Europos Sąjunga rengiasi visiškam dujų tiekimo iš Rusijos nutraukimui  (8)

Europos komisija rengia krizinį scenarijų visiško dujų tiekimo ES iš Rusijos nutraukimo atvejui


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai antradienį, rugpjūčio 26 dieną laikraščiui „Bild“ pareiškė ES energetikos komisaras Giunteris Etingeris (Günther Oettinger), praneša „Deutche Welle“.

Etingeris pasakė netikintis, jog Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas „pavers energijos išteklių tiekimą savo politikos įrankiu“, tačiau pažymi, kad šešios ES šalys 100% priklauso nuo dujų iš RF, o iš jų keturios dujas gauna tiesiai iš Rusijos, tai yra, aplenkdamos Ukrainos teritoriją.

„Didžiausias pavojus kyla tuo atveju, jeigu nebeis užtikrinti energijos išteklių tranzito. Taip gali nutikti dėl įvairių priežasčių, pavyzdžiui, dėl užpuolimų. Tada Bulgarija ir Slovakija būtų visiškai atkirstos nuo dujų tiekimo.

Tokiu atveju ES turi pasirūpinti, pavyzdžiui, reversiniu dujų tiekimu į šias valstybes“, – paaiškino G. Etingeris.

Eurokomisaras pažymėjo, kad kilus būtinybei, ES turės pasirūpinti dujų tiekimu Ukrainai:

„Kraštutiniu atveju reikia sudaryti sąlygas dujų perdavimui iš ES į Ukrainą“. Etingeris priminė, kad dabar Ukrainos dujų saugyklos užpildytos tik iki pusės, ir iki žiemos jas reikia pripildyti pilnai.

Giunteris Etingeris Minske vykstantį Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir Ukrainos prezidento Petro Porošenko susitikimą pavadino geru ženklu.

Tuo pat jis paskatino Rusiją pasižadėti nutraukti paramą rytų Ukrainos separatistams. Eurokomisaras pažymėjo, kad atsakydama Ukraina galėtų paskelbti amnestiją nusikaltimų nevykdžiusiems separatistams.

(13)
(2)
(11)

Komentarai (8)