skonį suteikiančių priedų naudojimą tabako gaminiuose, tačiau priimtoje direktyvoje kalbama apie gerokai švelnesnį tabako pramonės reguliavimą, nei manyta iš pradžių. Mėtinių ir kitų skonių cigarečių draudimas atidėtas penkeriems metams, o plonų cigarečių draudimui nepritarta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pagal naujas taisykles, 65 proc. cigarečių pakelių ploto bus skiriama rūkymo antireklamai, taip pat ketinama įvesti tabako produktų žymėjimą, leidžiantį atsekti produktus nuo gamintojo iki galutinio pardavimo.

Europarlamentarai atmetė Europos Komisijos pasiūlymą el. cigaretes traktuoti kaip gydomąją priemonę, o mėtinių ir kitų skonių cigarečių draudimas atidėtas penkeriems metams.

Nepritaria Lenkija

EP Sveikatos komiteto narys Tonis Borgas, agituodamas balsuoti už direktyvą, kalbėjo, kad vienas iš direktyvos tikslų yra per kitus penkerius metus sumažinti rūkančiųjų skaičių Europoje 2 procentais. Pasak jo, JAV rūkančiųjų skaičius siekia 18 proc., ES valstybėse – 28 proc.

„Kiekvienas gali pasirinkti rūkyti tiek, kiek panorės, bet tabako gaminiai turi atrodyti taip, kaip tabako gaminiai ir jų skonis turi būti kaip tabako. Nenorime, kad būtų aromatizuotų cigarečių. Aromatizatoriai naudojami tik tam, kad cigaretės būtų malonesnės ir tokiu būdu jaunimas skatinamas rūkyti“ , – sakė T.Borgas.

Direktyvoje kalbama, kad įspėjimai dėl tabako sukeliamų grėsmių sveikatai turi būti nurodyti pakelio viršuje ir turi užimti 75 proc. pakelio paviršiaus.

Direktyvoje kalbėta ir apie tai, kad el. cigaretės galėtų būti parduodamos tik kaip medicininė priemonė siekiantiems atsikratyti įpročio rūkyti.

Nuo tabako sukeltų ligų kasmet miršta 700 tūkst. žmonių.

Tabako direktyvai nepritaria Lenkija, kuri yra didžiausia tabako gaminių gamintoja Europoje. Lenkijos parlamentarai aiškino, kad Lenkijai direktyva neigiamai atsilieptų ekonomiškai.

Sulaukė tabako pramonės lobistų

Diskusijose dėl tabako daug kalbėta apie tabako lobistų įtaką europarlamentarams.

EP sesijoje dalyvavęs Lietuvos sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis taip pat užsiminė apie lobistų įtaką.

„Ypatingai agresyviai veikia tabako pramonės lobistai ir verslas. Jie nori padidinti tabako vartojimą ir paveikti parlamentarus, kad šie išsigąstų, jog priėmus direktyvą bus padidinta kontrabanda, sumažintos darbo vietos“, – sakė V.P.Andriukaitis.

Jis užsiminė ir pats sulaukęs įvairių pasiūlymų iš tabako pramonės lobistų, kai buvo siūloma atsižvelgti į ūkio ir verslo interesus.

„Sulaukiau ir įvairių skambučių, ar tabako lobistai galėtų ateiti pasišnekėti“, – pridūrė V.P.Andriukaitis.

Kalbėdamas apie galimą direktyvos įtaką šešėlinei ekonomikai, sveikatos apsaugos ministras kalbėjo, kad direktyva nepadidins šešėlinės ekonomikos, o ją sustabdys: „Direktyva padės kovoti su kontrabanda efektyviau, nes ji numato priemones nuo gamybos iki prekybos atsekamumo. Mes turėsime dar daugiau instrumentų mažinti nelegalią prekybą. Ten, kur cigarečių gamintojai gamins cigaretes, nuo ten jie jas turės pradėti žymėti.“

„European Voice“, remdamasis „Philip Morris“ dokumentais, anksčiau skelbė, kad „Philip Morris“ į EP nuo 2011 iki 2012 birželio mėnesio siuntė 161 lobistą, kurie susitiko su 233 EP nariais (beveik trečdalis visų EP narių). Esą „Philip Morris“ dokumentai atskleidžia, kad jos tikslas – sužlugdyti tabako direktyvą. Pati cigarečių gamintoja tokius kaltinimus neigia.

Nesutarė dėl ploto

Tabako direktyva siekta uždrausti gaminti ir pardavinėti mėtines ir kitų skonių cigaretes, taip pat plonas cigaretes ir mažesnius nei 20 cigarečių turinčius pakelius. Tačiau plonų cigarečių draudimui nepritarta.

Taisyklių projekte pažymima, kad tabako produktų ženklinimas ar pakuotė neturėtų klaidinti ar sukelti įspūdžio, kad dalis produktų gali būti mažiau žalingi sveikatai – tabako pakuotė neturėtų kopijuoti kai kurių maisto ar kosmetikos produktų formos.

Nemažai diskusijų kyla dėl punkto, kuriame skelbiama, kad abiejose cigarečių, pypkių ar sukamo tabako pakelių pusėse turi būti patalpinti įspėjimai apie šių gaminių žalą. Siūlyta, kad įspėjimai užimtų 75 proc. abiejų pakelio pusių, yra siūlymų šį skaičių sumažinti. Nutarta, kad įspėjimai apie žalą užims 65 proc. pakuotės.

Taisyklių projekte taip pat buvo numatyta, kad el. cigaretės turėtų būti prilyginamos vaistams, tačiau valstybės narės būtų įpareigojamos, kad jų būtų galima įsigyti ne tik vaistinėse. Šiam siūlymui nepritarta.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Paulius Grinkevičius
(3)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: