Rusija ir NATO 2014 m. tris kartus buvo atsidūrusios „ant karinio konflikto slenksčio“  (2)

Britanijos analitikos centras European Leadership Network (ELP) per pastaruosius aštuonis mėnesius užregistravo tris incidentus tarp Rusijos ir NATO šalių, galėjusių sukelti ginkluotus konfliktus. Ekspertų nuomone, abiems pusėms reikia pagerinti komunikaciją tarp kariškių, kad būtų išvengta pavojingų nesusipratimų


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš viso ataskaitoje minima 40 incidentų, įvykusių nuo 2014 metų pradžios. Tarp jų – oro erdvės pažeidimai, lėktuvų perėmimai, pavojingas pilotažas, demonstratyvūs veiksmai jūroje, oro atakų simuliacijos ir kiti nutikimai.

Ataskaitos autoriai išskyrė tris rimčiausius incidentus, kurie, jų nuomone, labiausiai tikėtinai galėjo pareikalauti žmonių aukų ar sukelti tiesioginį karinį NATO ir Rusijos susidūrimą. Pirmasis iš jų įvyko kovą, kai keleivinis aviakompanijos SAS laineris, pakilęs iš Kopenhagos vos nesusidūrė su Rusijos oro žvalgybos lėktuvu IL-20М. Orlaiviai praskrido vienas nuo kito už 90 metrų. ELP duomenimis, įvykio priežastimi tapo Rusijos lėktuvo transponderių išjungimas, kas sutrukdė dispečeriams teisingai nustatyti jo buvimo vietą.

Antrasis incidentas susijęs su Estijos žvalgybos karininko Estono Kohvero sulaikymas2014 rugsėjį. Estija tai vertina kaip pagrobimą. Pagal saugumo policijos, kur sulaikytasis dirbo, versiją, jį Estijos terotorijoje pagrobė nenustatyti asmenys ir pervežė į Rusiją. RF FST tvirtina, kad Kohveras buvo areštuotas rusiškoje sienos pusėje, kur užsiėmė agentūrine veikla. Iš jo paimtas pistoletas „Taurus“ su patronais, 5000€ grynais, speciali technika „slaptų audioįrašų vykdymui“ ir įvairios žvalgybinės medžiagos, pažymėjo Rusijos specialioji tarnyba.

Naujausias stambus incidentas, ELP nuomone, susijęs su neatpažinto povandeninio objekto, kuris galėjo būti rusiškas povandeninis laivas, paieškomis Švedijos vandenyse. Operacija truko nuo spalio 18 iki 24 dienos ir Švedijos mokesčių mokėtojams atsiėjo 20 mln, švediškų kronų (2,7 mln. $). Nors jokių povandeninio laivo pėdsakų rasta nebuvo, karinė vadovybė pažymėjo turėjusi „įtartinos povandeninės veiklos“ įrodymų.

Ekspertai pažymi dar 11 incidentų, kurie charakterizuojami, kaip neįprastai provokatyvūs. Tarp jų grėsmė NATO žvalgybos lėktuvams, žemi rusiškų lėktuvų skrydžiai virš aljanso laivų, o taip pat bombardavimo simuliaciją.

Ataskaitoje yra trys pagrindinės rekomendacijos karinei–politinei Rusijos ir NATO vadovybei. Visų pirma, „Rusijos vadovybė turi skubiai peržiūrėti savo atkaklios karinės politikos kaštus ir grėsmes, o Vakarų diplomatija privalo susitelkti į Rusijos įtikinimą judėti ta kryptimi“.

Antra, pažymi ELP ekspertai, visos pusės turėti rodyti politinį ir karinį santūrumą, ir trečia, Rusija ir NATO privalo gerinti dvipusę komunikaciją tarp kariškių.


Андрей Кузнецов
www.rbc.ru

(20)
(7)
(13)

Komentarai (2)