Paliaubos nenumato Donbaso atsiskyrimo  (0)

Rugsėjo 5 dieną, penktadienį, įsigaliojęs paliaubų Ukrainos rytuose susitarimas numato Donecko ir Lugansko apskričių savivaldą, bet ne atsiskyrimą nuo Ukrainos. Sutartyje taip pat kalbama apie būtinybę iš Ukrainos teritorijos išvesti „neteisėtus karinius junginius, […] smogikus ir samdinius“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Trišalės kontaktinės grupės konsultacijų dėl bendrų žingsnių, nukreiptų Ukrainos prezidento P. Porošenko Taikaus plano ir Rusijos prezidento V. Putino taikos iniciatyvų įgyvendinimui, išvadų protokolas“ pasirodė naktį į rugsėjo 7 d. oficialioje ESBO Twitter paskyroje.

Jame išvardinta 12 sąlygų, pagal kurias konflikto Rytų Ukrainoje šalys susitarė nutraukti ugnį ir imtis politinio reguliavimo.

Nuo paliaubų įsigaliojimo daug kalbėta apie „12 punktų“, bet konkretus jų turinys nebuvo atskleidžiamas.

Asmeninio saugumo garantijos

Drauge su jau žinomais punktais – ugnies nutraukimo, humanitarinės pagalbos pristatymo konflikto zonos gyventojams užtikrinimo, politinio dialogo Ukrainos viduje pradžios, prievarta laikomų asmenų išlaisvinimo – sutarta suteikti Donecko ir Lugansko apskritims ypatingąjį statusą Ukrainos sudėtyje, dėl ko Aukščiausioji Rada privalo priimti specialų įstatymą, ir surengti ten priešlaikinius vietinių valdžios organų rinkimus, stebėti Ukrainos–Rusijos sieną ESBO pajėgomis, karinių veiksmų dalyviams suteikti amnestiją ir būsimų derybų dalyviams suteikti asmeninio saugumo garantijas.

Ukraina įsipareigojo priimti Donbaso ekonominio atstatymo programą.

10 punktas numato „neteisėtų ginkluotų formuočių, karinės technikos, smogikų ir samdinių išvedimą iš Ukrainos teritorijos“.

Rusija neigia savo kariškių dalyvavimą konflikte ir pagalbą separatistams ginkluote, nors Rusijos piliečių, kaip savanorių, buvimą tarp separatistų pripažįsta.

Protokolą pasirašė ESBO pasiuntinė Haidi Taljavini (Heidi Tagliavini), Ukrainos buvęs prezidentas Leonidas Kučma ir Rusijos pasiuntinys Kijeve Michailas Zurabovas, o taip pat pasiskelbusių Donecko ir Lugansko respublikų atstovai Aleksandras Zacharčenko ir Igoris Plotnickis.

Kaltinimai pažeidimais

Ugnies nutraukimas įsigaliojo 18:00 valandą vietos laiku (15:00 Grinvičo laiku) penktadienį, rugsėjo 5 dieną. Per kiek daugiau, nei parą šalys spėjo apsikeisti kaltinimais paliaubų pažeidimu.

Pasak savanoriškojo teritorinės gynybos bataliono „Aidar“ vado Romano Romanovičiaus, antra bataliono kuopa šeštadienio naktį pakliuvo į pasalą ir neteko 11 žmonių.

Tuo tarpu Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos spaudos sekretorius Andrejus Lysenko pareiškė, kad po ugnies nutraukimo spec. tarnybos nuostolių nepatyrė, tačiau pranešė apie ukrainiečių kariškių „dešimtis apšaudymų“, taip pat jų ir kontroliuojamo Donecko oro uosto.

Lysenko tvirtinimu, Ukrainos ginkluotosios pajėgos, „griežtai laikosi ugnies nutraukimo režimo“.

Vadinamasis „Donecko liaudies respublikos“ premjeras Aleksandras Zacharčenko apkaltino unkrainiečių kariškius separatistų pozicijų prie Novoazovsko ir Amrosijevka'os apšaudymu.

Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus komitetas pareiškė, kad į Luganską humanitarinės pagalbos krovinio pristatyti neįmanoma dėl vykstančio apšaudymo.

Rimčiausias numanomas paliaubų pažeidimas įvyko sekmadienio naktį Mariupolio apylinkėse.

Kaip iš įvykio vietos perduoda korespondentai, į rytus nuo miesto keletą valandų girdėjosi sprogimai, primenantys artilerijos kanonadą, ir matėsi gaisai.

Nežiūrint to, Vladimiro Putino ir Petro Porošenko spaudos tarnybos, remdamosi šeštadienį vykusiu prezidentų telefoniniu pokalbiu, pažymėjo, kad, bendrai paėmus, paliaubų sąlygų laikomasi.

(1)
(0)
(1)

Komentarai (0)