Dešimt dienų karalystės išsaugojimui  (13)

Britanijos spauda apžvelgia toli gražu ne paprastą padėtį prieš rugsėjo 18 d. įvyksiantį referendumą dėl Škotijos atsiskyrimo nuo Jungtinės Karalystės


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Turime 10 dienų Sąjungos išgelbėjimui – kelio atgal nebėra“ – taip skelbia būsimam Škotijos referendumui dėl nepriklausomybės skirto Daily Telegraph redakcinio straipsnio antraštė.

„Dešimt dienų Jungtinės Karalystės išgelbėjimui“ – antrina Independent pirmasis puslapis.

„Karalienė baiminasi Britnijos subyrėjimo“ – paveikslą papildo Daily Mail.

Referendumas numatytas rugsėjo 18 d. Rinkėjai privalės atsakyti į vienintelį klausimą: „Ar Škotija turi būti nepriklausoma valstybė?“

Britanijos spauda aktyviai aptarinėja naujausios Sunday Times užsakymu kompanijos Yougov atliktos apklausos duomenis, pagal kuriuos Škotijos nepriklausomybės šalininkai pirmą pralenkė atsiskyrimo priešininkus.

Independent nuomone, staigus nepriklausomybės šalininkų pagausėjimas, apie kurį – o, siaube! – staiga sužinota likus vos keletui dienų iki balsavimo, reikalauja Britanijos vyriausybės imtis „radikalių atsakomųjų priemonių“, jeigu ji išties nori išsaugoti nuo 1707 metų egzistuojančią Anglijos ir Škotijos sąjungą.

Tuo tarpu, kaip praneša Daily Mail, karalienė Ežbieta II išvakarėse su premjeru D. Cameronu aptarė galimas šalies skilimo perspektyvas.

Bekingemo rūmų šaltinis leidiniui pasakojo, kad apklausos rezultatai karališkajai šeimai sukėlė „rimtą susirūpinimą.

Jos Didenybė dabar yra savo rezidencijoje Škotijoje. Spaudos duomenimis, karalienė nusprendė pasilikti Škotijoje bent jau iki balsavimo dienos, t.y. rugsėjo 18.

Kaip pareiškė buvęs gynybos ministras Liamas Foxas, tarp Škotijos nacionalinės pasrtijos šalininkų stiprios antimonarchistinės nuotaikos.

„Galima lažintis, kad vos gavus savo nepriklausomybę, kitu jų tikslu taps Šktotijos respublikos paskelbimas“, – pridūrė Foxas.

Eksministras nacionalistų sėkmę aiškina tuo, kad vieningosios Britanijos šalininkai savo agitacinę kampaniją grindžia logika ir sveiku protu, tuo tarpu jų oponentų kampanija paremta vien jausmais ir emocijomis.

Kai kurie parlamento konservatorių partijos deputatai nuo savęs užsiminė Daily Mail reporteriams, kad Škotijos šalininkų pergalės atveju premjerui Cameronui tektų atsistatydinti.

Kalbant apie karališkosios valdžios perspektyvas, kaip rašo Times, nuomonės išsiskiria. Škotijos premjeras Alexas Salmondas tvirtina, kad pergalės atveju rengiasi palikti Elžbietą II formalia naujos valstybės vadove.

Tačiau kiti įtakingi Škotijos nacionalinės partijos nariai nusiteikę ne taip taikiai.

Pavyzdžiui, Škotijos parlamento deputatas Johnas Masonas, ragina, vos karalienė atsisakys sosto ar mirs, surengti referendumą dėl Škotijos valstybinės santvarkos, rašo Daily Mail.


bbcrussian.com
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(13)
(0)
(13)

Komentarai (13)