Melagysčių voratinklis  (17)

1991-aisiais, kai griuvo Sovietų komunizmas, atrodė, kad Rusijos žmonėms galiausiai atsirado galimybė tapti normalios vakarietiškos demokratiškos šalies piliečiais. Vladimiro Putino katastrofiškas indėlis į Rusijos istoriją pasuko jo šalį kita linkme. Tačiau pasaulyje daug kas dėl savanaudiškumo ar saviapgaulės nenorėjo regėti Putino tokio, koks jis yra iš tiesų, rašo economist.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Malaizijos oro linijų reiso MH17 pašovimas, nužudant 298 nekaltus žmones ir jų palaikų išniekinimas rytų Ukrainos saulėgrąžų laukuose, visų pirma yra nutrauktų gyvenimų ir gedinčių artimųjų tragedija. Tačiau tai yra ir Putino padarytos žalos matas. Jo valdymo metais Rusija tapo vieta, kur tiesa ir melas nebėra atskiri ir faktai pakreipiami vyriausybės naudai. Putinas pateikia save kaip patriotą, bet jis yra grėsmė – tarptautinėms normoms, kaimyninėms šalims ir patiems rusams, apnuodytiems jo isteriška antivakarietiška propaganda.

Pasaulis turi visiškai suvokti Putino keliamą pavojų – to nepadarius, tolau bus tik blogiau.

Nukryžiavimas ir kitos istorijos

Putinas kaltino dėl MH17 tragedijos Ukrainą, tačiau jis yra šios šalies sunaikinimo autorius. Aukščiausiajam teismui tinkami netiesioginiai įrodymai veda prie išvados, kad prorusiški separatistai šovė žemė-oras raketą iš savo teritorijos į tai, ką jie veikiausiai manė esant Ukrainos kariniu lėktuvu. Separatistų lyderis pasigyrė tuo socialiniuose tinkluose ir apgailestavo dėl klaidos Ukrainos žvalgybos perimtose žinutėse, kurias autentifikavo Amerika (žr. straipsnį).

Rusijos prezidentas su jų nusikaltimu susijęs dvejopai. Pirmiausia, panašu, raketas tiekė Rusija, jos paleidimo mechanizmo įgulą treniravo Rusija, o po raketos paleidimo kompleksas buvo išgabentas atgal į Rusiją. Antra, Putinas susijęs ir platesne prasme, kadangi tai yra jo karas. Pagrindinė nepripažintos Donecko liaudies respublikos rišamoji grandis nėra Ukrainos separatistai, bet Rusijos piliečiai, esantys arba buvę žvalgybos tarnybų nariai. Buvęs jų kolega, Putinas, sumokėjo už karą ir apginklavo juos tankais, šarvuočiais, artilerija – ir raketų žemė–oras baterijomis. Gaiduką paspaudė separatistai, bet virveles tampė virveles.

Visas moralės normas peržengiantis reiso MH17 sunaikinimas turėjo priversti mesti savo karo rytų Ukrainoje eskalavimo politikos. Tačiau jis neatsitraukė dėl dviejų priežasčių. Visų pirma, visuomenėje, prie kurios formavimo jis tiek prisidėjo, melavimas yra pirmasis atsakas. Po katastrofos iš valdininkų ir jų ruporų Rusijos žiniasklaidoje iškart plūstelėjo prieštaringų ir neįtikėtinų teorijų srautas: taikinys buvo paties Putino lėktuvas; Ukrainos priešlėktuviniai kompleksai buvo netoliese. Rusijos prasimanymas, kad raketą paleido Ukrainos naikintuvas, susidūrė su problema, kad šie naikintuvai negalėjo skristi MH17 aukštyje, tad rusų hakeriai pakeitė Vikipedijos įrašą, kad trumpam jie gali tai padaryti. Tai, kad tokias negrabias sovietines pastangas lengva demaskuoti, nepateisina jų tikslo, kuris yra ne įtikinėti, bet įnešti pakankamai abejonių, kad tiesa pasidarytų nuomonės reikalu. Argi melagių pasaulyje negali meluoti ir Vakarai?

Antra, Putinas įsipainiojo į savo paties melagysčių tinklą, ką galėjo numatyti bet kuris savamokslis moralistas. Kai vien dėl pinigų dirbantys samdiniai sukurpė propagandą apie Kijevą valdančius fašistus ir jų atliktą trimečio berniuko nukryžiavimą, jo palaikymas tarp rusų rinkėjų šoktelėjo beveik 30 procentinių punktų, iki daugiau, nei 80%. Sujaudinęs žmones apgavystėmis, caras negali staiga išsisukti, pasakydamas, kad iš esmės, Ukrainos valdžia nėra tokia jau bloga. Negali ir atsitraukti nuo idėjos, kad Vakarai yra priešininkas, siekiantis Rusijos sunaikinimo, pasirengęs griebtis melo, papirkinėjimo ir žiaurumo lygiai taip pat, kaip tai daro jis. Tokiu būdu jo melas namie maitina jo netinkamus veiksmus užsienyje.

Gana išsisukinėti

Rusijoje toks dviveidiškumas primena Sovietų Sąjungos dienas, kai Правда (pravda – „tiesa“ rus.) tvirtino skleidžianti tiesą. Ši melokratija baigsis taip pat, kaip ir anoji: melai galiausiai išaiškės, ypač, kai pasidarys akivaizdu, kiek pinigų Putinas ir jo draugai pavogė iš Rusijos žmonių, ir jis sužlugs. Liūdna naujovė, kad Vakarai dabar elgiasi kitaip. Anais laikais jie paprastai būdavo pasirengę pasipriešinti Sovietų Sąjungai, ir atskleisti jos melagystes. Su Putinu, atrodo, atvirkščiai.

Paimkime Ukrainą. Vakarai pritaikė Rusijai gana nežymias sankcijas po Krymo aneksijos, ir pagrasino griežtesnėmis, jei Putinas įsiveržtų į rytų Ukrainą. Praktiškai, būtent tai jis ir padarė: Rusijos apmokami kariai, nors ir ne rusiškomis uniformomis, kontroliuoja šalies dalis. Bet Vakarams pasirodė patogiau eiti su Putino melu, ir galiausiai paskelbtos sankcijos buvo per mažos ir pavėluotos. Panašiai, kaip ir tada, kai jis toliau tiekė aprūpinimą sukilėliams, prisidengdamas paliaubomis, kurias skelbėsi suorganizavęs, Vakarų lyderiai dvejojo.

Po MH17 keleivių nužudymo jų reakcija buvo beveik tokia pat silpna. Europos Sąjunga grasina toli siekiančiomis sankcijomis – tačiau tik tada, jei Putinas nebendradarbiaus su tyrėjais ar nesistabdys ginklų tiekimo separatistams. Prancūzija sakė, kad, jei reikės, sulaikys karinių laivų pristatymą Putinui, bet tęsia darbus su pirmuoju užsakytu laivu. Vokiečiai ir italai teigia norintys išlaikyti atvirus diplomatinius kanalus, iš dalies dėl to, kad sankcijos kirstųsi su jų komerciniais interesais. Britanija pritaria sankcijoms, bet nelinkusi nuskriausti Londono Sityje įsikūrusio Rusijos verslo. Amerika kalba kietai, bet kol kas nepadarė nieko naujo.

Gana. Vakarai turėtų suvokti nepatogią tiesą, kad Putino Rusija yra iš fundamentaliai antagonistiška. Tiltų tiesimas ir santykių įkrovimas iš naujo neįtikins jo elgtis kaip normalaus lyderio. Vakarai turėtų skirti griežtas sankcijas dabar pat, persekioti jo korumpuotus draugelius ir išmesti jį iš visų tarptautinių derybų, kuriose remiamasi tiesos sakymu. Visa kita yra pataikavimas, paminant savo principus – ir nekaltų MH17 aukų įžeidimas.



www.economist.com

(37)
(14)
(23)

Komentarai (17)