Švediškas eksperimentas: ar muzikiniai laiptai paverš praeivius iš eskalatoriaus? (Video)  (8)

Ar įmanoma kokiu nors žaismingu būdu paskatinti žmones, užuot tingiai murksojus ant eskalatoriaus, palypėti greta esančiais nejudančiais laiptais? Originalią fizinio aktyvumo skatinimo priemonę Odenplano stoties rajone (Stokholmas) išmėginti sugalvojo švedų inžinieriai. Koks rezultatas?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš stoties į gatvę keleiviai gali lipti laiptais arba kilti lygiagrečiai laiptams įrengtu elevatoriumi. Tikėsite ar ne, tačiau kol išradingi ir muzikalūs fizinio aktyvumo skatintojai nepatobulino laiptų, absoliuti dauguma praeivių naudojosi elevatoriumi, o laiptai skendėjo neviltyje ir prisiminimuose apie ne tokią tolimą praeitį, kai požeminėse perėjose ir metro stotyse karaliavo jie.

Tačiau pasitelkus šiek tiek išmonės ir kūrybingumo, praėjusius laikus nesunkiai galima sugrąžinti. Grupė muzikos ir fizinio aktyvumo entuziastų nusprendė laiptų ir elevatoriaus aikštelę paversti natūralia eksperimentine laboratorija, kurioje būtų mėginama atpratinti miestiečius ir Stokholmo svečius nuo tingaus murksojimo ant elevatoriaus bei šiek tiek pajudėti.

Sumanymas – genialiai paprastas: o ką, jei laiptai, jais kopiant, skambėtų? Vienas laiptas – vienas klavišas su tam tikru gamos garsu. Užmynei ant pakopos – suskamba garsas. Užmynei ant kitos – kitas. Palipi per keletą pakopų – jau ir šiokia tokia melodija. O pasipraktikavus, gal ir F. Listo "Totentanz" būtų galima kojomis sugroti (sušokti)?

Tačiau, kaip byloja rytų išmintis, tūkstančio mylių kelionė prasideda paprastu žingsniu. Tad tebūnie jis paprastas: ar pavyktų pradžiai tokiais laiptais nuvilioti praeivius nuo elevatoriaus?

Kad būtų lengviau susiprasti, eksperimento autoriai laiptus ne tik įgarsino, bet ir deramai apipavidalino – suteikė jiems fortepijono klaviatūros išvaizdą.

Koks rezultatas? :) Gal... triuškinantis? Kviečiame pasižiūrėti:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(16)
(1)
(-1)

Komentarai (8)