Mes visi esame mirusios žvaigždės (Video)  (0)

Gyvenant savo mažoje planetoje sunku suvokti, kokia didinga ir plati yra mūsų Visata, tačiau vos tik apie tai pagalvojus, lengva pajusti išties mažiems. Vis dėlto, ar tikrai žmogus toks nereikšmingas? Tiesa sakant, tai kas mes esame iš tikrųjų ir kas vyksta mūsų organizmuose yra tiesiog neįtikėtina.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kiekvienas žmogaus kūno atomas kažkada buvo žvaigždės dalis. NASA Goddardo kosminių skrydžių centro astronomė, mokslo komunikatorė, daktarė Michelle Thaller tikina, kad procesai vykstantys kosmose, analogiškai atsikartoja ir mūsų organizmuose. Ji paaiškina, kaip kraujyje esanti geležis kiekvieną sekundę vykdo vieną žiauriausių aktų Visatoje – supernovos sprogimą.

„Mes esame mirusios žvaigždės žvelgiančios atgal į dangų“, – komentuoja Michelle Thaller, – Kiekvienoje ląstelėje mūsų kūne yra elementų, susikūrusių mirštančios žvaigždės centre. Nuo kraujyje esančio geležies iki kiekvieno kalcio trupinėlio kauluose ir keratino mūsų plaukuose.

Taip yra todėl, kad Visatos pradžioje, po „Didžiojo sprogimo“, egzistavo tik paprasčiausi elementai, tokie kaip vandenilis. O vienintelis variklis, kuris galėjo sukurti sudėtingesnį atomą buvo žvaigždė.

„Visa periodinė lentelė ir kiekvienas elementas, kurį žinome buvo „apdorotas“ žvaigždės viduje. Tačiau jos nėra nemirtingos, šie kūnai sprogsta bei išsiskaido ir štai mes jau čia“, – priduria Thaller.

Tai yra, kaip astrofizikas Neil deGrasse Tyson yra sakęs, pakartodamas Carl Sagan žodžius: „Jeigu kosmoso begalybėje jaučiatės nereikšmingi, jūs klystate. Mes ne tik perkeltine, bet ir tiesiogine prasme esame kilę iš žvaigždžių dulkių“.

Visas vaizdo siužetas:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(53)
(9)
(44)

Komentarai (0)