Sekso ir narkotikų galia: per naktį Italijos BVP aplenkė D. Britaniją  (1)

Italijos sprendimas į BVP skaičiavimą įtraukti ir nelegalią veiklą sulaukė daug dėmesio


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Istat, Italijos statistikos departamento gegužės 22-osios pranešimas, kad nuo spalio į ekonominių rezultatų skaičiavimą bus įtrauktas narkotikų gabenimą, prostitucija, rūkalų ir svaigalų kontrabanda, sukėlė pašaipių antraščių srautą. Kai kam tai primena 1987 m., kai Italija pradėjo vertinti šešėlinę ekonomiką, buhalterinėse knygose neatsispindintį verslą, sudarantį maždaug penktadalį Italijos BVP. Dėl to ekonomika pernakt išaugo 18%, aplenkdama Britaniją kaip ketvirta pagal dydį ekonomika. Šis įvykis pavadintas il sorpasso (aplenkimas) ir buvo nacionalinio džiaugsmo šaltiniu, kol du dešimtmečiai netinkamo ekonominio valdymo vėl nusiuntė Italiją žemyn lygos lentelėje.

Iš tiesų, tada, kaip ir dabar, Italija buvo viena iš pirmųjų šalių, paskelbusių savo atitikimą tarptautiniams apskaitos standartams. Pranešimo apie nelegalią produktyvią ekonominę veiklą, kurioje visi dalyviai veikia savo noru, reikalauja ES taisyklės, vadinamos Europinė apskaitos sistema (European System of Accounts – ESA). Bet kadangi kol kas nenustatytos gairės, kaip reikia apskaityti narkotikų sandėrius ir padirbtas cigaretes, ir šiuos dalykus sunku įvertinti dėl jų prigimties, tai vykdo nedaug šalių. Tai pasikeis nuo šio rudens, kai ESA patobulinimas atnaujins tamsesnės ekonomikos pusės pajamų skaičiavimo metodikas.

Kai kurios šalys jau įtraukia į statistiką narkotikus ir kontrabandinį alkoholį: pavyzdžiui, Nyderlanduose kanapių pardavimai gali būti skaičiuojami, kaip kavinukių pajamos. Taip siekiama tiksliau palyginti Bendrijos šalių BVP skaičius, iš dalies dėl to kad tai yra ES fondų paskirstymo pagrindas. Nors kokainu varoma BVP statistika teoriškai sumažins Italijai priklausančių subsidijų dydį, ji bent stumtels artyn (nors vis dar labai toli esančią) prie atitikimo eurozonos vyriausybių nemokumo ir deficito taisyklėms.

INSEE (Institut National de la Statistique et des Études Économiques), Prancūzijos statistikos institucijos vertinimu, ESA atnaujinimas padidins Prancūzijos BVP 3,2% – tai atitinka porą dabartinio augimo tempo metų. Bet iš to tik maža dalis bus dėl uždraustų malonumų: apskaitos taisyklių atnaujinimas perkvalifikuoja tyrimus ir vystymą iš kaštų į investicijas, – tai, kaip ir daugelis kitų pakeitimų, sulauks mažesnio visuomenės dėmesio.

Britanijos nacionalinis statistikos biuras turėjo paskelbti naujų taisyklių poveikį, kai The Economist išėjo į spaudą. Italija tebetvarko savo skaičius, bet iždo vertinimais, poveikis bus vos juntamas. Gian Paolo Oneto, Istat nacionalinės apskaitos departamento direktorius sutinka, kad tokių veiklų fiksavimas yra nelengvas užsiėmimas, bet pažymi, kad Italija buvo šešėlinės ekonomikos vertinimo pionierė: prieš sorpasso pristatyta metodologija galiausiai tapo atskaitos tašku.

Enrico Giovannini, ekonominės statistikos profesorius Romos universitete ir buvęs Istat prezidentas, šypteli, kad su statistika nesusiję žmonės dažnai mano, kad laimės ir gerovės matavimas yra sudėtinga užduotis: „Ar kada bandėte išmatuoti BVP?”

(18)
(24)
(-6)

Komentarai (1)