Kiek kilometrų per rungtynes vidutiniškai nubėga įvairių sporto šakų atstovai?  (1)

Debatai, kurios sporto šakos atstovai per rungtynes nubėga vidutiniškai didžiausią nuotolį, niekad nestokoja aistrų. Faktas, kad įvairių sporto šakų reikalavimai ištvermei yra kitokie, o bėgimas tėra vienas iš daugelio parametrų. Vis dėlto įdomu, kiek vidutiniškai kilometrų per vienerias rungtynes nubėga ne tik dabar tiek dėmesio sulaukiantys futbolininkai, bet ir krepšininkai, tenisininkai, beisbolininkai ir kt.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Futbolas


Šiaip ar taip, daugiausiai nusilaksto futbolininkai. Futbolo rungtynės trunka 90 min., bėgiojama 105 m ilgio ir 69 m pločio aikštėje. Kamuolys juda nuolat ir greitai, o per keletą sekundžių gali nuskrieti ne vieną dešimtį metrų.

Savaime suprantama, futbolininko nubėgtas nuotolis priklauso nuo žaidėjo pozicijos. Statistika byloja, kad daugiausiai nubėga saugai. Vartininkų bėgiojimo krūvis – žymiai mažesnis. Vis dėlto vidutiniškai per futbolo rungtynes (be pratęsimų) žaidėjas nubėga po 11,2 km, tačiau "SportUV" yra užfiksavęs ir įspūdingesnių pasirodymų – pvz., 15,3 km.
Tad jei futbolo mačui baigiantis įvarčių lietus apmalšta, labai burbėti nederėtų: vis dėlto, tam tikra prasme, jūs stebite sporto renginį, kuriame 22 vyrai nubėga 248 km. Ir visa tai – tik per 1,5 val.

Krepšinis

Kad statistinis NBA žaidėjas per rungtynes nubėga po 8 km – bobutės pasakos. Nieko panašaus. Jau minėtos bendrovės "SportVU" statistika byloja ką kita. Štai 2012 m. NBA sezone vidutiniškai daugiausiai kilometrų per vienerias rungtynes nubėgo Čikagos "Bulls" komandos puolėjas Luolas Dengas. Jo vidurkis per vieną mačą – 4,4 km. Taigi, iki 8 km trūksta beveik dar tiek pat. Vis dėlto, turint omenyje, kaip dažnai krepšininkams tenka spurtuoti, tie 4,4 km yra išties įspūdingas rodiklis.

Amerikietiškas futbolas


Atrodytų, štai šie šarvais kaustyti monstrai 92 metrų ilgio stadionuose per rungtynes pirmyn, atgal iš vieno aikštės galo į kitą zuja begales kartų ir nubėga dešimtis kilometrų. Tai – tiesa, bet tik beveik tiesa. Amerikietiško futbolo žaidėjai daug bėga tada, kai žaidžiama su kamuoliu. Tačiau, kaip rašo "Wall Street Journal", žaidėjai per mačą aktyviai juda tik 11 min.!

Ką jie veikia likusias 174 mačo transliacijos minutes? (Amerikietiškas futbolas žaidžiamas 4 kėlinukus po 15 min., tačiau laikas dažnai stabdomas, transliacijų trukmė – 3 val.) Tiesiog šlaistosi po aikštę, o daugiausiai - stovi. "SportUV" statistika byloja, kad per rungtynes šios sporto šakos žaidėjas nubėga tik po 2 km. Tiesa, kai kurie šarvuoti žaidėjai sugeba pasiekti 34 km/val. greitį.

Tenisas

Kiek kilometrų per varžybas sukaria tenisininkas, priklauso nuo jo pasirinktos taktikos: kai kurie žaidėjai dažniau lieka prie galinės linijos, kiti dažnai žaidžia arčiau tinklo. Be to, daugelis mačų trukmė – ne daugiau kaip 3 setai, o Didžiojo kirčio ar Deiviso taurės turnyruose neretai tenka kovoti 5 setus. Per 5 setų mačą nubėgti 5 km tenisininkui nėra stebuklas. Įspūdingiau šis skaičius atrodo pažvelgus, kokioje ankštoje aikštelėje judama: vienetų teniso korto plotis yra 8,23 m, o ilgis – 23,77 m (beveik 12 m iki tinklo). Taigi, tenisininkui tenka aibę kartų staigiai keisti judėjimo kryptį. Per ilgiausią istorijoje teniso mačą, kuriame grūmėsi aukštaūgis amerikietis Johnas Isneris ir prancūzas Nicholas Mahut (trukmė – 11 val. 5 min.), abu tenisininkai nubėgo maždaug po 9,6 km. Šiaip ar taip, štai šioje nuotraukoje užfiksuotas šiuo metu dviejų geriausių planetos tenisininkų nubėgtas nuotolis per visą 2012 m. "Australian Open" turnyrą (7 mačai, tiesa, daugeliui jų pakakdavo 3 setų). Serbas Novakas Djokovicius nubėgo 25,2 km, ispanas Rafaelis Nadalis – 22,2 km.

Žolės riedulys

Ši sporto šaka nubėgamų nuotolių prasme, ko gero, yra artimiausia futbolui – žolės riedulininkai per rungtynes nubėga panašiai kaip ir futbolininkai. Tačiau nereikia pamiršti, kad žolės riedulio mačas trunka du kėlinius po 35 min. (iš viso – 70 min.). Vadinasi, šios sporto šakos atstovai juda daugiau. Kaip ir futbole, daugiausiai kojoms valią duoti tenka aikštės viduryje rungtyniaujantiems žaidėjams. Jie per mačą sukaria vidutiniškai po 9 km. O štai gynėjai, skirtingai nei futbole, nubėga gerokai mažiau – tik po 6-7 km. Įdomu ir tai, kad žolės riedulio vartininkai nubėga kur kas mažiau nei futbolo vartininkai – vidutiniškai po 2 km (futbolo vartininkai – iki 5 km). Kita vertus, stebėtis nėra ko: jie vilki itin masyvias apsaugas.

Beisbolas

Šios sporto šakos žaidėjai bėgioja tokius trumpus nuotolius, kad bendro nubėgto atstumo per rungtynes niekas nematuoja. Daugelis beisbolininkų per mačą nenubėga nė 100 metrų. Nuotoliai tarp bazių yra tik 27 metrai. Tad jei per varžybas visą keturių bazių "komplektą" surinkti pavyksta 3 kartus, nubėgtas nuotolis lygus vos 324 metrams. Tad geriausiu atveju bet kurios pozicijos žaidėjas per mačą nenubėga nė 0,5 km.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(50)
(3)
(47)

Komentarai (1)