Programuotojų uždarbis Lietuvoje – milijonas „į rankas“?  (0)

Geidžiamiausių šalies IT darbuotojų sąrašo viršuje išlieka kvalifikuoti programuotojai, paklausa rinkoje lemia ir nekrintančius jų uždarbius. Laisvai samdomos programuotojų komandos Lietuvoje jau dabar už įgyvendintą projektą gauna milijoną litų į rankas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Toks programuotojų uždarbis Lietuvoje yra visiškai realus. Žinoma, tokio atlygio sulaukia tik aukščiausios kvalifikacijos specialistai. Stambios įmonės IT vadovas paprastai uždirba daugiau nei programuotojas. Kita vertus, kvalifikuotas laisvai samdomas programuotojas, bendradarbiaudamas su vienu ar keliais klientais, ypač jeigu jie – užsienio užsakovai – „į rankas“ gali uždirbti apie 8 000 - 20 000 Lt per mėnesį“, – teigia Laura Duksaitė-Iškauskienė, tiesioginės darbuotojų paieškos įmonės „Master Class Lietuva“ vadovė.

Jos teigimu, mūsų šalies rinkoje ypač didelę patyrusių programuotojų paklausą lemia tarptautinių kompanijų atėjimas – tiek IT sektoriaus žaidėjų, tiek didelių kompanijų IT centrų įsikūrimas bei aktyvi startuolių (angl. start-up) plėtra. Daugelis pastarųjų kuria turinį, kuriam reikalingi programavimo darbai.

Pasak L. Duksaitės-Iškauskienės, patyrusių programuotojų trūkumas ir jų migracija į laisvai samdomų darbuotojų gretas pastebima ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje, JAV, Kanadoje. O įmonės mūsų šalyje kvalifikuotus programuotojus vis dažniau vilioja ne didesniu atlyginimu, bet darbo pobūdžiu, jo specifika.

„Paprastai patyrę šios srities specialistai ieško galimybės dirbti su ilgais, kūrybiškais projektais, o ne „rašyti kodą“ bet kam. Tokie žmonės turi ne vienų metų patirtį, todėl nori matyti savo darbo rezultatus, nebe taisyti svetimas klaidas. Todėl gerą įvaizdį turinti tarptautinė kompanija samdymo kovoje gali pralaimėti prieš vos pradėjusį veikti startuolį, kuris siūlo menkesnį uždarbį, bet suteikia galimybę dirbti su „kabinančiomis“ idėjomis“, – sako „Master Class Lietuva“ vadovė.

Lietuvoje dirba daugiau nei 24 tūkst. IT specialistų, veikia daugiau nei 2 100 IT kompanijų, IT programas aukštosiose mokyklose studijuoja 6,2 tūkst. studentų. Kiekvienais metais mūsų šalyje IT mokslus baigia 1 750 studentų.

Tokius skaičius 2013 m. pasauliui skelbė užsienio investicijų plėtros agentūra „Investuok Lietuvoje“. Toliau trūkstant IT specialistų, kompanijos Lietuvoje vis drąsiau atsiveža programuotojus iš užsienio šalių, kurios nėra Europos Sąjungos narės, pavyzdžiui, Baltarusijos, Ukrainos. Tiesa, tokia darbuotojo paieška užtrunka ilgiau nei namų rinkoje, bet, ekspertės teigimu, tai gali atpirkti naujo darbuotojo lojalumas, jo įvairiapusiška patirtis, sakoma pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(10)
(-5)

Komentarai (0)