2014 m. labiausiai klestinčių pasaulio valstybių sąrašo viršūnėje – Norvegija, o Lietuva – 50-uke.

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

HiTech 2014-11-06 17:51
Norvegijai pirmas vietas turbūt dalina tik tie, kurie nėra čia buvę. Kiek teko pabūvot kitose šalyse, tai Norvegiją geriausiu atveju pavadinčiau tamsiu užkampiu, ir tik vienintelis pliusas, kad to tamsaus užkampio ekonomiką stimuliuoja nafta, kitaip čia žmonės turbūt žolę valgytų...
immortallt 2014-11-06 19:19
Va va, pritariu HiTech, kai važiavau irgi turėjau iliuziją apie nuostabią vietą gyventi. Įdomus dalykas tas, kad jų naftos gavyba yra labai brangi palyginus su kitomis šalimis ir realiai greitai gali dirbti ant nulio. Kas baisiausia, tai ir naftos gavybos apimtys mažėja. Kas tada lauks? Na kokie 20-30 metų besitraukiančios ekonomikos, kol algos sumažės tiek, kad būtų galima kažką kitą gaminti/kurti. Nes mokėti po 20k litų į mėnesį mokslininkui, kai Baltijos šalyse aukštesnės kvalifikacijos specialistą ir už 10k litų gali pasamdyti nėra tikslo. O kitų verslo šakų Norvegijoje nėra, tik aptarnaujantys su naftos verslu susijusias įmones/asmenis.
sabotan 2014-11-06 19:26
Cia visu nafta eksportuojanciu saliu achilo kulnas. O tokie sarasai yra ganetinai kvaili nes neatsizvelgiama daugiau faktoriu.
p0lius 2014-11-06 19:57
Geriausia sveikatos sistema JAV? o ne Amerikoj čia ne per seniausiai buvo streikai, dėl sveikatos sistemos?
vyckas 2014-11-06 20:27
Ne geriausia o labiausiai klestinti T.y. amerikiečiai už gydymą sumoka daugiausiai pasaulyje.
bahuriux 2014-11-06 22:25
WTF?
Skeleton 2014-11-07 00:15
Na, pirma vieta JAV sveikatos apsaugos sistemai yra labai keista. Didelis pliusas tai sistemai būtų labai geras brangių tyrimų prieinamumas. Bet: - JAV sveikatos apsauga labai brangi (brangiausia pasaulyje vertinant bendras piliečių ir valstybės išlaidas sveikatos apsaugai). - Sistema nepaprastai paini ir sudėtinga. Pavyzdžiui konkretus draudimo planas gali apmokėti tik vizitus pas gydytojus iš fiksuoto sąrašo ir pan. Apmokėjimo taisyklės taip pat gali būti labai painios ir sudėtingos. - Galų gale amerikiečiai ilgiausia gyvenimo trukme nepasižymi. Čia žinoma negalime kaltinti vien sveikatos apsaugos sistemos, nes didelę įtaką turi keisti mitybos ypročiai ir vietinėje kultūroje įsitvirtinęs darboholizmas.
unytas 2014-11-07 00:43
matai valdzia ju tuos pinigus investuoja i versla ar kur ten. cia buvo nesenai straipsnis apie norvegija jie ir be naftos pragyventu o Lietuvai tolau ten emigruotu
immortallt 2014-11-07 01:41
Nepragyventų be naftos ilgai. Melas tai. Kodėl? Todėl, kad dauguma dirba su nafta susijusiame versle bei finansuoja aptarnaujančias industrijas. Jei naftos nebus, tai nebereikės ir kavinių, restoranų, kirpyklų, apgyvendinimo paslaugų ir t.t. Tiksliau, kurį laiką tai finansuos iš santaupų, bet apimtys nuolat mažės, mažės darbo vietų ir t.t. Šiaip taip, kiekviena šalis su didelėmis resursų atsargomis susiduria su "Dutch disease". Susikėlė savo algas iki padebesių ir išstūmė visas kitas šakas.
Fobus 2014-11-07 09:38
Aha, kaip jau daug kas minėjo, JAV tikrai neturi geriausios sveikatos sistemos. 20-30 mln be sveikatos draudimo apskritai. Net ir po Obamos istorinio (o kitose šalyse seniai įprastų) Healthcare act. Paslaugos brangios. Ir brangsta dukart brangiau nei infliacija. Vaistų importuoti neleidžia (nes lobistai išsireikalavo), medicinos patentai vaistams 10-12m. Galėčiau ir šimtą dalykų išvardinti. Nelabai verčia pasitikėti tokiu reitingu.
immortallt 2014-11-07 16:17
Dėl JAV medicinos kainų paprastai palyginama yra apendicito operacija, kuri kainuoja 5-10x brangiau nei Vokietijoje.
Shinigami 2014-11-08 09:32
Ar JAV sveikatos draudimas brangus ar ne, priklauso nuo to iš kurio kampo žiūrėsi. JAV turi įvairius draudimo paketus į kuriuos į eina skirtingos paslaugos. Ir renkiesi sau priimtiniausia. Dar kaina smarkiai priklauso nuo valstijos. Nes to paties paketo kaina skirtingose valstijose gali svyruoti nuo 150 - 250 dolerių. O šiaip vidurkinė kaina už pigiausia sveikatos draudimą kainuoja 129 dolerius, brangiausia 203 doleriai. Bet reikia pridurti, kad JAV turi mokesčių mažinimo sistemą (tax credit). Dėl ko asmuo vidutiniškai uždirbantys 25000 dolerių per metus gali susimažinti mėnesinį sveikatos draudimą iki 83 dolerių už pigiausia ir 145 doleriai už brangiausia. Dar galiu pridurti, kad valstybės tarnautojams valstybė dengia sveikatos draudimą pilnai ir jiems nereikia mokėti. Didelių kompanijų darbuotojams sveikatos draudimą dalinai dengia darbovietė. Pilna kaina reikia mokėti tik tiems kurie dirba mažose įmonėse kurios nedengia darbuotojų sveikatos draudimo arba kurie patys turi savo įmones. Itin mažas pajamas gaunantys asmenys gali gauti sveikatos draudimą iš valstybės (bet pati elementariausia ir pigiausia). Yra daug žmonių be draudimo? Ar tai problema? Jei per metus uždirbu milijoną, kam mat tas sušiktas draudimas kai žinau kad norėdamas geriausio gydymo (nes galiu už jį pats susimokėti) teks už jį vis tiek mokėti? Kitaip sakant sveikatos draudimo neturi ne tie kurie negali jo įpirkti, o tie kurie nemato tikslo jo pirkti. Kai kas galvoja, kad ne sirgs ir sutaupys ant sveikatos draudimo, o jei susirgs nesunkiai tai tu sutaupytu pinigų nuo sveikatos draudimo pilnai pakaks apmokėti sąskaitai ir dar liks. Lietuvoje pigus sveikatos draudimas? Ar tikrai? Lietuviai moka 9 proc. nuo gaunamų pajamų (6 proc. dirbantysis ir 3 proc. darbdavys). Jei gauni 5000 lt tai sveikatos draudimui palieki 5000 * 0.09 = 450 lt, jei uždirbi 10000*0.09=900 lt. Bet vis tiek gauni tokio pat lygio paslaugas kaip ir mokantis minimumą 90 lt. Bet per mėnesį uždirbantys 10000 lt dažniausiai renkasi privatu gydymą už kuri sveikatos draudimas nemoka. Nes nori geresnio gydymo nei teikia valstybė. Tai ar Lietuvoje sveikatos draudimas pigesnis nei JAV?