Kelias į niekur: lietuviai atsisako turėti vaikų

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

sabotan 2014-11-17 17:26
Ai man tokios isvados juoka kelia kai skaiciuojama 10 20 metu i prieki. Kas mane kad sovietu sajunga zlugs 1980 o gi niekas. Gyvenimas keiciasi ir labai greitai jis gali pasisukt tiek i viena tiek i kita puse
Atk 2014-11-17 17:47
Čia daugiau ne pinigų problema, o ideologijos. Dėl to, kad žmonės nemoka bendrauti, konkuruoja vienas su kitu, dėl to negali surast normalių sau antrų pusių ir normaliai užauginti vaikus. Jiems vaikai, kap našta, jei galima vieniem (santuokoj, bet be vaikų) gyventi ir megautis tarsi gyvenimo malonumais. O ten kur teisingesni žvilgsniai į gyvenimą, kur žmonės mažiau bijo ateities, mažiau dėl savo ateities nerimauja, kada vyrai labiau stabilūs, tada ir gimdo drąsiau vaikus. Bet vaikas ne žaislas, reikia atsakingai prie šito prieiti. Irgi nepradėt gimdyt, kad tik įsitvirtinti, moteriai gali būti svarbu įsitvirtinti, ji jei gimdo, tai tarsi jį susistovėjusi moteris.
Atk 2014-11-17 17:55
Aš dar tokius pasakymus girdėjau, "Mano vyras, ačiū Dievui, numirė". Nes gerė, rūkė, kitokias kvailystes darė, jokios naudos iš jo nebuvo, kam jis toks reikalingas?
Atk 2014-11-17 18:03
O kas rinko tuos, kurie prie vairo stovi ir sprendžia tautos likimą? Patys gi rinkot! Aš į rinkimus nevaikštau, nes tai nerimta. Patys renkat juos, o paskui barat, kam tada renkat, kam vaikštot į tuos rinkimus? Gavom tai, ko užsitarnavom. Reik nedaryt kvailysčių, o tada ir rezultatas bus kitoks. O kai daro žmones kvailystes, tada reikia ir surinkti vaisius tų kvailysčių. Ką pasėsi tą ir pjausi ir tai ką pjauna žmonės yra vaisius jų veiklos. Todėl reikia surinkti vaisius kvailysčių dėkingai ir daugiau nesėti vaisių kvailysčių, tada ir ateitis bus gera. O tam reikia už viską būt dėkingam, čia svarbus labai orientyras. Kitaip piktintis tuo, ką pats sėji yra neprotinga.
Shinigami 2014-11-17 18:04
Vaikai - tai akmens amžiaus palikimas. Greit visi persikelsime į matrica ir tapsim nemirtingais. Tai kam tada vaikai bus reikalingi?
Shioks 2014-11-17 18:10
Kad ir kaip pateiksit mintis, pagrindinis orientyras yra pinigai, na ir mazoji dalis tai zmoniu auklejimas (esu skaites keleta pasisakymu is keliu simtu, kad nenori vaiku turet, delto, kad jie sukelia daug rupesciu). Siuolaikiniame pasaulyje yra daug pagundu, o zmones lengva sugundyti, del to zmones atsizvelgia i pinigus, nori tureti koki daikta, nori nukeliauti i uzsieni paatostogauti, kiti skaniau pavalgyti, susikurti geresnia aplinka, kiti linksmintis. Paziurint i Lietuvos ekonomine situacija, ji yra graudi, kazkokiu tai geru persperktyvu nenusimato ir viskas tik bloges. Kalbant apie statistiska lietuvi tai jo atlyginimas neversija 1400 litu, bet nemaza dalis apie ~20% dirba uz minimuma, uz ta minimuma daug nenuveiksi, apart mokesciu, pavalgymo ir minimaliai isgyti kazkoki tai daikta ar drabuzi taupant. Sudedam 2 mma ir situacija siek tiek pagereja, bet ne tiek, kad galima auginti vaika, nenusiskurdinant. Vienas didelis blogis yra korumpuota neveiksni valdzia, kuri negali priimti istatytu palankiu paprastiems zmonems, nevyksta efektyvi kainu kontrole. Metine infliacija 3,5% , bet prekiu kainos kyla ~5% ir daugiau %, nes atsizvelgiama i pasaulines rinkas, realiai valstybe turetu reguliuoti vietine rinka, kad savu gamintas produktas butu patiekiamas uz mazesne pelno marza Lietuvos teritorijoje, bet ES tai neleis, nes tai mazins konkurencinguma tarp kitu ES valstybiu produkcijos parduodamas Lietuvoje, kol Lietuva turejo muitus, rinka buvo reguliuojama.
immortallt 2014-11-17 18:52
Vat tu esi kalčiausias, laikai save didvyriu ar kietu, kad į rinkimus neini? Vat tu ir "išrenki" valdžią, kuri atstovauja pensininkas.
punktyras 2014-11-17 22:31
Neskaitant tų, kurie manė, kad SSRS pasmerkta iš pat pradžių, disidentai apie tai garsiau prakalbo ~septintajame dešimtmetyje, ypač po Prahos pavasario. 1980 pogrindinis judėjimas vyko visu tempu.
immortallt 2014-11-17 22:38
Atk, jei pensininkų ateis 100% balsuoti, o jaunimo tik 20%, kam palankūs įstatymai bus priimti, jei jaunimo yra 3x daugiau nei pensininkų?
shift 2014-11-18 00:24
Tai, kad kažin ar problema yra piniguose. Gimstamumas mažas (mažėja) visose išsivysčiusiose Vakarų šalyse. JAV sugeba palaikyti 2,1 vaiko šeimai tik dėka imigrantų iš Lotynų Amerikos. Pavyzdžiui, Japonija itin turtinga šalis, bet gimstamumas ten tragiškai žemas, tai viena sparčiausiai senstančių valstybių. Tuo tarpu Artimuosiuse Rytuose, žmonės dykumose gyvena, sausą smėlį ėda, ir po 8 vaikus užaugina.
Shinigami 2014-11-18 06:37
Būtent. Tai yra kompleksinė priežastis. Tai kad žmonės vis mažiau nori vaikų yra ne viena sudedamoji. Tai ir pinigai, teisinė sistema, visuomeninė tvarka , pagundos, išsilavinimas.
Arns 2014-11-18 08:54
shift, tu išvardinai priežastis, bet nesuvoki jų reikšmės. "Vakaruose" norint turėti pinigų, reikia turėti geresnį darbą ar net kurti nuosavą ir atlaikyti didelę konkurenciją, tad kuo daugiau dirbi, tuo sėkmingesnė karjera, tuo daugiau pinigų dabar ir senatvėj. "Rytuose" priešingai, ten tiesiog nėra tokių darbų ar visi pernelyg neturtingi, kad vien didesnis mokymasis ar darbas iki išnaktų ir savaitgaliais tau sukrautu daug pinigų ar net tokį dalyką kaip pensija (ko niekas nė nežino), tačiau turėjimas daugiau vaikų leidžia dirbti greičiau (įtraukiant juos), be to būtent vaikai senatvėje išlaikys ir palaidos tėvus. Būtent dėl šito ir yra situacija, kad vienur vaikas idealios šeimos užbaigtumui, gal jam kažką perduoti, o kitur jis suvokiamas kaip garantas, kad senatvėje tavimi pasirūpins. Šis skirtingas požiūris ir yra variklis, kodėl skurdūs žmonės linkę turėti dideles šeimas, net jei regionas labai neišsivystęs ir neturtingas, o turtingi prisigalvoja visokių nematomų barjerų, kad tik tą atidėti. Mes jau nesam skurdus kraštas, pas mus vien karvių mėšlo presavimas ar siuvinėjimas neuždirbs pinigų, tad Lietuvoje tikėtis, kad prie blogesnių sąlygų padidės gimstamumas vien pakalbėjus apie grėsmę "išnykti", visiškai nelogiškas. Ir priešingai, prieš pat 2008 m. krizę, smarkiai padidėjęs buvo gimstamumas, kai atrodė jog paskolomis galima pradėti gyventi kaip įprasta "Vakaruose", kad naujausius butus galima imti ir už minimumą dirbantiems, kad parama jauniems tėveliams didės, infrastruktūra vaikams auginti bus sukurta... Reiškia teigiamos emocijos, geresnė ekonominė situacija, didesnis užtikrintumas dėl ateities, gali padėti padidinti gimstamumą. Ne taip beviltiška kaip Japonijoje, kada ekonomika tiek užkalusi, kad dirbamas daugiau, tu gyveni prasčiau nei tavo tėvai gyveno, tad visi susiima dirbti dar daugiau, ir per karjerą gimstamumas nebepadengia mirtingumo, pačios moterys nei gali išeiti iš karjerisčių rėžimo nei ekonomika atlaikytu ženkliai padidėjusį darbo jėgos stygių, nei šeima galėtu išgyventi tik iš vieno dirbančiojo. Tas pats ir JAV, "auksinis laikmetis" buvo septintas aštuntas dešimtmetis, kai vienas dirbantis vyras galėjo išlaikyti šeimą su daug vaikų, bei padoriai gyventi. Dabar nelikus net iliuzijų jog tai įmanoma, gimstamumas pas turtingesnius labai žemas, aukštesnis bendras gimstamumas palaikomas gausiomis imigrantų šeimomis.
vytra 2014-11-18 09:09
- Na moterys, ką Jūs randate "lygios teisės", "karjeros", "bevyrės šeimos" režimuose? Vyrai Jus vėl apgavo dideliu kietu melu į abi ausis!
Atk 2014-11-18 12:52
Jūs viską egoizmu traktuojat, tuodėl ir trumparegiškas žvilgsnis ir negalit išbršsti iš liūno kančių.
immortallt 2014-11-18 13:49
Nėra nieko tik egoizmas. Altruizmas, tai kai malonu daryti gera kitam. Darai gera, nes tau malonu. Tai yra kiekvieno gyvo organizmo pagrindas.
vytra 2014-11-18 14:10
".
immortallt 2014-11-18 17:36
nu kažin, ko daugiau, visada mąstančių ir besielgiančių taip, kad visumoje visiems būtų geriau ar asmeniškai būtų geriausiai (šiuo atveju gali būti ir šeima ar uždaras ratas)? Jei tu dar sapalioji, kad maksimizuoja bendrą gėrį, tai neturiu apie ką su tavimi kalbėti, nes tada nebūtų absoliučiai jokių nusikaltėlių, net nepagautų.