Buvęs Lenkijos Užsienio reikalų ministras papasakojo apie Putino pasiūlymą pasidalinti Ukrainą  (3)

Buvęs URM ministras, Lenkijos Seimo pirmininkas Radoslavas Sikorskis pareiškė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas Lenkijos premjerui Donaldui Tuskui siūlė užsiimti Ukrainos teritorijos „pasidalinimu“, rašo Politico Magazine.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip tvirtina Sikorskis, nuo pat politinės krizės Ukrainoje pradžios, prasidėjusios nuo protestų dėl eurointegracijos atsisakymo, Rusija stengiasi įtraukti Lenkiją į „įsiveržimą“.

„Jis norėjo, kad taptume Ukrainos „pasidalinimo“ dalyviais<…> Tai buvo vienas iš pirmųjų dalykų, kuriuos Putinas pasakė <…> Donaldui Tuskui, kai šis viešėjo Maskvoje. Jis ir toliau teigė, kad Ukraina yra dirbtinė šalis, o Lvovas – lenkiškas miestas, ir kodėl gi mums to paprasčiausiai neišsprendus to drauge, – pareiškė buvęs Lenkijos URM vadovas. Jo žodžiais tariant, Tuskas neatsakė į Putino pasiūlymą, kadangi žinojo, jog pokalbis įrašomas.

Sikorskis taip pat sakė, kad „Putinas nori, jog Lenkija nukreiptų kariuomenę į Ukrainą“. „Tai buvo mums siunčiami jų signalai. Žinojome, kad apie tai jie galvoja seniai“, – sakė jis.

Be to, Sikorskis tvirtina, jog Putinas grasino Ukrainos prezidentui Viktorui Janukovičiui „atimti“ Krymą, jei šis pasirašys asociacijos sutartį su ES. „Iš daugelio mano susitikimų ir pokalbių su Janukovičiumi žinau, kad jis norėjo pasirašyti asociacijos sutartį su ES. Tačiau 2013 m. lapkritį kažkas atsitiko, kažkas sulūžo <…> Putinas jam kažką pasakė Sočyje… Manau, jis pasakė jam: „Nepasirašyk asociacijos sutarties, antraip mes paimsime Krymą“, – sakė Sikorskis. Politiko nuomone, dėl šio grasinimo Janukovičius sutarties ir nepasirašė.

Oficialių komentarų dėl Sikorskio paskelbtos informacijos nėra.

Radoslavas Sikorskis, vadovavęs Lenkijos URM nuo 2007 metų, atsistatydinimo pareiškimą pateikė rugsėjo gale. To paties mėnesio pradžioje iš pareigų pasitraukė Dnaldas Tuskas. Jis tapo Europos Tarybos vadovu.

2008 metų pavasarį uždarame Rusijos – NATO tarybos susitikime, Putinas pareiškė JAV prezidentui Džordžui Bušui, kad Ukraina nėra valstybė, rašė laikraštis „Комеrsant“, šaltiniu nurodydamas vienos iš aljanso šalių delegacijos atstovą. „Juk supranti, Džordžai, kad Ukraina – netgi ne valstybė! Kas yra Ukraina? Dalis jos teritorijos – Rytų Europa, o dalis, ir ženkli, padovanota mūsų!“ – pacitavo Putiną leidinio pašnekovas. Rusijos prezidentas neva taip pat sakė, kad, jeigu Ukrainą priims į NATO, ši valstybė tiesiog nustos egzistuoti. „Tai yra, faktiškai jis pagrasino, kad Rusija gali pradėti Krymo ir rytų Ukrainos atskėlimą“, – pažymėjo šaltinis.

Rusijos Užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas tada patvirtino, kad Putinas, kalbėdamasis su Bušu, „priminė, kaip formavosi dabartinės Ukrainos sienos“. Tačiau, kaip pabrėžė ministras, Maskva mano, kad Ukrainai reiki padėti „išlaikyti savo vientisumą ir tapti stabilia, stipria valstybe, kuri taikiai sugyvena su visais savo kaimynais, kuri bendradarbiauja ir su NATO ir su kuo tik nori, tačiau taip, kad nekiltų rizika ir grėsmė kam nors iš jos kaimynų“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(20)
(4)
(16)

Komentarai (3)