Lietuvos Vyriausybė ketina riboti atsiskaitymą grynaisiais - nepaklusnieji bus baudžiami baudomis  (16)

Lietuvos Finansų ministerija paruošė teisės aktų projektus, kurie leis riboti atsiskaitymus grynaisiais, viršijančius 10 tūkst. Lt. Taip pat skelbiama, kokios baudos grės nesilaikant ribojimo, jei pasiūlymas bus priimtas Seime. Vyriausybės posėdyje šios įstatymo pataisos jau patvirtintos ir pateiktos svarstyti Seimui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Finansų ministerija teigia, kad klausimas buvo apsvarstytas su verslininkais vienijančiomis organizacijomis, kurios iš esmės ribojimui pritaria.

Ministerijos analizė rodo, kad atsiskaitymų grynaisiais ribojimas nepatogumų neturėtų sukelti, nes apie 95 proc. gyventojų atliekamų operacijų neviršija 10 tūkst. litų ribos, visos verslo įmonės turi einamąsias sąskaitas kredito įstaigose, o Lietuvoje, greta bankų, veikia ir daug kitų, mokėjimo įstaigos licencijas turinčių įmonių, tarp jų - elektroninių pinigų, pašto įstaigos. Taip bus skatinama konkurencija mokėjimo paslaugų teikimo sektoriuje, kurios galima pasekmė – įkainių už teikiamas paslaugas mažinimas.

Apribojimas nebūtų taikomas, atsiskaitant grynaisiais per mokėjimo paslaugų teikėjus, valiutos keityklose ar įnešant grynuosius pinigus į bankomatus.

Taip pat jis nebūtų taikomas tais atvejais, kai atsiskaitymai, taip pat bet kokie kiti mokėjimai tarp asmenų negrynaisiais pinigais, negali įvykti dėl objektyvių priežasčių. Tačiau apie tai subjektas privalės informuoti Vyriausybės įgaliotą kompetentingą valstybės instituciją.

Finansų ministerija teigia, kad atsiskaitymų grynaisiais ribojimą rekomenduoja ir Europos Komisija. Tokia praktika plačiai taikoma ES valstybėse: Latvijoje, Prancūzijoje, Ispanijoje, Danijoje Slovakijoje, Italijoje ir kitose. Jose leidžiamų operacijų grynaisiais pinigais vidurkis siekia tokį pat dydį, kokį siūloma nustatyti ir Lietuvoje - apie 10 tūkst. litų arba 3000 eurų.

Už nustatytos tvarkos pažeidimus taip pat siūloma administracinė atsakomybė: mokantiems ir mokėjimą priimantiems fiziniams asmenims – nuo 1 tūkst. Lt iki 3 tūkst. Lt, o juridinių asmenų, jų padalinių vadovams – nuo 2 tūkst. Lt iki 5 tūkst. Lt. Už šį pažeidimą jau baustiems asmenims siūloma skirti atitinkamai 3 tūkst. - 6 tūkst. Lt ir 5 tūkst. - 10 tūkst. Lt baudą.

Finansų ministras Rimantas Šadžius sako, kad atsiskaitymų grynaisiais ribojimais dar ne pabaiga: vėliau bus įteisinamos kitos priemonės, kovosiančios su šešėliu.

Ministerijos pateiktoje informacijoje tvirtinama, kad verslo struktūros siūlo įteisinti prievolę restoranams ir kitoms viešojo maitinimo įmonėms klientui patiekti fiskalinį čekį iš karto, praplėsti privalomų kasos aparatų naudojimą bei peržiūrėti verslo liudijimų naudojimo tvarką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(5)
(0)
(0)

Komentarai (16)