Išlydint litą: visi taškai ant „i“

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Hmz 2014-02-04 12:45
už socdemų Vyriausybės pasiūlytą socialinio draudimo fondo biudžeto projektą. Ir nesunku nuspėti kodėl - šitiems "Tėvynės gelbėtojams" rūpėjo ne Lietuva, o tik siauras partinis interesas - leisti iki sekančių rinkimų susikompromituoti Kirkilo vyriausybei.
Arns 2014-02-04 12:51
? Valstybinės įmonės. Kas su jomis? Sumažinta biurokratija? Pertvarkyta jog jos veiktu optimaliau? Ne, tiesiog sustatė savus partinius bei vieniems metams nusunkė visą mokestį, nesvarbu ar uždirbusios ar atsidėjusios investicijoms. Po jų jau pernai bemaž mizeris įplaukė (dar esant valdžioje ankstesnei vyriausybei), nes tiesiog ką galėjo tą sumokėjo, ir ilgai toks melžimas negali tęstis... Mokslo rezultatai? Gali plačiau? Nes kažkaip apart įkinkimo į bankų paskolas, nesigirdėjo apie realų kokybės pagerėjimą (išskyrus buvusio min. Steponavičiaus pasigyrimą), nei apie universitetuose prasidėjusias reformas (ak taip, kai ką konstitucinis teismas pripažino neteisėtu ministerijos veiksmuose, pagal Lietuvos pagrindinį įstatymą, bet ... ) Energetikos sektorius. Įkurta ministerija, kuri vos neprisižaidė su IAE uždarymo finansavimu (teko net pačiai EK rodyti iniciatyvą siekiant surasti ministrą A. Sekmoką). Su lenkais susipyko, su latviais reikalas išspręstas tik dėl TVF pagalbos. Ai, dar turime garsiąsias saulės jėgaines, už astronominę (vis gi Saulės energija) supirkimo kainas. Turime susitarimą pirkti pirmiau elektros iš latvių ir estų, dėl ko kilo elektros kaina ženkliai. Ak taip, dar ir terminalas, kurį norėjo pririšti, jog visi privalomai iš jo pirktu ketvirtadalį dujų, nesvarbu kokia kaina. Ir aišku energetikos projektas, kuris nukopintas nuo ES, pasiimta griežčiausia formuluotė ir įvaryta bet kokia diskusija su Gasprom į kampą, tikintis jog pastačius viską, gal po dešimtmečio laimėsim kelis centus... gal ką dar praleidau? Taip. 290 eurų. Blogi tie socdemai. Reikėjo elgtis konservatoriškai, ir siekiant įtikti "bosui" pasilikti ties 550 lt (159 eu), gal krizė būtu švelnesnė, gal eurą pirmi iš naujokių būtu įsivedę... Na neteisingai daug plėšiam iš verslininkų. Su tokiom šitiek į užsienį išvarėm. Ir užsienio investicijų nepritraukiam su tokia žvėriškai akiplėšiškai brangia darbo jėga...
arėjas 2014-02-04 13:01
Tai iš kur paimsite 10 milijardų litų, "protingieji kurmiai"? Ir kiek dar metų ruošiatės gyventi iš skolintų pinigų? Ir ar negaila bus šerti "krizėje esančių" graikų (kur pensijos ir minimalios algos keliskart didesnės)?
Creatium 2014-02-04 13:43
Ai, žinot... darykit ką norit: eikit prieš eurą, uždrauskit žemę parduot, išstokit iš es, suorganizuokit referendumą dėl MMA dydžio - man vienodai. O tai kalbi kaip su siena. Pasakai viena - tai net nepasidomėjęs pasakys atgal, nesvarbu, kad nesąmonę. Po kiek laiko tiesiog dingsta noras kažką paaiškint, kai supranti, kad pačiam žmogui nėra įdomu tai, ką tu nori pasakyt. Tęskit be manęs.
Arns 2014-02-04 13:55
Man tai įdomu, tik kad tavo pasakymai labai jau iškreiptai skamba. Kai giriama už kažką, ko net ekonomistai nemato, o kas tiesiogiai susidūrė su tuo, spjaudosi iki šiol (paskutinis žurnalistai, nutraukę leidybą pirmadieninės spaudos). Tas pats ir su minimalia alga. Sutinku jog valstybė mažiau turėtu prie jos sėdėti, bet faktas toks, jog po lietuvio verslininko turi kažkas eiti ir tvarkyti jovalą, nes stagnacija didesnė nei brėžneviniais laikais, kai kainos kyla, infliacija didėja, o užmokestis užšaldytas geresniems laikams/dėl investicijų/per menko darbo našumo/nepatinka kvalifikacija/bus dirbančių ir už tokią algą. Tik kad va visokioms kompensacijoms, dotacijoms, kurios srebia ir gaivina valstybę vis daugiau sumoka valstybė, jau niekam neįdomu (žiūrėti į temą "Praėjusių metų statistika: per metus Lietuva neteko tiek gyventojų, kiek jų gyvena Utenoje", ten jau diskutuoja tuo požiūrio kampu).
Hmz 2014-02-04 13:59
Ir vėl maivaisi, demagoge - niekas juk ir nesakė, kad nacionalinės valiutos turėjimas skatina užsienio investicijas. O į tikrąjį teiginį - "atsisake lito atsisakysim dalies savo valstybes" - nieko nesugebėjai atsakyti. Lygiai kaip ir neturi ką atsakyti apie TS-LKD vaidmenį pensijų ir kitų išmokų didinime. Dėl vieno dalyko esu beveik tikras - tokie kaip tu būdavo paklausūs visais laikais. Visi tie ugningi komsomolcai, partiniai agitatoriai, megztosios beretės, chunveibinai, religiniai fanatikai - skiriasi tik užteptų dažų spalva.
Creatium 2014-02-04 14:08
Komunistams bent jau moka už tokius postus, ar ne? (jeigu jau prieinam prie skirstymo į puses) P.S. Neatsakiau į "litas yra valstybės dalis", nes tai yra viso labo emocinis teiginys. Litas valstybės dalies jokios nesudaro, nes valstybė visų pirma - tai žmonės, jos teritorinis vientisumas ir visa teisinė sistema. Litas tėra piniginis vienetas, kuriuo mes atsiskaitome. O labai norint, galima iškasti ir tai, jog iš tikrųjų lietuviškas piniginis vienetas tikrasis yra grivinos ir grašiai.
Creatium 2014-02-04 14:11
Niekas, kartoju, absoliučiai niekas neneigia, kad buvo padaryta klaidų valdant, arba kad buvo ir yra neteisybės. Tas pats socdemų algų kėlimas, neva įgyvendinant KT nutarimą. Nu juk neužginčysi niekaip, kad čia buvo tiesiog surasta gera proga pasikelti atlyginimus, kai patys KT teisėjai aiškino, jog jokios prievolės dabar pakelti visiems atlyginimus nebuvo. Kadangi tai mano paskutinis postas, tai noriu dar pasiūlymą vėl pateikti: žiūrėkit į priežastis ir pasekmes. Kai aiškinat, kad Kubilius nekėlė 4 metus MMA, tai pažiūrėkit ir į finansinę situaciją to meto. Ir tuo pačiu prisiminkit, kad nuolatos bambat apie praskolintą Lietuvą, kai MMA padidinimas skolą būtų padidinęs tiesiog dar keliais milijardais.
Arns 2014-02-04 14:35
Creatium, neįsivaizduoju iš kur prisigaudai tokių minčių. Kubiliui ne dėl MMA nekėlimo priekaištaujama, o dėl jo pozicijos, bei visų kitų, kad Kirkilo vyriausybė blogai pasielgė didindama. Nors iš tiesų ten buvo ne klaida, o blogai sutapęs laikas. O ir ne naujiena jog ta vyriausybė beveik tris metus jojo tik ant Kirkilo kortos. Tas pats ir su algom, ar pensijomis. Jei būtu ne demagogiškai žadėję "trumpam", kas pavirto "beveik visam", būtu ir kitoks reikalas. Tačiau ypač su pensijomis jau buvo matytas ėjimas, kai žinojo jog bomba ir nepasitenkinimas liks ne jiems, siekiant dar sekantiems pasiruošti dirvą (todėl matėme akiplėšiškus bandymus visus keturių metų darbelius per vieną naujosios vyriausybės metinį biudžetą priversti grąžinti). Tad konstatuokim faktus, kad anos vyriausybės pliusas tėra tik vienas, valstybė ne bankrutavo. Daugiau nėra už ką girti. Dirbo neefektyviai kaip ir dauguma iki tol vyriausybių, o drąsa reiškėsi ne ten, kur bent kiek naudingiau valstybei ateityje būtu. Tad kai pasibaigs šitas nesąmoningų kratinių kito skleidimas, sekanti vyriausybė galės daugiau dėmesio bandyti sutelkti darbui, o ne vėjo malūnų sukimui, iš atseit "gerumo troškėjų".
Hmz 2014-02-04 15:07
Gal laikas būtų suprasti, kad kalba eina ne apie valiutos pavadinimą, o apie nacionalinės valiutos privalumus ir trūkumus? Ar taip niežti, kad negali susilaikyti nepasimaivęs?
Lithrum 2014-02-04 15:54
Pakelus mokescius ir padidinus atlyginimus. Gal kas nusimanot kas atsitiktu ? litas pvz nenuvertetu ?
mygatukas 2014-02-04 16:03
Pons Arnai, pagooglink apie stabdančią ir skatinančiąją ekonominę politiką, ir kada ji taikoma. Trumpai apšviesiu. Kai LT ekonomika šovė į viršų, socdemų vyriausybė vykdė skatinančiąją politika, t.y. į rinką įmetė DAR daugiau pinigų, nors net tada LT rezervo nebuvo sukaupta. Krizės metu konservatoriams neliko nieko kito, tik "veržtis diržus" nes neliko iš ko ekonomikos skatinti. Jei tada, augant ekonomikai būtų užkalę mokesčių, nekėlę išmokų, ir sukaupę rezervą iš to, tai krizė būtų buvus oj kokia švelni. Kas kaltas? Aš manau, kad tauta. Nes nuo pat nepriklausomybės puola ant to, kas duoda ar žada daugiau. Žmonės nesupranta, kad kai kuriais momentais reikia ir duoti valstybės biudžetui, o ne iš jo gauti. Kai rinkėjai pradės mąstyti ir rinkti ne pagal populistinius sprendimus ir emocijas, tada gal ir politinė sistema pasikeis. Nuoširdžiai gailiuosi Creatium, nes suprantu, kaip jis jaučiasi. Jei atvirai, tai aš noriu, kad visi tie referendumai praeitų. Kad tie idiotai liktų kalti, kad nuvedė Lietuvą į labai didelę šikną.
deadmau5 2014-02-04 16:08
Tai turbut esminis ir vienintelis "minusas" isivedant eura, tai monetarine politika. Taciau ar tikrai reikia sito bijoti. Atejus dar vienai krizinei situacijai, ja ispresti butu du budai. 1. Spausdinant pinigus, taip mazinant prekiu verte, ka dare Europa 2008 ir 2. Nespausdinti pinigu ir apkrauti mokesciu moketojus, taip padidinat prekiu verte , ka butent ir dare Lietuva krizes metais. Abejais atvejais, salys po krizes atsistate, taciau Lietuvoje viduriniam sluoksniui, visgi buvo suduotas stipresnis smugis ir turbut sunkiau istvereme krize. Taigi, ar verta taip bijoti monetarines politikos atsisakymo, vardan didesnio pasitikejimo koeficiento Lietuva?
Arns 2014-02-04 16:39
mygatukas, didžiausia tiek tavo, tiek kitų panašiai mąstančių bėda, jog jie nesupranta kas yra valstybė. Taip, ją galima apibrėžti žodžiais, galima išmatuoti ir įvertinti skaitmenimis, galima valdyti tam tikrus jausmus, bet... Tu taip gali ir nesuprasti kodėl niekas neveikia. Lietuvos bėdos ne ekonominės, ir ta "krizė" iš principo tik paryškino ir paspartino procesus, kurie vyko, bet visi matydami pavienius veiksnius nesuprato esmės. Arba suprato, bet pasinaudojo tik saviems tikslams. Lietuvos krizė visų pirma ne ekonominė, o pasitikėjimo. Būtent ne dėl algų ar pensijų žmonės siunta, o dėl to jog jiems nuolat sakoma viena, o daroma kita. Mokoma mylėti ir gerbti Tėvynę, bet tuo pat metų parodoma jog viskas veikia kitaip. Kalbama koks svarbus žmogus, o tą pačią akimirką tęsiama senoji tiesa - "nėra žmogaus, nėra problemos". Būtent visi "pažangūs", įtikėję Lietuvos išvalymo projektu, ir pyksta kad kai kas Lietuvos nori pilnos. Tie "blogieji" veiksmai prieš "krizę" buvo pradėję grąžinti žmones iš emigracijos, suteikė žmonėms viltį jog ir čia gyventi galima, leido žmonėms planuoti daugiau nei kaip pramisti iki kitos algos, leido pasvajoti jog už gerai atliekamą darbą galima sulaukti atlygio, kad lietuvybė nėra blogas įspaudas, galų gale jog tauta gali atgimti (vaikų gimimo bumas). O "gerieji" "krizės" veiksmai, buvo savų interesų išstatymas į priekį (būtent tinkamų žmonių išstumimas, tinkamų projektų saviems paskirstymas, pradėti krūvas neįgyvendinamų dalykų...), nepaklustančiųjų kompromitavimas (aktyviai nutekinamos žinutės apie reikiamus asmenis), netinkamų savanoriškas ištrėmimas, valstybės supriešinimas (visais rakursais, tiek amžiaus, tiek pareigų, tiek pajamų, tiek tautybės, tiek regiono, tiek užsienio)... Tad dar kartą atsistokit ir apsižvalgykit, ar valdžios reformos paliečia jūsų aplinką iš geresnės ar iš blogesnės pusės. Jei nuasmeninsi iki skaičiukų ir faktų, teorinis modelis geras. Bet jei pridėsi tinkamus parametrus, suprasi jog valstybė yra žmonių tikėjimas valstybe. Atimk jį, ir neliks valstybės. Ir jei ilgai pavyks išsisukti, gal būsi būtent tas, kuris dalinant beteisį pyragą atsirieks didžiausią gabalą.
immortallt 2014-02-04 17:04
Jo, kyšininkavimas irgi yra Lietuvos kultūros dalis, idenditeto dalis, negalima jo atsisakyti ir negalima jo riboti, reikia skatinti! Tuo tarpu Indijoje irgi negali ne tik, kad bausti už prievartimą, bet reikia net tai skatinti, gi tai kultūros dalis! Indija nebebus Indija, jei neliks prievartavimų - nuostabūs emociniai argumentai verti lygiai 0. Tikėjausi, kad čia renkasi protingesni žmonės nei visuomenėje dominuoja, bet deja... Apart specifinių žinių tam tikrose srityse, tai nusišneka ir nesupranta, kad populizmas=trumpiausias kelias į pragarą. Tikiuosi nesužlugdys tokie žmonės Lietuvos, o potencialą turime didelį susilygiuoti pagal pragyvenimo lygį su labiausiai išsivysčiusiomis šalimis.
Arns 2014-02-04 17:21
immortallt, labiausiai esi neteisus tuo, kad ne taip supranti vertybes. Pvz italai žino kas yra mafija, kas yra korupcija, bet kad ir kaip besipiktintu jie nebijo savęs laikyti Italijos patriotais. Ne kokiais talibais, kurie smurtu pažymi savo teritoriją, o identitetu. Taip ir su Rusija, JAV... Nesvarbu ką besakytu, ką bedarytu, vis vien yra tikėjimas valstybe. Ar tu tiki jog praeitos kadencijos seimas bei vyriausybė sutvirtino Lietuvą? Aš ne. Ir kritikuoju labiausiai tuos sprendimus, kurie aižo valstybę. ir kokiais kilniais tikslais besidangstytu, bet "gelbėtojai" visais būdais nori matyti kuo mažiau lietuvių. Būtent todėl veiksmais skatina išvykti ar atsiriboti, užsienio lietuvių nenori prisileisti, suteikti pilietybę to norintiems taip sunku, nes stipri valstybė ne jų tikslas. Tad kartojuosi, jei blogi dalykai tau valstybę ir žmones vienijantis ryšys, tada akivaizdžiai eini už Valstybės susinaikinimą. Nes net populizmas yra sveikas maistas visuomenei, pažvelk į JAV, atimk jų populistinę retoriką ir suprasi jog niekas daugiau nelaiko tos valstybės drauge.
deadmau5 2014-02-04 17:53
Cia jau linkstama prie labai dideliu "samokslo teoriju". Kieno ir koks motyvas isvaryti lietuvius is Lietuvos? Ar yra nors menkas to ka tu sakai pagrindimas? Taip, Lietuvoje yra didele problema su korupcija, kysininkavimu ir neskaidriais projektais, kurie karts nuo karto "praslysta". Bet ar cia valdzia kalta ar pati visuomene. Kaip sakant valdzia - visuomenes veidrodis, todel yra kaip yra. Ir tas visuomenes veidas puikiai atsispindi rinkimuose, kai balsuojame ne uz darbus, planus, bet uz pazadus. Paskutiniuose rinkimuose, visus debatus laimejo konservatoriai su liberalais, o ka mes issirinkom? Tie kas daugiausiai "saude pro sona". Vien todel dabar turim tai ka turim. Ir kol visuomene neatgaus proto ir toliau balsuos uz tuos, kurie sako kas bus padaryta, bet ne uz tuos, kurie sako KAIP bus padaryta, taip toliau nieks ir nesikeis. Ir patys politikai yra lyg ikalinti, nes deja priversti skleisti populizma, nes tie kurie protingai kalba, deja nieks nesiklauso. Ironiskiausia tai, jog vadinami "patriotai" labai svariai prisideda prie Lietuvos griovimo skleisdami populizma ir priesindami, bei kvailindami visa tauta. Labai puikus pavyzdys laida - "nuoga tiesa" apie zemes pardavima uzsienieciams. Tie "patriotai" apart izeidinejimu ir teiginio, jog Lietuvos zemes visi ispirks, issivez ir prarasim valstybe, taip daugiau nieko ir nepasake, o kalbejo lyg ir daugiausiai.
bahuriux 2014-02-04 20:51
Lygini negatyvius nepageidaujamus dalykus su nacionaline valiuta, su nacionaliniu identitetu? Prilygini lita blogybei, esi tiesiog savo salies "patriotas". Tokius kaip tu ir Creatium mastancius jausmais ir nesugebancius suvokti oponentu argument, as uzuodziu is kilometro, todel dazniausiai ignoruoju po keletos jusu postu pro sali. Tarp kitko tokio tipo zmones deja ir buna dazniausiai verslininkai, turiu net gimiminaiciu verslininku su tokiu iskreiptu mastymu jausmais, o ne argumentais ir labai i save lenktasi nagais. Tarp kitko kazkuris is jusu rase kad runkeliams nereikia euro, negalima parduoti zemes uzsienieciams, isstoti is ES ir tt. Is tikro jei suprastumet kokia kaina sumokejom uz ES ir jos mokamas ismaldas gal pakeistumet savo nuomuone.
Creatium 2014-02-04 21:17
Pasakyt, kad mes vadovaujamės ir kalbame vedame jausmų - čia tai tikrai, kad reikia turėti įžūlumo
Ar_as? 2014-02-04 22:46
. Naudos maksimizavimo siekiantys vienadieniai verslai pasistengs išnaudoti budulių paniką ir polinkį suversti viską eurui, todėl pasinaudodami silpnaprotišku suvokimu pakels kainas ir žvengs žiūrėdami kaip asilagalviai kinkuoja galvomis "oj koks negeras euras, oi kokie baisūs liberalai, o prie ruso man dar stovėjo..."