Verslo receptai, kaip sumažinti bedarbystę Lietuvoje

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

svetys 2014-03-07 11:08
Na, taip kai bedarbiai gauna socialines išmokas - tai yra blogis. O kai verslas moka tokias algas, jog darbuotojas be socialinių išmokų nesuduria galų - jau yra gėris (ar rinkos reguliacija). O tai juk esmėje reiškia verslo dotavimą socialinėmis išmokomis. Žodžiu, kai verslas melžia valstybę yra gerai, o kai bedarbiai tikisi valstybės pagalbos jau blogai. Ir kai tokia amorali verslo elgsena tampa norma visuomenės gyvenime – tai veda į vergovę, feodalizmą ir pan. tik ne į laisvų piliečių visuomenę. Iš kitos pusės lobizmu (legaliu, pokiliminiu, kriminaliniu...) seime užsiima tik verslas, o niekaip ne varguoliai. Taigi, pats verslas esmėje kuria įstatymus (kas seime duris kojom išspirinėja, jei ne maksimos ir bankai...), o kai įstatymai (jų pasekmės) kažkuriuo aspektu nebetenkina jų – chamiškai ir amoraliai rėkia, jog varguoliai kalti
immortallt 2014-03-07 11:12
Simplicity, tu apie algas. Aš apie taškomus pinigus visuomenės parazitams. Dėl neapmokamų pykti? Ne. Bet problemų sukuria. Įmonės dovanų čekis, tai tik pusė jo yra kaštai. O premijų gauna ir darbuotojai bei nelaimės atveju paramą. Tai kad nevykę degradai yra darbo biržoje, tai toliau remkime juos, tegul geria pilstuką iš mokesčių mokėtojų pinigų. Nu pasaka. Aš už tai, kad algos kiltų Lietuvoje, bet jos kilti gali ne prievarta didinant MMA ar uždarinėjant įmones, kurios neatitinka kažkokių įsivaizduojamų algų kriterijų, o skatinant ir auginant ekonomiką, prekybą, integraciją į ES. Ir nereikia apie pasakišką gyvenimą užsienyje. Lietuvoje gyvena šeima 4 kambarių bute, Londone 2 kambarių bute 2 šeimos, perka pigiausius produktus, atitinkančius optima linija ir visur taupo pinigus. Aišku, yra dalis, kurie dirba ne fabrikuose, o rimtesnį darbą, bet tai ne tie, kurie Lietuvoje uždirba >3,000. Svetys, uždarom verslą! WOOOHOOO. bus 60% nedarbas. Tinka? Man tinka. Varguoliai jau pakankamai užsiiminėjo seime. Socdemų dėka pradedame atsilikinėti nuo estų, kai turime visas palankias sąlygas būti pirmi regione visa galva. Ir nepopulistiniai sprendimai, nors ir skaudūs trumpu laikotarpiu, bet labai naudingi ilgu laikotarpiu BŪTENT prasčiausiai gyvenantiems. Bet aišku, pas mus jei trūksta pinigų iki algos pabaliavoti, tai pasiimi greitąjį kreditą, kur po metų reikia grąžinti 3x tiek. Tai kur supras apie politiką ir ekonomiką.
svetys 2014-03-07 11:35
Hmm, įdomu kas jus čia išmušė iš emocinės pusiausvyros? Nejaugi mintis, jog kažkas gali kėsintis į verslo dotavimą? Ir socdemai staiga patapo kažkokiais savarankiškais, ne UABu, ne stambaus kapitalo (verslo) klapčiukais Na, suvisai neįdomus tas užvalkiotas „kai nebeturiu argumentų, lendu į vis didesnį primityvizmą“.
immortallt 2014-03-07 11:49
Kai žmogus nesupranta, tai tu stengiesi paprasčiau išaiškinti, ar pradedi naudoti specifinius terminus, kuriuos supranta siauros kvalifikacijos žmonės? Kiek algos gali mokėti įmonė nustato tik rinką. Uždarom tą verslą, kuris dabar moka minimumą. Kas nutiks? Atsiras krūva bedarbių, biudžetas nesurenkamas, atleidžiami ir tie, kurie dabar uždirbdavo daugiau. Ekonomikos augimo nėra. R&D ir kiti tyrimai nebeturi ką veikti. Ekonomiška visiškai žlunga ir niekas nedirba, nes dirbti už mažiau, nei tavo įsivaizduojamą orią algą yra draudžiama. O gal geriau skatiname investicijas, inovacijas, ieškome ir pritraukiama hitech kompanijas, ką darė Kubilius bei ko nedaro Butkevičius? Tos kompanijos, kurios dabar moka minimumą bus priverstos algas didinti dėl rinkos aplinkybių ir neatsiras papildomas nedarbas. Tokios įmonės arba investuos į įrengimus ir techniką ir toliau sugebės dirbti, arba užsidarys/išsikels kitur. Ir nereikia fantazuoti, kad ta pati kasininkė uždirbs tiek pat, kiek specialistas, nes kasininkę paruošti gali per maks savaitę (barkodų dalį išmokti). O paruošti specialistą reikia bent 6mėn, kai kuriais atvejais 12 metų.
svetys 2014-03-07 14:40
Tai, kad čia pats prisifantazavote, jog aš siūlau kasininkei ir gydytojui mokėti po lygiai. Nors turbūt galite išvesti ir dar ką nors labiau primityvesnio. Ar vėl čia nevalingas verslo rožinis svaigalas į paviršių lenda “jei jau teks mokėti orų atlyginimą, tai visiems bent po lygiai ir gink die nė centu daugiau virš tos normos ir bet kuriam samdomam specialistui“ Jei jau jums labai norisi žaisti vizijomis tai siūlyčiau bent amoralumo lygmens vengti – tada daug kas gausis paprasčiau (ir funkcionaliau), bet neprimityviau...
Simplicity 2014-03-07 15:28
immortallt, ar pameni kaip plyšavo televizoriai, prieš kilstelint MMA nuo 800 iki 1000 litų? Šaukė rėkė, kad bankrutuosim, užsidarysim ir iškelsim verslus į užsienį. Na, pakėlė ir kažkaip nieko nenutiko, Maximos, kavinės ir viešbučiai toliau dirba. Pasižiūrėję į statistiką matom, kad niekas žmonių į gatves neišvarė, dirbančiųjų skaičius Lietuvoje sistemingai didėja. Tik esmė yra visai ne MMA (ir aš niekur neteigiu, kad jį reikia didinti), ir tikrai ne pašalpose. Esmė tame, kad . Va ir visa paprasto darbininko matematika. Darbininko negalima lyginti su vadybininku,— jų visai skirtingi gyvenimo tikslai ir poreikiai.
svetys 2014-03-07 15:43
immortallt 2014-03-07 15:53
Simplicity, vizualiai - nepasikeitė. Realiai, bent 10% išaugo šešėlis (kažkur 1/3 minimalią algą gavusių pilnu etatu performinta ant mažiau etato). Kai kurios savivaldybės, net ne Vilniaus, baigia prasiskolinti iki bankroto. Bet taip, dauguma ekonomistų tikėjosi blogesnio scenarijaus. Kodėl? Aš niekad nesakiau, kad blogai, kai žmogus išvažiuoja, bet nereikia ten kažkur piešti rojaus. Nekenčiu, kai dergia ant Lietuvos ir akivaizdžiai meluoja apie tai, kaip ten viskas pigiau, nes kaskart nuvažiuoji ir to pigiau nerandi. Net man yra vienas porinęs, kaip Norvegijoje pigu. Jis nežinojo, kad ten gyvenau pusmetį. Ar galime padaryti kažką, kad per pusmetį realiai pasikeistų situacija su alga? Ne. Ar galime per dešimtmetį padidinti pragyvenimą dvigubai? Taip ir tai jau esame padarę. Tiesa, dvigubai pakelti biški sudėtinga gali būti, nes tai reikštų, kad būtume tarp top 5 šalių Europoje. O jei prievarta kelsi MMA, tu nieko realiai nekuri, tik keli infliacija. Nesupranti tiek? Na ir tiek durnų vadovų yra buvę. Zimbabvė - dienos infliacija viršydavo 100%. Alga išmokama 2x dienoje. Kaip galima gerinti situaciją? Yra daug projektų, apie ką ir viešai buvo kalbėta, bet nėra valios. Visa tai galima surašyti, bet tam reikia ne lapo, ne 5. Reikia atlikti labai daug skaičiavimų. Gal tilptų į kokius 5,000 lapų. Viskam visada yra priemonė. Beje, iš šalies straipsniukas apie mus: http://chande22.wordpress.com/2014/03/0 ... al-shocks/ Kasininkui ir gydytojui po lygiai. Hmz... Kasininku, kad dirbti pakanka būti alkoholiku, kuris nemoka net pinigų skaičiuoti. Gydytoju - 12 metų mokslų mokykloje, 6 universitete, 2 metai internatūra ir nuolatinis tobulėjimas, į visa tai investuoti pinigus ir laiką. Tai nafik tada mokintis? Beje, tokiu atveju žemos kvalifikacijos darbai būtų pakeisti technika ir visi jie būtų bedarbiai.
Simplicity 2014-03-07 18:34
immortallt, niekas ir nekalba apie rojų užsienyje,— visur dirbti reikia. Tik esmė tame, kad jei anksčiau buvo galima nieko nedaryti, tai dabar tas nieko neveikimas Lietuvai kainuoja po 50 tūkstančių mokesčių mokėtojų per metus. Pats turbūt puikiai supranti, kad tai nuostolis ne tik valstybei, bet ir bent kiek į vidaus vartojimą orientuotam verslui. Darbininkams neįdomu kur dirbti, jiems neskauda galvos dėl karjeros galimybių. Jie į šį pasaulį atėjo dirbti, o ne galvoti. Tokiems sakyti „Pakentėkim, susiveržkim diržus,— ateity bus geriau.“ buvo galima iki įstojant į ES, kai negalėjai niekur išvažiuoti. Dabar gi, visos sienos atviros, internetas vos ne kiekvienoj kaimo troboj ir visi mato kas ir kaip. Mes čia su tavim galim diskutuoti, bet koks nors Saulius iš Marijampolės jau sėdi mikriuke pakeliui į JK, nes jo draugas Tomas jam krautuvo vairuotojo darbą vienam iš fabrikų surado. Galvoti ir veikti turi verslas ir valdžios galvos, vien pašnekėti apie mažą našumą ir kitus ekonominis faktorius jau nepakanka, ne tie laikai.
Anonymous 2014-03-07 18:49
Kas tiki verslininlnkais? Pats Immortal tėvo verslu netiki, nedirba pas jį. Jei jau tėvas sūnaus neįtikina... Aš dirbu kaime, iki vidutinės algos - nedatraukiu niekaip, nors pagal kaimą mano alga „gera“ Manot, dirbu dėl tų grašių? Ne, mane išlaiko žmona Jei žmona nedirbtų, tektų man skubiai pasikelti algą - jei ne į airijas, tai bent ant fūros. Net teoriškai neįmanoma išlaikyti šeimos iš „geros“ algos, kuri nesiekia kažkokio mistinio vidurkio. Ir skaityti kažkokius nerealius svaičiojimus apie kažkokią laisvą rinką ar kitas ekonomikos nesąmones - patikėkit, juokinga. Anksčiau buvo pikta, dabar juokinga.
immortallt 2014-03-07 19:30
TasKitas, keistas tavo supratimas. Ar čia tiesiog taip argumentų ieškai? Netiesiogiai prie verslo prisidedu ir domiuosi. Lygiagrečiai, bandau tai, kas man kitkas patinka. Renku patirtį ir pažintis. Nueiti pas tėvus dirbti - lengviausias kelias. Tau juokinga, o tai yra gyvenimo realija. Būtų sunku tave pakeisti - alga didėtų. Pakeisti lengva - alga mažesnė. Simplicity, taip, būtų nuostabu, jei pamojam burtų lazdele ir staiga algos didesnės ir gyvenam visi gerai. 90% pasaulio gyventojų ja mojuotų ir mojuotų. Deja pasaulis taip neveikia. Galime arba kaltinti visus ir aiškinti kaip blogai, arba šitą situaciją taisyti. MMA kėlimas situacijos beveik netaiso, ja tik blogina ilgu laikotarpiu. Beje, jei pasidomėsi Airijos ir net Norvegijos migracijos istorija, rasi dar didesnes emigracijos bangas, kai emigravo visa karta. Ir iš viso, kokį sprendimą siūlai? Pakelti algas? Pakeliam. 90% įmonių beveik tiek pat pakels prekių ir paslaugų kainas. Kas pasikeis? Algas padidinsim 50%, kainos pakils 60% (iš inercijos infliacija linkusi augti daugiau, kai vyksta drastiški procesai)
Anonymous 2014-03-07 20:17
Netiesiogiai prisidedi todėl, kad netiki, jog tas verslas - tikras, kad maitins tave ir tavo vaikus, kad sukursit šeimos verslą, dinastiją Todėl ir ieškai atsarginių kelių. Logiška ir teisinga. Mane pakeisti? Nuo to alga priklauso? Ne esu tobulas, bet mane pakeisti nepavyks pirmu pasitaikiusiu, ir net ne visi su patirtim galės mane pakeisti. Nustok kliedėt apie dėsnius, jau pabodo. Aš tau sakau tiesą - šefas negali daugiau mokėti, nes kiti verslinykai jį suės. Niam niam. Yra darbdavių klubas, yra paskirta kiekvienam algos lubos, yra paskirtos baudos, kurie ims į darbą perbėgelius. Čia ne joks įsivaizdavimas Tai tu man paistai niekus, o aš tau tiesą sakau. Kur lygybė?!
immortallt 2014-03-07 22:41
Neturiu ką su tokiu žmogum, kuris norą pasiekti pačiam kažką laiko tai, kad verslas neperspektyvus.
Anonymous 2014-03-08 08:21
Viena iš tūkstančio siuvyklų, kur kokybė visur vienoda, gaminiai vienodi, rinka ta pati ir konkuruojama tik kaina? Nu jo, dėl tokio verslo mesčiau viską pasaulyje P. S. Štai, kai paklausi verslo, ko algos mažos - tai sako bankrutuoju krizė. O kai sakai prastas tavo verslas - tai staiga tas verslas pasidaro perspektyvus. Melas verslo kraujyje? Neveltui sako, kad reklama (t. y. melas) yra biznio variklis
immortallt 2014-03-08 13:09
Nu va, kadangi nifiga nieko nesupranti apie verslą, tai tu ir konkuruoji tik kaina.
Anonymous 2014-03-08 13:32
Ko nesuprantu? Apie verslą? Užtat pažįstu verslininkus Jų veiksmai labai aiškiai parodo, kas prie ko. Aišku, jei klausyti postringavimų apie rinką, ekonomiką, mokeščius ar pašalpas - tai verslininkas atrodo kaip protingas, išsilavinęs žmogus, kuriuo taip ir norisi tikėti. Užtat jų veiksmai išblaivina Tigrai ir ereliai