Filosofinis žvilgsnis į mokslinį pažinimą – naujoje knygoje  (0)

Naujoje gamtotyrininko, filosofo, mokslo teoretiko ir praktiko Juozo Algimanto Krikštopaičio knygoje „Išmintis, atsiverianti pažinimo kelyje“ interpretuojami mokslo, meno, apskritai visos kultūros istorijos faktai, nagrinėjami praeities atradimai, šiuolaikiniai tyrinėjimai ir prognozuojama jų įtaka moksliniam pažinimui ateityje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

XX a. įvykę mokslo ir technologijos šuoliai, jau brendę antikinės minties labirintuose, kardinaliai pakeitė gyvenimo sąlygas ir iškraipė vertybinę Vakarų pasaulio orientaciją. Šie pokyčiai, pakirtę pasitikėjimą klasikiniu pasaulio aiškinimu, atvėrė kelią ne tik naujoms mokslo kryptims, bet ir įvairioms, vaizduote paremtoms interpretacijoms, nesirūpinančiomis teiginių pagrįstumu.

Leidyklos „Mintis“ išleistoje knygoje nagrinėjama mokslo pažintinė misija, sukaupto žinių lobyno turinys ir jo vaidmuo civilizacijos raidoje; siekiama atskleisti pasaulio pažinimo reikšmę ugdant žmonijos intelektinį potencialą. Aptariami mokslo teiginių pagrįstumo klausimai bei tyrinėjimo būdai, paplitę gamtos moksluose. Taip pat nagrinėjami tyrinėjimų rezultatų apibendrinimai, teikiantys galimybes konstruoti teorinius realybės ir gyvenimo tikrovės modelius.

„Pasaulio sandaros vienalytiškumą suvokti trukdo keletas priežasčių. Viena iš jų – disciplinų uždarumas. Mat pagal susiklosčiusią tradiciją mūsų pažinimo turinys yra suskirstytas į atskiras disciplinas bei mokslo sritis. Suprantama, toks skirstymas yra patogus, kai tenka tyrinėti objektus, studijuoti ir dėstyti studentams mokslo dalykus“, – tvirtina humanitarinių mokslų daktaras, mokslo istorikas ir filosofas J. Krikštopaitis.

Monografiją sudaro trys dalys, kuriose chronologiškai nagrinėjamas mokslinis pažinimas, jo etapai, rezultatai. Pirmoje dalyje dėmesys skiriamas pasaulio pažinimo pradmenims, antroje – mokslui Naujųjų laikų (XV–XX a.) laikotarpiu, o trečioje pristatomi ir analizuojami šiuolaikiniai atradimai ir tyrimai.

„Stebėdami šiuolaikinį akademinį pasaulį taip pat aiškiai matome, kad jis susiskaldęs į skirtingų mokslinių bei ekonominių interesų sritis, lemiančias radikaliai skirtingus požiūrio taškus <...> Atidžiau įsižiūrėdami į šiuolaikinio mokslo raidą negalime nesigėrėti jos veržlumu, kita vertus, mums negali nekelti nerimo, kad mokslas, užuot tarnavęs žmogui ir žmonijai, vis akivaizdžiau virsta savitiksliu užsiėmimu“, – knygos pristatyme teigia filosofas, profesorius Naglis Kardelis.

Autoriaus teigimu, ši monografija skirta išsilavinusiam ir smalsiam skaitytojui. Leidinyje pristatoma informacija, idėjos aktualios ir pradedantiems domėtis moksliniu pažinimu, ir jau patyrusiems įvairių mokslo sričių specialistams.

Knygos peržiūra: spausti čia

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(0)

Komentarai (0)