Skirtingų epochų dvasia alsuojanti Maljorka  (0)

Maljorka – didžiausia sala Balearų salyne, priklausanti Ispanijai. Nors apie šį kraštą kalbama įvairiai, vis dėlto geriau yra vieną kartą pamatyti, negu dešimt kartų išgirsti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taigi jeigu panorote į Maljorką kelionės, ilgai nesvarstykite – pirkite bilietus ir kraukitės lagaminą. Ši sala žavi ne tik sezono metu – liepą ir rugpjūtį, kuomet būna daugiausia turistų, bet ir kitais metų laikais. Tad jeigu nesate iš tų, kuriems atostogoms reikia tik jūros ir saulės, tuomet Maljorka yra puikus pasirinkimas. Šioje kontrastų saloje rasite visko: ir begalę paplūdimių, ir kerinčių kraštovaizdžių, ir audringo naktinio gyvenimo, ir įvairių epochų architektūros statinių. Viskas vienoje vietoje, vienoje saloje. Įspūdžiai – amžini ir neišdildomi. Kartą čia atvykus, norisi sugrįžti dar ir dar.

Sostinės „perlai“

Maljorkos sostinė Palma – kvapą gniaužiantis miestas, kuriame puikiai dera įvairių stilių architektūra, žali miesto parkai ir kerintys gamtos vaizdai. Netgi ir tie poilsiautojai, kuriems norisi kuo daugiau laiko praleisti paplūdimyje, turėtų atvykti paganyti akis po salos sostinę.


Visų pirma, čia stovi žavi, didi miesto rotušė. Čia dažnai susitinka vietos gyventojai: pasikalbėti, pabendrauti, pasimatyti. Palmos rotušėje esantis pastatas – skirtingų architektūrinių stilių statinys. Jo eksterjeras priskiriamas XVII a., o vidus – XIX a.

Salos architektūriniu perlu yra vadinama ir Palmos katedra, vietos gyventojų dar vadinama Seo. Ši katedra puikiai reprezentuoja gotikinį stilių. Ji išties yra didinga. Tai netgi viena įspūdingiausių gotikinio stiliaus, vyravusio XII–XVI a., katedrų visoje Europoje. Kaip teigia šaltiniai, Palmos katedra atskleidžią visą salos meno istoriją. Taigi galima tik įsivaizduoti, kokia ji didinga ir žavi.

Dar viena architektūros grožybė, esanti salos sostinėje ir džiuginanti kiekvieno akį, yra Belverio pilis (Castell de Bellver).Pagrindinis šios pilies išskirtinumas yra apvali jos forma. Pilyje, kuri naudota ir kaip karalių vasaros rezidencija, ir kaip kalėjimas, pūpso trys pasagos formos bokštai. Pagrindinis ir netgi už pačią pilį didesnis bokštas su pagrindiniu pastatu yra sujungtas tilteliu. Užsukę į pilies kiemą savo akis pamaloninsite gotikinėmis arkomis ir klasikinėmis statulomis. Belverio pilis, istorinis architektūros paminklas, garsi ir tuo, jog joje esti senųjų, arabiškų, ispaniškų miesto vertybių, ypač gausu įvairių molio dirbinių.

Taigi lankydamiesi salos sostinėje nepraleiskite progos pavaikštinėti išpuoselėtais gamtos kampeliais ir pasigrožėti istorinius laikus menančiais architektūros paminklais.

Etnografinis muziejus

La Granja – senovinis X a. dvaras, esantis šalia kalnų prieglobsčio įsikūrusiame Esporles mieste. Šis Maljorkoje stūksantis dvaras garsus savo istoriniu paveldu. Jame gausu etnografinių, liaudies amatų darbų. Dvare išlikusios istorinės vertybės byloja apie Maljorkos žmonių meną, amatus, žemės ūkio padargus. Vietinės keramikos pavyzdžiai, porcelianinės lėlytės liudija apie to meto salos gyventojų meistriškumą. La Granja dvare esančios dirbtuvėse turistai gali išvysti senovės maljorkiečių dailidžių, kurpių, juvelyrų, audėjų, parfumerijos specialistų darbus. Aukšta šių darbų kokybė puikiai reprezentuoja kiekvieno amato atstovų meistriškumą, atsidavimą savo darbui. Taigi tiek pats dvaras, tiek jame esantys kūriniai, padargai atspindi turtingą Maljorkos istorinę praeitį.

Aplink La Granja dvarą pūpso didingi sodai, srovena tvenkiniai, į 9 metrų aukštį trykšta natūralūs, įstabaus grožio fontanai. Dvaro kambariuose esti autentiškų baldų, drabužių, įvairių mažmožių, kurie byloja, kad Maljorkos gyventojų praeitis buvo pakankamai turtinga, iškili. Dvare tvyro jaukumas, romumas, tad susidaro įspūdis, jog šeimininkai tik trumpam yra išvykę, o savo svečius, kol pačių nėra namuose, priima svetingai ir draugiškai.

Autentišką dvasią ir šeimininkų svetingumą dar labiau sustiprina La Granja virtuvės šeimininkių vaišės – ką tik iškepti pyragėliai, pagardinti namine uogiene, ir kieme esančiose statinėse brandintas vynas, kurio galima paragauti įsipylus tiesiai iš statinės.

500 metrų virš jūros

Kvapą gniaužiantys vaizdai, kuriuos žodžiais sunku perteikti, atsiveria iš Santueri pilies, kuri pastatyta ant uolėtos atodangos, maždaug 500 metrų virš jūros. Giedrą dieną iš šios tvirtovės atsiveria pietryčių Maljorkos bei Cabrera salos vaizdai. Įtvirtinimai čia stovi nuo romėnų laikų, pilies sienos skaičiuoja jau septintą amžių (išlikusios nuo XIV a.).


XIX a. pilis perduota į privačias rankas, turistams uždrausta lankytis pilies viduje, kur yra koplyčia, malūnas ir dirbamos žemės. Ilgai turistai grožėdavosi tik pilies sienomis, atsiveriančiais įstabaus grožio vaizdais. Tik po daugelio metų pilis prikelta gyvenimui ir vėl leista joje lankytis turistams.

Žinoma, šis architektūros paminklas, istorinis maljorkiečių paveldas patyrė daugybę įvairių išgyvenimų – metams bėgant pilies būklė ėmė prastėti, todėl teko pradėti renovacijos darbus, kad istorinis palikimą būtų išsaugotas ateities kartoms. Tad jeigu vykstate į Maljorką poilsinės kelionės, nepraleiskite progos pasigrožėti ne tik šios salos gamta, bet ir nuostabia, įvairialype architektūra.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(2)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: