Interviu su Rusijos disidentu Michailu Chodorkovskiu  (11)

Pirmą kartą po savo paleidimo, Rusijos disidentas Michailas Chodorkovskis pasakoja pasauliui apie 10 metų, kuriuos praleido už grotų, kaip Kremliaus kritikas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naftos magnatas, rėmęs opozicijos partijas, kalėjo nuo 2003 ir 2005 m. buvo pripažintas kaltu už mokesčių vengimą ir sukčiavimą. Jis turėjo būti paleistas kitais metais, bet prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį pasirašė dekretą dėl amnestijos.

Pirmame interviu televizijai, buvęs „Jukos“ koncerno savininkas sakė CNN reporteriui Christiane'ui Amanpourui kad nebuvo keliama jokių jo paleidimo sąlygų.

„Ponas Putinas ne kartą viešai sakė esąs pasiruošęs svarstyti mano ankstesnio paleidimo klausimą – tačiau turėčiau pripažinti kaltę,“ sakė Chodorkovskis interviu Berlyne. „Tai man buvo nepriimtina sąlyga.“

Rusija dėl elgesio su Chodorkovskiu, kadaise turtingiausiu Rusijos žmogumi, susilaukė tarptautinės kritikos. Tokios šalys, kaip JAV apkaltino Rusiją selektyviu persekiojimu ir piktnaudžiavimu teisine sistema.

Chodorkovskis turtus susikrovė griūvant Sovietų sąjungai ir panaudojo savo „Jukos“ naftos kompanijos turtą patekimui į Rusijos politinę opoziciją.

Jis yra sakęs, kad jo persekiojimas buvo dalis Kremliaus kampanijos, siekiant sunaikinti jį ir perimti jo kompanijos, sukurtos iš dešimtojo dešimtmečio privatizacijos sandėrių, kontrolę.

Būnant kalėjime, jam buvo smeigta į veidą.

„Kai smeigė peiliu, man pasisekė – jis taikėsi į akį, bet pataikė į nosį,“ sakė jis. „Todėl ten buvęs dantistas – jis taip pat ir plastikos chirurgas – atliko operaciją, tad žymių praktiškai neliko.“

Putino sprendimas amnestuoti Chodorkovskį, turėjusį į laisvę išeiti ateinantį rugpjūtį, daugelio matomas kaip pastangos pagerinti šalies įvaizdį, prieš vasarį Sočyje rengiamas Žiemos olimpines žaidynes.

Oficialiai sakoma, kad Chodorkovskis buvo paleistas iš humanistinių paskatų, susirgus jo mamai.

Paklaustas, ar atleidžia Putinui, buvęs politinis varžovas atsakė, „Turbūt pažvelgčiau į šį klausimą kitaip. Nemanau, kad kerštas būtų racionalus elgesys. O su racionaliu elgesiu visada galiu susitvarkyti.“

„Nesidomiu kova dėl galios“

Sekmadienį kalbėdamas spaudos konferencijoje Berlyno sienos muziejuje, Chodorkovskis padėkojo jį rėmusiems ir prisidėjusiems prie išlaisvinimo.

Jis sakė tebegalvojantis apie ateities planus.

„Neketinu užsiimti politine veikla… Ketinu užsiimti socialine veikla,“ sakė jis, pridurdamas, kad jis taip pat nesiruošia grįžti į verslą. „Nesidomiu kova dėl galios“

Chodorkovskis sakė, kad Rusijoje už grotų tebesėdi daug politinių kalinių ir paragino Vakarų politikus turėti tai galvoje, susitinkant su Putinu.

„Neturėtumėte matyti manęs kaip simbolio, jog Rusijoje nebeliko politinių kalinių,“ pabrėžė Chodorkovskis.

„Esu simbolis to, kad pilietinės visuomenės pastangos gali išvaduoti tuos žmones, kurių paleidimo nesitikėjo niekas.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(0)
(1)

Komentarai (11)

Susijusios žymos: