Suskaičiavo minimalią algą eurais

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

mch0lic 2014-07-03 15:43
<2 EUR/h! Niekad nesuvokiau ir nesusimasčiau koks yra minimalus valandinis užmokestis lietuvoje. Už tokį valandinį turbūt ir aš galėčiau pasiūlyt darbo, bet jaučiu, kad daug norinčių neatsiras
Webbus 2014-07-03 15:50
Pats sau prieštarauji. Tai turi "opozicija" parodyti nekvalifikuotos darbo jėgos vertę, ar tai vis tik yra tas pats "nurodymas iš viršaus"? Algos dydis nustatomas kaip ir bet kokia kita vertė. Jei aš parduodu automobilį ir noriu už jį gauti 20k, o tu man siūlai max 15, tai mes ir nesutarsim. Jei aš neparduosiu savo automobilio niekaip kitam, o suprasiu, kad vis tik jis tiek nevertas, nebent man jį reiktų "patobulinti", tai arba aš jį tobulinsiu ir bandysiu parduot už 20k, arba būsiu tinginys ir parduosiu tau už 15k. O darbo rinkoje yra dar ir tokie dalykai kaip motyvacija. Jeigu tai nėra super žemos pridėtinės vertės įmonė, tai darbdaviui ne tavo alga rūpi, o atliktas darbas, gerai atliktas darbas, tavo pasiūlymai, aktyvumas. Ir jis gali tave dusint už 1200, bet kai tu pabėgsi kitur už 2500, jis nagus nusigrauš, nes tu jam daugiau vertės sukurdavai. Ir jis tikrai būtų tau mokėjęs tuos 2500 ar daugiau. Bet gal nepaprašei? Jeigu paprašei ir vis tik tave dusino - tai puiku, išėjei, uždirbi daugiau, o toks prastas darbdavys prarado darbuotoją. Ir kai jis neberas kuo pakeisti išeinančių, tada ir bankrutuos. Sakau, daugumai darbdavių aktualiausia atliktas darbas, patenkintas klientas. Bet jei klientas teišgali sumokėti labai nedaug, tai ir tau niekaip nepavyks daugiau išsireikalauti. Bet tada gal reikia keisti įmonės politiką arba palikti tokią darbovietę
Pumper 2014-07-03 16:00
To verslo reikia verslininkui ir jo darbuotojam. Netiki? Paklausk darbuotojų, kodėl jie už tą 1000lt dirba. Sakai atsiras geresnių? Iš kur? Tu sukursi verslą geresni, kodėl dabar nieko nedarai? Man, kaip individualiai dirbančiam, tas minimumo kėlimas reiškia mažesnes pajamas, nes man nuo to daugiau pinigų neatsiranda, bet pakyla mokesčiai, nes basė imama procentais nuo MMA.
ra2 2014-07-03 16:00
, lauki dovanėlės, vadinamos "kyšiu", nebūtinai kyšis būna materialus, gali būti pėdų laižymas.
Webbus 2014-07-03 16:02
O tu ne 1,7 eur/h, o 3eur/h pasiūlyk, tikrai surasi norinčių Gal ne programuotojų (nebent studentų), bet tikrai surasi O jei 4 eur pasiūlyt?
arab 2014-07-03 16:08
Tavo pamastymas gal ir butu geras, jei ne Lietuviskos algos ir europines pragyvenimo kainos bet realybe kita. Kiek visi mini versliukai reke kad pakelus minimalia alga iki 1000, jiem bankrotas ir t.t ? Kas atsitiko pakelus ? Ogi nieko, uzsiciaupe visi ir toliau kaip dirbo taip ir dirba. Jei pragyvenimo kainos butu 2x karto mazesnes, tada viskas butu gerai. Bet kai visas prekiu kainas sulygino su europinem, o paslaugo kai kuriu kainos brangesnes negu europoj, o algas ir minimumus gaunam lietuviskus, nu tai atsiprasau, bet tai yra tikrai nesazininga.
Webbus 2014-07-03 16:13
Oj ne. Taigi ir sakau, kad jeigu jau jauti, kad tikrai tave išnaudoja ir per mažai siūlo - kodėl neieškai kitur panašaus darbo? Kitą vertus, dėl algos pakėlimo, tai irgi nėra tiesa. Aš pats kai ne individualiai dirbau, o "tiems baisiems darbdaviams", tai labai puikiai pasikėliau algą. Bet ne iš lempos atėjau ir papračiau "mokėk man daugiau nes aš taip sugalvojau". Atėjau su savo rezultatais. Atėjau su statistika darbo rinkos vidurkio mano profesijos, atėjau su kitais argumentais. Ir oj kaip aš užsimečiau kainą didelę (net nesitikėdamas gauti). Tiek kiek argumentuotai pradėjau prašyti ir nepavyko išsireikalauti, bet suderėjau tikrai labai puikiai, ir abu su vadovu išsiskirstėm laimingi. Jis dėl rezultatų, aš dėl algos. Reikia tik mokėt argumentuot. Žinoma, motyvavimas kitaip turi vykti Bet čia tenka pripažinti, kad dar Lietuvoje nėra labai gerai ta kultūra išvešėjus, tai reikia ir už save pastovėti Vat bėda tik ta, kad vyresnio amžiaus žmonės bijo už save pastovėti. Bijo kad dėl to atleis. Pripratę, kad kaip gavai iš technikumo išėjęs paskyrimą kažkur dirbt, ten dabar visą amželį ir dirbsi. Toks laikotarpis buvo. O kad BŪTINA pakeist darbovietę (arba skyriu, į kitą komandą toje pačioje įmonėje pereit) kas kelis ar keliolika metų. Patys galvokit. Atėjot į darbovietę 24 metų, jums pasiūlė algą tarkim 2k pagal jūsų įgūdžius ir patirtį. Jums dabar jau 30 metų, su motyvacinėm priemonėm pakėlė tą algą iki 3k per tuos metus. Bet jei jūs ieškotumėtės darbo kitur, drąsiai galėtumėt išsireikalauti daugiau, nes su motyvacinėm priemonėm Lietuvoje mažai keliamos algos (kaip sakiau yra kur tobulėt). O va kai priimamas nauajs darbuotojas, ypač patyręs ir reikalingas (juk nebe 24m), tada jau vyksta derybos ir gali daug geriau išsidėrėt
Webbus 2014-07-03 16:39
Kas sulygino tas kainas? Tai jomajo, klausyk, kokia puiki proga! Padaryk pigiau ir užsidirbk! Aš esu tikras kad tikrai rasi kas norės nusipirkt prekes ir paslaugas pigiau nei kiti siūlo Galėsi didelę rinkos dalį užimti. Tai kodėl tada nedarai to, jei matai akivaizdžiai per brangias prekes ir paslaugas? Turbūt pats savo darbe nesiorientuoji į pigumą, o kokybę, aukštesnes pajamas. Taip ir visi daro. Dar tie mistiniai "jie", kurie "pakėlė kainas iki europinių" Kas tie jie? Kubyylius? Taigi viskas yra sąžininga ir gražu. Niekas niekam neprivalo duoti, garantuoti, suteikti. Čia jau praėjusio laikotarpio mentalitetas. Turi pats pasirūpinti savimi, jeigu kažko nori gyvenime. O jeigu nesugebi - va tada valstybė įsikiša ir nustato tą minimalų 1000 litų atlyginimą, kad kažkiek galėtum pragyventi kol atsistosi ant kojų ir nebūsi išnaudojamas. Jeigu ir to nesugebi, yra pašalpa (tiesa nežinau kokio dydžio. 350? 600 kažkas gauna, gal su vaikais). Ir tai yra kad labai minimalius tavo poreikius patenkinti bent kažkiek. Taip, būtų gerai uždibrti daug, mokėti dideles pašalpas neišgalintiems, neįgaliems, senukams. Bet mūsų valstybė neturi naftos (ar bent jau labai minimaliai), nėra pas mus kokių nors finansų centrų, ir didelių korporacijų. Nėra Sukamės kaip galim, tai po truputį ir kilkim Motyvuokim žmones daugiau siekti patiems, o ne nuleisti didesnę minimalkę iš oro, be jų pastangų.
sloggi 2014-07-03 16:58
Lietuviskos algos ir dbr jau yra pasityciojimas, palyginus su kainomis. Priedo nelyginkit pensininku kurie turi nuosavus butus, ar gyvena kaime kur gali turet kazkoki minimalu ukeli ir pns. Parodykit bent viena jauna zmogu katras nenoretu pramogu, isvaziuot kazkur, nuspirkt kazka geresnio sau. Yra didelis skirtumas tarp pagyvenusio zmogaus ir jaunimo katram yra viskas tik dar pries akis. O faktas, kad galima pragyvent uz pora minimumu tai prasyciau, cia jau nebegyvenimas, o egzistencija, kad tik nenumirt.
Simplicity 2014-07-03 17:22
Utopistams trūksta dar Immortallt į kompaniją, kuris pasiūlytų visiems pašalpas nuimt ir taip pakelt bendrą šalies pragyvenimo lygį. (Na, o požiūrio „čia pačio žmogaus problema, kad jis sugeba uždirbti tik minimumą“ rezultatus matom jau dabar, tačiau dar labiau viskas išryškės po kokių 20 metų.) Kalbant apie nuomos kainas, tai nemokamo būsto yra tik ten, kur nėra darbo Kas iš to, kad kokiuose nors Tytuvėnuose galima „išsinuomoti“ už dyką, jei ten tik viena lentpjūvė, Maxima ir du alubariai? Va, su būsto nuomos kainomis didmiesčiuose visi galite susipažinti apsilankę skelbiu.lt svetainėje. Tikiu, kad galima rasti kažką pigiau kokiam nors „piratnamyje“, bet gyvendamas tokioj vietoj turėsi susitaikyti su mintimi, kad bet kada gali kas nors su kirviu ar peiliu koridoriumi pavaikyti, ar per FARUS parodyti. p.s. Tokioj Lietuvoj, prievartinis MMA didinimas yra vienintelis būdas pakelti vidutinį darbo užmokestį paslaugų ir aptarnavimo sektoriuje. Be to, didinant MMA skurdžius yra po truputį traukiamas iš skurdo, pas tokį atsiranda laisvų pinigų, kuriuos jis gali nunešti į kirpyklą ar teatrą, o anksčiau tokio šalpai ėję mokesčių mokėtojų pinigai, gali būti nukreipti į kitas sritis.
Shinigami 2014-07-03 17:24
Kainų ir algų santykį gerai paaiškino Webbus. Parodyk bent viena jauna žmogų kuris nenorėtu dviaukščio namo prie ežero su fereri garaže. Ar tai reiškia, kad reikia kelti minimuma, kol taip visi galės gyventi? Ar iš vis galima iki tiek minimumą pakelti? Taip, jaunam asmeniui viskas prieš akis. Todėl niekas jam netrukdo tobulėti ir kelti kvalifikacija kol pasieks atlyginimą 10k per mėnesį. Kitam ir 5k per mėnesi atrodo tik egzistencija. Šiaip visiškai sutinku su Webbus. Dabar ne komunizmas, darbuotojų kokie buvo komunizmo laikais nebėra. Dabar visi yra verslininkai. Tu nuėjęs į darbo pokalbi su savo potencialių darbdavių kalbi kaip verslininkas su verslininku. Tu jam parduodi savo žinias, įgūdžius, sugebėjimus ir darbą, o jis tau moka SUSITARTĄ atlyginimą. Nes bet kuri įmonė yra ne tik darbdavys, bet ir darbuotojas. Kurios darbdavys yra kitos įmonės ar privatus asmenys. Ir tavo įmonė dirba jiems, kol tu dirbi savo įmonei. Jį gauna susitarta atlygi už atlikta darbą ir tu gauni susitartą atlygi už atlikta darbą. Kada atsiranda problemos? Ogi tada kai į viena darbo vietą yra dešimtys kandidatų. O kokiais atvejais tai būna? Dažniausiai kai kalbama apie ne kvalifikuota darbą kuri gali dirbti visi. Jei bus dešimtys darbo vietų ir tik vienas darbuotojas tai tas darbuotojas diktuos sąlygas. Jei bus viena darbo vieta ir dešimt darbuotojų tai darbdavys diktuos sąlygas, kiek leis darbuotojai. Kas butu jei 100 tūkstančių asmenų įkurtu įmones kurios užsiimtu viena ir tokia pačia veikla? O pirkėjai butu tik keli. Ar valdžia turėtu tokias įmones išlaikyti ir nustatyti minimumą už kiek jų paslaugų pirkėjas turi mokėti? Nes jei yra 100k įmonių bet tik 1k pirkėjų, tai įmonės kainos pačios nelabai gali pakelti dėl per didelės konkurencijos.
sloggi 2014-07-03 18:12
Nieks nesako dviaukscio namo ir ferario, bent minimaliai, kad bent jau butuka 1kambario su virtuve savo butu imanoma isigyt, o neisinomuot ir laukt, kad seimininkas pasakys jog "atsikelia jo mociute ir tau reikes isikelt pasibaigus nuomos sutarties laikui." Esme ta, kad didzioji dalis darbo vietu yra nekvalifikuotos lietuvoje, o darbdaviai yra butent tokie toje vietoje katrie yra palikuonis tarybinio sukirpimo.
aurimokas 2014-07-03 18:36
Čia kažkas kalba kad su minimaliu atlyginimu galima pragyventi. Nejuokinkit Pažiūrėkit kiek uždirbančių MMA gauna kompensacijas už vandenį, šildymą ir t.t. Tai ar ne geriau tada paskaičiuoti kiek maždaug valstybė suteikia papildomai kompensacijų ir tiek pakelti tą MMA, kad žmogus uždirbantis minimalų atlyginimą neturėtų eit keliaklupsčiaut prieš savivaldybės klerkus kad galėtų išgyvent per žiemą ir išmaitint šeimą? Bet oj.. Pamiršau. Pas mus valdžia gina tik verslininkus. Dabar be įmonės vadovo sutikimo negalima net streiko rengti, nes verslas kenčia. P.S. ekonomistai jau ne kartą yra paskaičiavę kad skurdo riba yra daug didesnė už į rankas gaunamas minimalus atlyginimas.
Lithrum 2014-07-03 18:56
O Pakelus mokescius ir pakelus algas.pvz imonems daryti lengvatas bet kelti algas o tuo paciu mokescius kitoms islaidoms.
Webbus 2014-07-03 19:00
Shinigami, gerai tu čia pasakei Realiai dėl šito tai sutikčiau. Bet čia jau yra pajamų paskirstymo klausimas. Supranti, kad biudžete nėra pinigų. Ką, pakelti MMA? Pakelsi, padaugės bedarbių kuriems reikės pašalpas mokėti. Tai gal geriau jie už tą 1k dirba, bet ir kažkokius mokesčius sumoka? Už 1k sunkiai, bet Vilniuje išgyvent galima. Bet sakau, nuomotis ne butą, o KAMBARĮ pas močiutę kokią už 150-200, komunaliniai ten kokie 50 ar 100 gausis už tą kambarį, pavažinėt dviračiu gerai reiktų, dar žiūrint kur darbas. Rūbus ilgai tuos pačius trint, jokių pramogų, restoranų. Maistas irgi pigesnis perkamas tada, į turgų nupėdint reikia, gal rūbą iš humanos paimt. Nefaians gyvenimas, aišku. Bet gyvent galima KOL susirasi geresnį darbą, pasikelti kvalifikaciją ar pan. Mes juk ir kalbam apie tai, kad MMA apskritai turi būti kaip laikinas rodiklis žmogui, kad reikia greičiau kažką keist gyvenime. Ok, man šiaip vat įdomu, sloggi, aurimokai, kiek jūs darytumėt MMA? 1500? 2000 litų? Kiek pagal jus turi būti MMA Lietuvoje? Negalvokit, kad aš esu už tai, kad būtų tokia minimali alga. Galbūt ne taip supratę esat. Aš tikiuosi ir noriu, kad ji būtų kad ir 3000 ar 4000 litų. Būtų AWESOME. Bet tam reikia absoliučiai kitokių ekonominių sąlygų. Lietuva sau to negali leisti. Tam pirmiausia reikia realių pajamų, ir didelių pajamų šaltinio. Tai gali būt pavyzdžiui koks nors naftos telkinys po Žygaičiais (maždaug kaip po Saudo Arabija, va tokio), arba kad pavyzdžiui Ilja Laursas kaip Steve Jobs pavarytų. Arba, turi atsirasti tarkim IT ar finansų clusteris kur generuotųsi tikrai milžiniška pridėtinė vertė. Ir net jei tai atsirastų, reiktų labai didelio laiko tarpo, kad po truputį, nekenkiant šaliai ir ekonomikai, kelti VISŲ pragyvenimo lygį, o kartu ir minimalų atlygį. Bet tai nėra taip, kad pakėlus dabar MMA iki 2k, kad neatrodytume prieš Europą skurdžiai konvertavus į eurus, ir tada tikėtis gerų resultatų. Katastrofa ekonomikai būtų. Nes tos "prastos" įmonės kurios neišgali mokėti daug, po truputį turi užsidaryti ir vietoj jų po truputį turi generuotis aukštesnės vertės įmonės. O tai per naktį nepasidaro Peace!
sloggi 2014-07-03 19:28
Prie ko tas minimumas, jug rasiau, kad uz minimuma tai tik egzistuot galima valstybiniam bute. As apie tuos zmones katrie priziuri tuos tavo paminetus vyteliu aparatus, jie uzdirba tik 1.5 geriausiu atveju 2 tukstancio.
Shinigami 2014-07-03 19:38
Esminis žodis čia yra NEKVALIFIKUOTI. Tai kiek nekvalifikuotas darbuotojas gali sukurti pridėtinės vertės? Kita, dauguma verslų Lietuvoje nieko nekuria, jie tik parduoda tai ką sukūrė užsienio įmonės, tai tokios įmonės taip pat negeneruoja daug pridėtinės vertės. O kas svarbiausia, yra ne tik nekvalifikuoti paprasti darbuotojai, bet yra ir ne kvalifikuoti įmonių direktoriai (direktorius tai toks pat darbuotojas kaip ir visi kiti). O kas svarbiausia, kad jei atsiranda tokių kurie sugebėjo iškeliauti į užsienį, ten įgauti užsienietiškos patirties ir taip praturtėti. Ir dabar bando šia patirtį perduoti lietuviams, jie iš kart apšaukiami buožėmis kurie nori priversti, kad visi lietuviai jiems vergautu. Nors dalis iš jų net verslų Lietuvoje neturi ir nežada turėti. Paprastai tariant dalis lietuvių turi baisia "alergija" darbui ir protingam užsidirbimui. Ir visi kurie sako, kad reikia kelti savo kvalifikacija ir kurti daugiau pridėtinės vertės pradeda vadinti vagimis ir išnaudotojais, bet iš jų nesimoko. Ir toliau rėkia kaip jiems blogai gyventi, koks mažas minimumas ir kaip visi juos išnaudoja.
Shinigami 2014-07-03 19:52
Pirma kart girdžių, kad pinigai ant medžio ne tik pasakose auga. Nes kaip kitaip davus darbuotojui 10k MMA, ir jam jį išleidus turėsime 20k? Kad galėtume ta MMA sumokėti kirpėjai ir kitiems. Juolab, kad bet kokios prekės ar paslaugos kainos daugiau nei puse sudaro mokesčiai valstybei. Tada dalis eina verslo išlaidoms ir dalis keliauja į užsienį, nes dauguma prekių Lietuvoje yra importuotos. Ir kaip taisyklė dauguma renkasi importuota kiniška ššš, už kuri moka tris kartus, nes jis greitai sugenda.
sloggi 2014-07-03 19:57
Del verslo direktoriu(kvalifikacijos) tai nereikia ziuret kas lietuvoje dedas, tokiu paciu yra ir uzsenieciu verslininku ar jus manot, kad ten viskas rozem kvepia? Labai saunu, kad zmones tobuleja ir tobulina savo sryti kur dirba ar bando perduot patirti, bet deja tai mazuma. Visad buvo ir bus taip, kad didesni ir stipresni manipuliuos silinesniu. Ikea pavizdys keliami kiekiai iki tiek, kad pradeda imones nespeti daryt ir tada uz uzlaikyma yra pradedama numusinet kaina delto, kad nespeja gamint. Grasinama perduot uzsakymus kitom ymonem.
Webbus 2014-07-03 20:04
Matai, jis neapgalvoja vieno dalyko. Kad didinant MMA ne tik auga pajamos, bet ir tokioje ekonomikoje kaip Lietuvos, didėja nedarbas. O bedarbiams reikia mokėt pašalpas. Iš kitos pusės, didinant MMA, kai kurie darbuotojai gauna daugiau. Bet mažiau lieka įmonei. Tada įmonė turi ieškot kur sutaupyt, arba kainas didint (ir tada tie patys gaunantys MMA klykia kaip viskas brangsta). Be to tada įmonės direktorius gal neuždirba tiek, arba mažiau lieka pinigų pelnui. Čia kaip ir ok būtų, bet kaip su įmonėmis kurios ir taip balansuoja be pelno? Arba įmonės kurios darytų investicijas ar pan.? Kad būti visiškai sąžiningam iš abiejų barikadų pusių, tai reikia pabrėžti ir tai, kad yra ir toks momentas, kai įmonės vietoj to, kad modernizuotųsi, nusipirktų daugiau mašinų ir aparatų, sumažintų darbuotojų skaičių, o likusiems mokėtų daugiau, pasirenka vis tik to nedaryti. Kodėl? Nes yra daug pigios darbo jėgos