Norvegų policiją šiurpina nepriekaištinga padirbtų lietuviškų vairuotojų pažymėjimų kokybė  (12)

Norvegijos sunkvežimių savininkų federacija (NLF), norėdama patikrinti gandus, kad sugriežtintus saugumo reikalavimus sunkvežimių vairuotojams Norvegijos keliuose galima lengvai apeiti pasinaudojant padirbtais vairuotojo pažymėjimais, iš lietuvio lengvai įsigijo šešis aukštos kokybės dokumentus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak norvegų dienraščio „Adresseavisen“, vieno NLF regioninio skyriaus vadovas Roaras Melnumas pernai rudenį susitiko su lietuviu, pasiūliusiu jam parūpinti padirbtų vairuotojo pažymėjimų.

Norvegas jam sumokėjo 480 eurų ir davė savo tikro dokumento kopiją. Po trijų mėnesių, Naujųjų metų išvakarėse, jis jau turėjo keturis padirbtus vairuotojo pažymėjimus ir dvi asmens tapatybės korteles.

„Jis man palinkėjo sėkmės“, – pasakoja R.Melnumas.

Norvegui ir šalies pareigūnams didžiausią nerimą kelia padirbtų dokumentų kokybė. „Vairuotojo pažymėjimai atrodo tokie tikri, kad lengvai praeitų pro policijos patikrinimus greitkelyje“, – sako Pietų Triondelago policijos pareigūnas Marius Ronningenas.

Nuo 2009 metų Norvegijoje galioja taisyklės, pagal kurias sunkvežimių vairuotojai privalo išklausyti 35 valandų mokymų kursą ir papildomus kvalifikacijos kėlimo kursus kas penkerius metus.

Kadangi šie kursai kainuoja, apeiti taisykles galima tiesiog įsigijus padirbtus dokumentus.

Be to, Norvegijos įstatymai griežtai reguliuoja, kiek laiko sunkvežimių vairuotojai gali sėdėti prie vairo ir kas kiek laiko privalo daryti pertraukas. Jie gali būti sustabdyti patikrinimo punktuose, kur pareigūnai patikrina, kiek laiko jie praleido prie vairo. To galima išvengti naudojantis keliais skirtingais vairuotojo pažymėjimais.

Pasak R.Melnumo, NLF yra sulaukusi norvegų vairuotojų skundų, kad užsieniečiai dažnai nuvažiuoja ilgus atstumus be sustojimo.

„Nuolat matome, kaip norvegų vairuotojus aplenkia užsieniečiai. Norvegas vairuotojas, važiuojantis iš Oslo į Trondheimą (apie 500 km), privalo sustoti po 4,5 val. Užsieniečiai, kurie tuo pat metu išvažiuoja iš Oslo, dažnai nuvažiuoja, be privalomo sustojimo, – pasakoja R.Melnumas. – Kai mes surenkame duomenis, matome, kad tas pats vairuotojas tarp Oslo ir Trondheimo per savaitę sugeba suvažinėti keturis kartus, o mūsų vairuotojai tik du. Kaip tai įmanoma?“

„Mes bijome, kad Norvegijos keliuose yra tokių vairuotojų, tačiau neturime duomenų, kiek tiksliai, – sako M.Ronningenas. – Niekas nenori susidurti su vairuotoju, neturinčiu reikiamo parengimo, kad ir kokia būtų jo kilmė. Šios šalies keliais važinėja daugybė sunkiųjų ir lengvųjų transporto priemonių. Susidūrimas su sunkia transporto priemone automobilio keleiviams dažniai baigiasi mirtimi. Tai, kad tokie vairuotojai važinėja Norvegijos keliais, kelia pavojų į mokyklą ar darželį vežamiems vaikams.“

Jo manymu, nepriekaištinga padirbtų dokumentų kokybė leidžia spėti, kad juos gamina didelė organizuota nusikalstama grupuotė.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(11)
(0)
(2)

Komentarai (12)

Susijusios žymos: