Kodėl šveicarai referendume pasisakė prieš minimalaus atlyginimo didinimą?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Ar_as? 2014-05-25 14:02
Man patinka tokie ekspertai. Jei gerai pamenu, Chruščiovas buvo panašaus kalibro genijus. Nuvažiavo, pamatė, kad JAV pietinėse valstijose gerai auga kukurūzai ir grįžęs liepė pusę SSRS jais užsodint (tame tarpe ir Lietuvą), ir visai dzin, kad tuometinėm (ir dabartinėm maistinėm, ne pašarinėm) veislėm Lietuvos klimatas netinka. Po to kolūkiečiai juokėsi: mūsų zuikiai milžinai! bėga per kukurūzų lauką, o ne tik ausys, bet ir galva kyšo! Ką tai reiškia? Tai, kad kažkas kažkur veikia, nereiškia,kad veiks ir kitur. Apie priežastis, kodėl skandinavų modelis veikia (veikė?) tose šalyse, bet pasmerktas Lietuvoje: 1. Mentalitetas (jau aiškino tau aukščiau). 2. Didele dalimi naudingosios iškasenos (aš čia ne apie mūsų durpes). 3. į tai buvo pradėta eiti, kai toks ėjimas buvo galimas dėl: (a) žemos konkurencijos (mažos globalizacijos) ir kartu vietinės rinkos reikšmės; (b) žmogaus, kaip darbo priemonės svarbos (pvz. sandėlininkas dar prieš 15 metų buvo vertybė, dabar su kompiuterizacija, net ir protinga beždžionė galėtų su keltuvu važinėtis, kur jam kompas nurodo, paimti ką nurodo ir padėti, kur nurodo; būtent tai jo vertę priartina prie minimumo arba žemiau jo, nes jis totaliai pakeičiamas). Ir net esant visom tom palankiom sąlygom, jų modelis jei dar ir galima pavadinti, kad "veikia", jis žiauriai stringa, nes dalis tų sąlygų dingo: žmonės pakeičiami ir pas juos; globalizacijos dėka visas nekvalifikuotai arba menkai kvalifikuotai darbo jėgai imlus verslas pabėgo, liko tik aukštos kvalifikacijos reikalaujančios įmonės, kurių darbuotojai verti daugiau už minimumą ir kurie išlaiko visą armiją darmajedų dirbančių už nuostabųjį "minimumą" (kitais žodžiais, atlyginimą, kurio jie neužsidirba) arba apskritai nedirbančių... Ir paskutinis dalykas: "priverčia verslininkus būti gerais". Žmogus neturi būti verčiamas nieko daryti. Nesvarbu, verslininkas, bomžas, menininkas. Visi yra laisvi. Kurti verslą, dirbti, numirti, badauti. Visi gyvena pagal savo poreikius ir galimybes. Joks verslininkas nėra atsakingas už locho gaunančio minimumą gerovę, jis neturi jam jokių pareigų išskyrus prisimtas sutartimi. Nei tu, nei kitas neosoc genijus neturi teisės jo versti. Ką gali padaryti, tai kurti verslą, sudaryti konkurenciją dėl darbuotojų ir pakelti jų atlyginimus.
bahuriux 2014-05-25 16:17
aciu uz (dalinai) argumentuota atsakyma. Na bet pripazinkit tas neosocilizmas yra zymiai geresnis 90% gyventoju nei jusu krastutinis desinumas. Nesuvokiat kad mokslininkas negali pasirutipnti savo pragyvenimu ir daryti moksla tuo paciu, jam paprasciausiai neuztenka resursu, o pridetine verte jis gali sukurti tukstanciais % didesne nei betkuris sekmingas verslininkas. Jus nesuprantat bendruomenes geroves principo, o tik akcentuojat pacia arsiausia konkurencija, kuri yra padiktuota evoliucijos "perkask gerkle konkurentui, nustekenk baudziauninka, suesk kita kol nesuede taves", bet palauk ir gamtoj yra pilna sekmingu pavyzdziu kaip pvz bites, vilkai, skruzdes, termitai, jie klesti del kolektyvinio bendradarbiavimo ir savo (silpnesniu) gentainiu remimo maistu ir demesiu ir darbu pasiskirstymu. Pamirstat, kad mes tapom zmonemis butent del to pacio principo, o gal jum geriau likti bezdzionemis prekiaujanciomis seksu ir bananais (perkeltine prasme, nors yra keletas tokiu rusiu, jos yra sekmingas verslo pvz)? Suprantu kad sunku suvokti sekanti evoliucijos (ir ekonomikos) etapa, bet deja teks. Jei ka tai komunizmas ateis greiciau nei jus norite ir jis ateis is labiausiai issivysciusiu kapitalistiniu saliu (ir tai ivyks naturaliai savaime), o ne is kinijos, s.korejos, ar rusijos.
bahuriux 2014-05-25 16:32
Musu rinka issigimusi, oligopolija persunkta korupcijos, o ne besivystanti rinka. Jei ka tai naftos turim, bet kas tuos pinigus pompuoja i savo kisene? yra ir skaluniniu angliavandeniu, daugiau naftos pavidalu galbut, turim ir kazkokiu tai iskasenu cemento, ir kitu statybiniu medziagu gamybai, bet kazkodel kaina nekonkurencinga, lyginant su Latvija ir Lenkija. Turim po velniu visa vejuota pajuri, kurio vejo pakatu desimciai lietuvu apsirupinti el energija, bet ne perkam is agresyviu okupantu dujas ir elektra, arba bandoma prastumti atomine selektrines projektas uz 500% kaina. Ne ten niekas nestukina draugo, kaip gali pasirodyti is keletos zurnalistu ispustu burbulu, nebent vienas kitas 3,14..deras perkeltine prasme, tokiu yra visur. Beto as sneku ne tik apie norvegija, bet ir apie svedija, suomija ir danija. Na tai kame problemos mentalitata galima pataisyti geru gyvenimu, ar ne taip buvo 2005-2008 visi sypsosi, visi gali nusipirkti ka nori, nera prasmes nusikalsti, ar pirkti kontarbanda, jei viskas pasiekiama ir legaliai. As jums parasiau kaip yra skatinamas verslas ir vartojimas=ekonomika tokiose socialistinese salyse ir kaip tai veikia 200%, o jis giedat savo, lietuviai bomzai ir degradai ir yra nusipelne knistis po siukslynus, arba dirbti pusbadziu, nes nera net is ko pavalgyti sumokejus mokescius is saziningo darbo.
Simplicity 2014-05-25 18:01
Tokios pobūdžio temose pastoviai verkiama, kad darbo našumas mažas, kad pridėtinės vertės nesukuriam, nieko negaminam, kad esam besivystanti ekonomika, galiausiai,— kad daugiau negalim mokėti. Aš sakau— bullshit. Nenorintys mokėti daugiau visada ras krūvą pasiteisinimų. Kaip sakant, kam mokėti daugiau jei galima nemokėti˜˜— skurstančiais pasirūpins valstybė ir mokesčių mokėtojai. Kol neturėsim sąmoningos visuomenės, tol bet kokios priemonės bus tik kova su vėjo malūnais. Kol patys toleruojam ir esam šiems reiškiniams pakantūs, tol šie reiškiniai bus mūsų kasdieniai palydovai.
bala 2014-05-25 19:15
Dėl skandinaviško socializmo yra ir kitokia nuomonė: http://www.libsdebunked.com/socialism/s ... -argument/ O dėl "daugiau negalim mokėti" tai paimkim kaip pvz Maxima. Pernykštis jų pelnas buvo 171 mln Lt ( http://www.maxima.lt/news/733/45/2013-m ... imtadaliu/ ), o dirba 17 tūkst. darbuotojų ( http://rekvizitai.vz.lt/imone/maxima_lt_uab/ ). Jei visą pelną išdalintume visiems darbuotojams po lygiai, gautųsi po 838 Lt (apie 570 Lt po Sodros mokesčių). Tai gali Maxima mokėti daugiau savo darbuotojams? Jei taip, tai kiek daugiau?
Simplicity 2014-05-25 21:08
Uždirbančiam kokį 1000 litų į leteną ir papildomas šimtas litų yra DAUG. Atlaužkim nuo to MAXIMOS pyargo kokius 15% ir padalinkim darbo bitėms. Akcininkai „netekę“ 25 milijonų tikrai nenuskurstų, o darbo bičių piniginės ir valstybės biudžetas truputį papilnėtų.
bahuriux 2014-05-25 21:34
Tuoj ateis "lidl" ir paziuresim kiek ir kam liks pelno ir kokius gales moketi atlyginimus. Atsipalaidavimui labai i tema paziureti butinai visa ten link galo apie esme desto http://www.youtube.com/watch?v=Rqk-6E78CAc
immortallt 2014-05-25 22:59
Nelyginkite maximos su visu verslu. VP labai gerai prasisuko su Akropoliais, kur turbūt didelė dalis jų pelno ir slypi. Oi kaip viskas jums paprasta - jei turi įmonę, tai jau esi turtingas ir tau nereikia palūkanų už tavo kapitalą. O kai patirsi nuostolių, po to ir jų perkelti negali į kitus metus. Nesgi mes pikti lietuviai ir kapitalistai blogis! Bet vat kad kapitalą kištų ir gerintų mūsų aplinką norim. Algas nustato rinka. Papildomai siekiant tikslų įmonė gali pakelti algas aukščiau nei rinkos, bet nedarys to neatodairiškai. P.S. paimkit Iki arba Rimi ir tada paskaičiuokite, kiek pelno būtų galima padalinti kiekvienam darbuotojui.
bahuriux 2014-05-26 00:25
O jei nera minimumo, o bedarbyste 20% kokia alga nustato rinka 100, ar net visus 200lt per menesi, dabartine verte, pries mokescius? Darbo tai nera visi dreba del savo darbo vietos, o drabdavys jauciasi dievu ir gali issipisineti is darbuotoju. PS. zmones is lietuvos isvare godus verslininkai pasinaudoje krize, o jei dar nebutu MMA, tai lietuvoj dabar butu like tik pensininkai.
Arthuras 2014-05-26 01:13
https://www.youtube.com/watch?feature=p ... 8CAc#t=246 Ja, neabejoju, kad panašiai ir veikia.
bala 2014-05-26 01:24
Nu vat Vokietijoj vis dar nėra minimumo. Jie ES lyderiai. Nenori gyventi kaip Vokietijoje?
immortallt 2014-05-26 02:05
Pensijos mokamos ne iš pelno mokesčio. Dėl Tax Heaven problemų turi visos šalys, kurios nėra Tax Heaven - tokia jau laisvo kapitalo judėjimo problema. Teisininkų perteklius, bet padėjėjai vis tiek dirba ne už minimumą, o už ~2,000 ir daugiau. Taigi paklausa ir pasiūla vis tiek veikia. O jei nedarbas 20%, tai geriau badu dvėsti totaliai ar gauti 200 litų? Negana to, per porą metų eksportas ir gamyba taip pakiltų, kad algos realiai augtų itin sparčiai. Jei sėdės 20% ir nieko neveiks, tada tikrai situacija negerės. Paaiškinantis pavyzdys - Kinija. Oi kokie godūs žmonės. Mano tėvai ir labai godūs matyt buvo. Tiesa, reiktų priminti, kad kiekviena diena, kai dirbdavo mano tėvams buvo nuostolis po kelis pora tūkstančių litų. Ai, bet jie godūs. Dauguma verslų dirbo nuostolingai, tai jie irgi godūs. Kiek dienų tu dirbtum vardan darbdavio, kai žinotum, kad vis tiek niekas tau už tai niekad net nepadėkos, o dar išvadins visokiais necenzūriniais žodžiais? Nesupranti apie ką kalbi, gyvenime net individualios veiklos nesi vykdęs. Pvz., dabar va bandau pretenduoti į kitą darbo vietą. Alga į rankas jei 3,000, tai darbdaviui ta darbo vieta kainuoja su mokesčiais beveik 5,200. Dar reiktų prisiminti, kad 1/12 mėn yra apmokamos atostogos. Tai reiškia, kad realiai per metus sumoka 62,400 litų, o dirba tik 11mėn. Negana to, dar bent 2 savaitės biuleteniai. Sumą sumažina, darbai neatliekami. Taigi nevaryk į vieną pusę, kai nesupranti jos argumentų.
bahuriux 2014-05-26 08:10
Gyvenime as tiek veiklu vykdes ir tiek specialybiu turiu, kad uztektu desimciai zmoniu. Zinoma dar neturejau UAB'o kolkas. Tai kuom tau netiko skandinaviskas mokesciu modelis, kai darbo vieta kainuoja darbdaviui tik +12%, nuo to ka pats uzdirbi ant popieriaus ir tavo darbuotojai ir tai yra taspats draudimas, ne + dar kuri parasiaui virsui, apmokestinamas daug tik pelnas, bet ne darbo vietos. Ar per goduma nematot tokios sistemos pliusu? Nekenciu verslininku godumo, pats maciau, kaip prasidejus krizei, pelnai ir apyvartos sumazejo gal tik keleta % (turejau saltiniu buhalterijoj), bet ne pradejo issiknisineti atleidineti darbuotojus ir priimineti uz minimuma. Kas uzeme aukstesnes pareigas toj firmoj ir gaudavo didesni atlygi, pradejo tiesiogiai ir netiesiogiai is ju, reikalauti, kad rasytu papeikimus ir atleidinetu is darbo zemesnio rango darbuotojus, o po to atejo eile ir jiems patiems. Tiesiog aukstesnio rango kurie buvo saziningi patys isejo is darbo, kad nepasirodyti svolociais pries bendradarbius. Vistiek galiausiai visus pakeite, o nauji dirbo uz minimuma. Dar karta primenu nebuvo jokiu problemu su pelnais ir apyvartom krizes metu. Tai blyn, kaip as myliu tokius "altruistiskus" darbdavius BBD.
- 2014-05-26 10:11
a) Padidini minimumą iki skurdo ribos regione. T.y. Jei Vilniuje skurdo riba būtų 1200 Lt - tai minimalus užmokestis Vilniuje turės būti 1200 Lt. Kalabybiškėse galės būti kad ir 450 Lt, jei ten tame regione bus tokia skurdo riba. b) Mažini mokesčius, kad darbuotojo vietoisd kaina būtų artima kiek įmanoma darbuotojo prašomam atlyginimui: T.y. jei darbuotojas prašo 1500 Lt, tai su mokesčiais tos darbo vietos kaina turi likti artima 1500 ( 2500 nėra artima ). Visa kita išsispręs pamažu.
immortallt 2014-05-26 11:26
bahuriux, tokios sistemos minusas - tai kad šešėlis dar labiau išaugs. Taigi, tie kurie sąžiningai moką, dar labiau padidės mokesčiai. Negana to, biudžetas labai nestabilus. Dar galima praplėsti apie vietinės rinkos kultūrinį protekcionizmą ir geografinį atsiribojimą, todėl jie gali išlaikyti aukštas kainas, algas ir nekentėti dėl itin didelių kontrabandos mastų. Nekenti verslo godumo? Labai gerai. O kaip dėl darbuotojų šūdo malimo darbe? Daug kas būtų nuostabu ant popieriaus, bet realiame gyvenime ne pagal taisykles visi žaidžia. Jei dabar visi mokėtų visus mokesčius, tai biudžetas būtų stipriai perteklinis. to -, reikia padaryti paprastai, alga darbuotojui rodoma visa, o ne skaidoma į darbdavio ir darbuotojo mokesčius. Tai visi mokesčiai susiję su darbuotoju. Tada reikia įvesti NT ir automobilio mokesčius bei atitinkamai mažinti pajamų apmokestinimą. Taip bus sumažinta paskata slėpti mokesčius, turto mokesčius paslėpti sudėtinga bei tiems, kuriems sunkiau sekasi, bus lengviau gyventi. Negana to, bus sumažintas automobilių skaičius bei iš senamiesčių ir kitų gerų vietų bus iškrapštyti apleistų pastatų savininkai. Yra daugiau pliusų, bet nesiplėsiu.
Simplicity 2014-05-26 11:33
Čia iš kurios pusės pažiūrėsi. Vienoj pusėj— 300 naujų darbo vietų, remiamų mokesčių mokėtojų pinigais per visokias kompensacijas, o kitoj— 16 tūkstančių žmonių, kuriuos remti reikia mažiau. Be to, net ir „atlaužus“ 25 milijonus, lieka dar 150 milijonų gryno pelno. p.s. Pataisykit jei klystu, bet grynas pelnas yra tie pinigai, kurie lieka jau po visokių veiklos vystymo, nusidėvėjimo ir kitų nurašymų. p.p.s. Yra toks geras pasakymas: „Vieni apsimeta, kad moka atlyginimą, o kiti apsimeta, kad dirba.“ Lietuvoje darbo bitės nepriprašysi, kad viršvalandžių kelioms valandoms pasiliktų, tačiau išvažiavusi į užsienius tokia bitė su didžiausiu džiaugsmu dirba 50 valandų per savaitę ir džiaugiasi jei pavyksta dar 10 darbo valandų išmelžt. Keistas fenomenas. Nežinau kas čia tuos žmones taip pakeičia... Gal airiškas ar norvegiškas oras? p.p.p.s. Pelno mokestis— 15%, PVM įmonė gali susigrąžinti. Visi kiti mokesčiai yra 0,3-3% ribose, tad nelabai matau kur ten būtų galima dar ką nors sumažinti. Net esant dabartiniams mokesčiams, verslinYkui labiau apsimoka savo darbuotojams mokėti juodais ir išsiimti pinigus susimokėjus pelno mokestį (15% vs 30,98% SoDra + 0,02% garantinis fondas) . Aš jau net nekalbu apie schemas, kai pinigai iš įmonių yra ištraukiami per fiktyvias akcininkų paskolas savoms įmonėms
immortallt 2014-05-26 12:29
Pelnas, tai po amortizacijos, bet ne įmonės plėtros. Vienu metu investicijoms buvo taikomas 0% pelno mokestis, bet jau senokai nėra, o galėtų būti, tikrai dar yra kur Lietuvai augti. O šiaip jei vien Kauno Akropolis parduotas buvo už kažkur milijardą, tai visų parduotuvių vertė turėtų tikrai siekti 3mlrd. 175 milijonai nuo 3000 milijonų, tai tik 5,833% palūkanos. Ilgu laikotarpiu, net indėlyje gali uždirbti daugiau.
ra2 2014-05-26 12:37
- Aš irgi nesutikčiau, reikia gi saiką turėti! Tegu mokosi iš lietuvių, kurie tiek gauna už mėnesų!!
immortallt 2014-05-26 12:46
Lietuvoje kavos puodelis kolonėlėje nekainuoja 25 litų.
aurimokas 2014-05-26 13:39
Minimalus valandinis atlyginimas Lietuvoje - 6Lt. Kavos puodelis kolonėlėje - ~5Lt. Minimalus valandinis atlyginimas, dėl kurio buvo rengiamas referendumas Šveicarijoje - 62Lt (pagal straipsnį). Kavos puodelis Šveicarijos kolonėlėje - 25Lt. Taigi, Lietuvis už minimalų atlyginimą turi dirbti beveik visą valandą, kad nusipirktų puodelį kavos, kai šveicaras turėtų dirbti ~25 minutes kad uždirbtų puodeliui kavos. Deja, nepavyko rasti koks yra dabartinis minimalus valandinis atlyginimas Šveicarijoje, bet įtariu kad vistiek nereikėtų dirbti valandos, kad užsidirbtum puodeliui kavos. Jeigu kas nors rasite tokią informaciją, būtų įdomu paskaičiuoti kiek kavos puodelių išeina už MMA Lietuvoje ir kiek Šveicarijoje