Diktatorių išminties vadovėlis: kaip surengti tokius rinkimus, kad nuolat liktum valdžioje  (3)

Jusdami legitimumo, kurį suteiktų demokratiniai rinkimai, alkį, autoritariniai režimai samdosi „zombius rinkimų stebėtojus“, kad išliktų valdžioje, rašo „ThinkDemocracy“. Pamėgdžiodami pripažintas rinkimų stebėjimo organizacijas, „zombiai stebėtojai“ yra dariniai, kurie lengvai nekreips dėmesio į tarptautinėje bendruomenėje pripažintas normas dėl to, kas tai yra laisvi ir teisingi rinkimai. Tai jie pasiryžę daryti vardan painiavos dėl rinkimų teisėtumo sukėlimo tiek valstybės viduje, tiek tarptautinėje bendruomenėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„ThinkDemocracy“ išskiria devynis būdus, kaip nedemokratiški režimai kreipiasi pagalbos į „zombius stebėtojus“, kad jie paremtų falsifikuojamus rinkimus ir nustelbtų pripažintų stebėtojų balsus.

Visuotinės maišaties sukūrimas

Rinkimų stebėjimui tapus pagrindiniu įrankiu sprendžiant dėl rinkimų kokybės ir demokratiškumo, atsirado ir šešėlinė stebėtojų rinka, kurioje galima rasti ne visai patikimų asmenų, kurie pasirengę už užmokestį žerti liaupses pseudorinkimams.

Tokios „zombių organizacijos“ sukurtos taip, kad atrodytų kaip įmanoma patikimesnės – jų pavadinimai skamba oficialiai, jos gali būti įkurtos demokratinėse užsienio valstybėse. Pavyzdžiui, Tarptautinis rinkimų ekspertų centras (ICES), kuris skamba panašiai kaip pripažinta organizacija, teikianti techninę paramą rinkimų organizatoriams naujosiose demokratijose, Tarptautinis rinkimų fondas (IFES). ICES jungia neaiškias rinkimų stebėjimo organizacijas, kurios įsikūrusios Vakarų demokratijose, ir aiškina, kad turi „ekspertų“ iš JAV, Didžiosios Britanijos, Nyderlandų, Vokietijos ir Izraelio.

Užkrėsti egzistuojančias rinkimų stebėtojų organizacijas

Kai kuriais atvejais autoritariniai režimai gali dirbti su sąlyginai pripažintomis stebėtojų organizacijomis tam, kad į jas infiltruotų savų žmonių, kurie yra lojalūs valdančiajam režimui. Vienas iš populiarių metodų – pakviesti į rinkimų stebėjimo misijas parlamentarus, kurie priklauso su rinkimus rengiančios tautos mažuma kitoje valstybėje susijusioms partijoms.

Pavyzdžiui, 2013 metais per prezidento rinkimus Azerbaidžane Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos (PACE) rinkimų stebėjimo misijoje dalyvavo ir keletas režimui prielankių politikų, kurie be abejonės prisidėjo prie to, kad PACE paskelbtų sąlyginai nuolaidžią ataskaitą.

Paremti rinkimus su trūkumais

Jungtinių Tautų tarptautinių rinkimų stebėjimo principų deklaracijoje skelbiama, kad tarptautinis rinkimų stebėjimas gali sustiprinti rinkimų proceso sąžiningumą, jis taip pat vaidina reikšmingą vaidmenį suteikiant tikslų ir nešališką rinkimų proceso vertinimą.

Pasinaudodami nuostata, kad stebėjimo organizacijos yra nešališkos, „zombiai stebėtojai“ gali paremti akivaizdžiai didelių trūkumų turinčius rinkimus ir nustelbti pripažintų organizacijų reiškiamą kritiką.

Pavyzdžiui, nors Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Demokratinių institucijų ir žmogaus teisių biuras (ODIHR) pranešė apie dideles rinkimų Azerbaidžane problemas, neaiškios organizacijos, tokios kaip ICES, Turkiškai kalbančių šalių bendradarbiavimo taryba, Lotynų Amerikos ir Karibų politinių partijų konferencija ir Europos rinkimų stebėjimo akademija, žarstė pagyras šalies valdžiai.

Dominuoti žiniasklaidoje

Autoritariniai režimai daug investuoja į valstybės valdomą žiniasklaidą, kurioje galima nuolat skelbti „zombių rinkimų stebėtojų“ liaupses, tuo pačiu suteikiant minimaliai laiko bet kokiai kritikai iš pripažintų organizacijų.

Po to, kai ESBO ODIHR pasmerkė 2012 m. parlamento rinkimus Kazachstane už pagrindinių demokratinių rinkimų principų nesilaikymą, Kazachstanas po dvejų metų vietoj šios organizacijos senato rinkimų stebėti pasikvietė Tarpparlamentinę nepriklausomų valstybių gerovės asamblėją (IPA-CIS). Kazachstano ir kita šio regiono žiniasklaida citavo IPA-CIS ataskaitą, kurioje aiškinta, kad rinkimai atitiko tarptautinius standartus ir Kazachstano įstatymus.

Susirasti „zombių sąjungininkų“

Susiradę abejotinų nevyriausybinių organizacijų, kurios galėtų girti akivaizdžiai nedemokratiškus rinkimus, autoritariniai režimai taip pat organizuoja ir savas rinkimų stebėjimo misijas, kad paremtų savo nedemokratinius draugus.

Pavyzdžiui, Kinijos valdžia 2013 metais siekdama išlaikyti draugus siuntė nedidelės komandas stebėti rinkimų Madagaskare ir Zimbabvėje.

Autoritariniai režimai taip pat dirba kartu per tarpvyriausybines organizacijas, kurios siunčia „zombius stebėtojų“ misijas į pseudorinkimus, kad jos sudarytų legitimaus proceso iliuziją. Pavyzdžiui, tuo užsiima Nepriklausomų valstybių gerovės rinkimų stebėjimo organizacija (CIS-EMO) ar Šanchajaus bendradarbiavimo organizacija.

Išsiurbti gyvybę iš rinkimų stebėjimo

„Zombiai stebėtojai“ sugeba ne tik tautą priversti suabejoti pripažintų rinkimų stebėtojų vertinimais, bet ir ilgainiui jie paplauna rinkimų stebėjimo normų pamatus.

Amerikos valstybių organizacija (OAS) suvaidino reikšmingus vaidmenis demokratinių rinkimų stebėjime Lotynų Amerikos ir Karibų valstybėse, tačiau naujai įkurta Pietų Amerikos tautų sąjunga (UNASUR) pradėjo rengti misijas, kurios paprasčiausiai tik akomponuoja šalies rinkimų organizatoriams. Paprastai rinkimų organizatoriai yra priklausomi nuo šalies valdžios ir jie būna bene didžiausia problema siekiant surengti teisėtus demokratinius rinkimus.

Apsimesti, kad viskas gerai

Vykdydamas nežmoniškai brutalų karą šalies viduje, per kurį jau žuvo daugiau nei 190 tūkst. žmonių, 2014 metų birželį Sirijos prezidentas Basharas al-Assadas surengė pirmuosius rinkimus šalyje per 50 metų. Balsavimas vyko tik tam tikrose valdžios parinktose vietose, kuriose ji išlaikiusi kontrolę, o rinkimus stebėjo delegacijos iš Irano, Šiaurės Korėjos, Rusijos ir Zimbabvės.

Rusijos stebėtojai pareiškė, kad rinkimai pavyko. Jie esą buvo legitimūs, neužfiksuota jokių teisinių pažeidimų, ir galiausiai juos pavadino reikšmingu pokyčiu demokratijos Sirijoje link.

Jokiais būdais nesustoti

Nepaisant visuotinio tarptautinės bendruomenės pasmerkimo dėl neteisėto referendumo Kryme, Rusija į tai visiškai nekreipė dėmesio. Net ir sulaukusi grasinimų sankcijomis Maskva suorganizavo neteisėtą referendumą okupuotame pusiasalyje, į kurį pasikvietė „zombius stebėtojus“ – įskaitant ir Europos neonacių partijų atstovus.

Užsipulti legitimius rinkimus kitur

Per referendumą Škotijoje, kurio metu spręsta, ar reikia atsiskirti nuo Didžiosios Britanijos, nedidelė mažai žinoma Rusijoje įsikūrusi organizacija „Rinkimų teisės viešasis institutas“ pareiškė, kad Didžiosios Britanijos įstatymai neatitinka tarptautinių standartų dėl konstitucinio referendumo.

Rusijos valstybinė žiniasklaida greitai pranešė apie šios neaiškios organizacijos kritiką dėl balsų skaičiavimo – esą patalpos buvo per didelės. Tarptautinė žiniasklaida atkreipė dėmesį, kad rusų „zombių stebėtojų“ kritika buvo Rusijos susierzinimo dėl Krymo pseudoreferendumo pasmerkimo išraiška.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(10)
(10)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: