Paskutinis mėnuo iki euro: nevėluokite apmokėti sąskaitų, nes galite įšaldyti tris su puse karto didesnę sumą  (2)

Įprotį apmokėti sąskaitas už komunalines paslaugas vėluojant arba mokant į priekį paskutinį šių metų mėnesį vertėtų pamiršti – kai kuriais atvejais galite kuriam laikui įšaldyti tris su puse karto didesnę sumą, negu numatėte mokesčiams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesa, dauguma elektros, dujų ir vandens tiekimo bendrovių bei pastatų priežiūros ir administravimo paslaugas teikiančių įmonių ramina – esą sausio pirmąją perėjus prie naujos valiutos, tiek skolos, tiek permokos bus paprasčiausiai perskaičiuojamos iš litų į eurus iš anksto žinomu kursu, todėl piniginių neteks pakratyti labiau nei įprastai.

Tačiau jei nenori mokesčiams palengvinti piniginių tris su puse karto didesnėmis sumomis, negu planuota, kai kuriais atvejais gyventojai vis dėl to turėtų išlikti budrūs. Tai ypač aktualu įpratusiems už komunalines paslaugas mokėti prekybos centruose ar specialiuose mokėjimų terminaluose, pateikiant sąskaitas su brūkšniniais kodais. Kadangi juose užšifruota tik mokėtina suma be valiutos, po Naujųjų metų vėluojančios sąskaitos brūkšniniame kode užšifruotą sumą kompiuterinė programa vertins kaip eurus. Norintiems vis tiek mokėti įmokas už gruodį po sausio pirmosios, patariama pasitikslinti, ar pardavėjas nepamiršo įvesti patikslinimų, antraip galite netyčia sumokėti pusketvirto karto didesnę sumą, negu turėtumėte.

„Kadangi visos sąskaitos yra spausdinamos dar litais, tai ir suma ant tų brūkšninių kodų reiškia litus. Mes tiesiog įspėjame savo klientus, kad po Naujų metų atėję su senomis sąskaitomis, jeigu paslaugos teikėjas, tas, kuris priima įmokas, nėra pasiruošęs, tai vartotojai turėtų būti atidūs, pasižiūrėti, ar jiems nenuskaitys tos sumos eurais, nes suma yra ta pati, ten valiutos nėra nurodyta“, – sako UAB „Mano būstas“ Rinkodaros ir komunikacijos departamento direktorius Vilius Mackonis.

Komunalininkai ramina, kad net ir susidarius tokiai situacijai, sumokėtos sumos eurais likutis vėliau būtų įskaitytas kaip permoka ir galutiniame balanse vartotojai nepraloštų, tačiau norintiems išvengti tokių situacijų patariama sąskaitas už gruodį apmokėti dar šiais kalendoriniais metais. O jei vis dėl to nuspręstumėte gruodžio sąskaitas apmokėti sausį, vertėtų brūkšniniais kodais nesinaudoti – verčiau atsiskaitykite už paslaugas bankų skyriuose arba internetu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(16)
(4)
(12)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: