Malala Yousafzai ir Kailash Satyarthi laimėjo Nobelio Taikos premiją  (0)

Pakistano vaikų švietimo aktvistė Malala Yousafzai ir Kailash Satyarthi, Indijos vaikų teisių aktyvistas, pasidalino Nobelio taikos premiją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Septyniolikmetė Malala yra jauniausias žmogus, apdovanotas Nobelio premija.

2012 spalį už mergaičių švietimą kovojusiai paauglei Talibano smogikas šovė į galvą. Dabar ji gyvena Birminghame, JK.

Malala sakė buvusi „pagerbta“ gavusi premiją ir dėl jos dabar jaučianti „galingesnė ir drąsesnė“.

Ji pasakojo sužinojusi naujieną, kai buvo pakviesta iš chemijos pamokos Birminghamo mokykloje.

„Iš tiesų esu laiminga, dalindamasi premiją su žmogumi iš Indijos,“ sakė ji spaudos konferencijoje, ir pajuokavo, kad negali ištarti p. Satyarthi's pavardės.

Nobelio komitetas pažymėjo jų abiejų „pastangas prieš vaikų ir jaunuolių priespaudą“.

P. Satyarthi išlaikė Mahatma'os Gandhi tradicijas ir vadovavo įvairiems taikiems protestams, „susitelkdamas į sunkų vaikų išnaudojimą, siekiant finansinės naudos,“ sakė komitetas Nobelio institute Osle.

Šešiasdešimtmetis įkūrė Bachpan Bachao Andolan, (Vaikystės išsaugojimo judėjimą), vykdantį kampanijas už vaikų teises ir siekiant sustabdyti prekybą žmonėmis.

Reaguodamas į naujieną, p. Satyarthi sakė BBC: „Tai didelė garbė visiems indams, garbė visiems vaikams, tebegyvenantiems vergovėje, nepaisant visų technologijos, rinkos ir ekonomikos laimėjimų.

Skiriu šią premiją visiems tokiems pasaulio vaikams.“

„Herojiškos pastangos“

Thorbjornas Jaglandas, Norvegijos Nobelio komiteto pirmininkas, pagerbė Malala'os pasiekimus.

„Nepaisant jaunumo, Malala Yousafzai, jau keletą metų kovoja už mergaičių švietimo teisę ir savo pavyzdžiu parodė, kad vaikai ir jaunuoliai taip pat gali prisidėti prie savo pačių padėties pagerinimo,“ sakė jis.

„Ji tai padarė pavojingiausiomis aplinkybėmis. Savo herojišku ryžtu ji tapo kovos už mergaičių švietimą ryškiausia atstove.“

Komitetas pažymėjo, jog buvo svarbu, kad musulmonė ir hinduistas, pakistanietė ir indas, apsijungė bendroje kovoje už švietimą ir prieš ekstremizmą.

Vaizdas iš Birminghamo: Phil Mackie, BBC News

Pernai, atidarydama Birminghamo biblioteką, Malala Yousafzai apžavėjo minią, kreipdamasi į juos „mieli bramiai*“. Tai buvo sumanus žingsnis paauglės, kuriai, daugelis mano, yra skirta būti politikoje arba čia, arba gimtajame Pakistane.

Birminghame ji atsidūrė siaubingomis aplinkybėmis, išgyvenusi pasikėsinimą ir buvo gydoma Karalienės Elžbietos ligoninėje, kur įsikūręs Gynybos medicinos Karališkasis centras.

Medikų sukaupta patirtis, gydant konfliktų zonose sužeistus karius reiškė, kad tai buvo geriausia vieta jos gydymui.

Ji tebesigydo ambulatoriškai ir ligoninės atstovas pagerbė ją už „įspūdingą atsigavimą ir kovą už visavertį ir įkvepiantį paauglės gyvenimą“.

Šių metų premija tikriausiai bus priimta kaip nekontroversiškas Norvegijos Nobelio komiteto sprendimas, nors pastaraisiais metais jo sprendimai dažnai nebūdavo priimami vienareikšmiškai, sako Larsas Bevangeris (BBC) iš Oslo.

Norvegijos santykiai su Kinija tebekenčia dėl Kinijos disidento apdovanojimo Taikos premija 2010 m., pridūrė mūsų korespondentas.

Malala ir p. Satyarthi bus pakviesti gruodį dalyvauti apdovanojimo ceremonijoje Osle, kur jiems bus įteiktas medaliai ir 1,4 mln. $ (£860000) piniginė premija.

Pakistano pasididžiavimas

Malala pirmą kartą dėmesį patraukė 2009 m., kai parašė anoniminį dienoraštį apie gyvenimą Talibano valdomame šiaurės vakarų Pakistane.

Į ją šovė Swat slėnyje į mokyklos autobusą įlipęs šaulys.

Ji atsigavo po užpuolimo ir išliko visuomenės dėmesio centre, išleisdama autobiografiją ir kreipdamasi į JT Generalinę Asamblėją.

Pakistano premjeras Nawazas Sharifas pasveikino Malala'ą Yousafzai, pavadindamas ją „garbe“ savo šaliai.

„Jos pasiekimas yra su nesulyginamas ir nepranoktas. Mergaitės ir berniukai visame pasaulyje turėtų mokytis iš jos ryžto ir pasišventimo,“ sakė jis pranešime.

Indijos premjeras Narendra Modi prisijungė prie tūkstančių Twitterio naudotojų, šlovinančių laimėtojus, sakydamas, kad visa tauta didžiuojasi p. Satyarthi'o „ypatingai svarbiu pasiekimu“.

Jis taip pat pasveikino Malala'ą už jos „nežmoniškai sunkią ir drąsią kelionę“.

Malala'ą Time žurnalas pavadino vienu įtakingiausių 2013 metų žmonių, ji tais metais buvo apdovanota prestižine Europos Sąjungos Saharovo žmogaus teisių premija.

95-oji Nobelio Taikos premija

Jos laimėjimas 2014 padidino apdovanotų moterų skaičių iki 16 iš 95.

Tarp šiais metais pateiktų rekordiškai daug – 278 – Nobelio Taikos premijos nominantų buvo popiežius Pranciškus ir ginekologas iš Kongo Denisas Mukwege, nors visas sąrašas buvo laikomas paslaptyje.

Buvęs NSA darbuotojas Edwardas Snowdenas ir Rusijos laikraštis Novaja Gazeta taip pat buvo minimi tarp šio apdovanijmo favoritų.

line

Nobelio Taikos premija

Nobelio Taikos premija teikiama nuo 1901 metų

  • Premija apdovanota 16 moterų, tarp jų ir Malala Yousafzai

  • 17-metė Malala yra jauniausia laureatė

  • Vidutinis laureatų amžius, kai jiems būdavo suteikiamas apdovanojimas – 62 metai

  • 3 laureatai apdovanojimo metu buvo nelaisvėje: Carl von Ossietzky, Aung San Suu Kyi ir Liu Xiaobo

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: