Automobilio užvedimas šaltą rytą reikalauja kantrybės ir išmanymo  (1)

Šaltasis metų laikas – išbandymas automobiliams. Pagrindiniais veikėjais „žiemos žaidime“ galima įvardyti vairuotoją, automobilio akumuliatorių ir šaltį, tačiau yra ir kitų veiksnių, lemiančių vairuotojo pergalę arba pralaimėjimą ryte bandant užvesti automobilio variklį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmiausia derėtų žinoti, kad ruošiantis užvesti automobilio variklį reikia keletą kartų nuspausti sankabos pedalą, išjungti pavarą ir tik tuomet sukti raktelį. Taip bus sutaupoma energijos ir sušalęs variklis bus išjundintas greičiau.

Jei automobilio variklis dyzelinis, „žiemos žaidime“ atsiranda ir daugiau veikėjų. Pakaitinimo žvakės – vienas iš svarbiausių elementų dyzeliniams automobiliams. Jei jos nesugeba atlikti savo funkcijos, į darbą gali tekti važiuoti viešuoju transportu. Vairuotojams rekomenduojama prieš vedant automobilio variklį pakaitinimo žvakes suaktyvinti du ar net tris kartus ir tik tuomet bandyti užvesti variklį.

Jei automobilis neužsiveda, nekankinkite starterio ir darykite pertraukas tarp bandymų užvesti. Pasukę raktelį jį laikykite ne ilgiau kaip penkias sekundes. Jei užvesti variklio nepavyko, proceso iš karto nekartokite, o palaukite bent jau minutę.

Siekiant visą akumuliatoriaus energiją nukreipti tik į starterį, išjunkite visus nereikalingus elektros įrenginius – langų apipūtimą, radiją, jokiu būdu nejunkite automobilio žibintų. Tiesa, trumpas mirktelėjimas šviesomis gali sužadinti akumuliatorių ir netgi prisidėti prie variklio užvedimo sėkmės. Tik nepersistenkite, šviesomis tik mirktelėkite.

Jei vasarą į degalų kokybę kreipiame mažiau dėmesio, tai žiemą nekokybiški ar naudojimui šaltyje neskirti degalai gali būti problemos priežastimi. Naudokite žieminius degalus ir būtinai prieš suspaudžiant speigui pasikeiskite degalų filtrus. Tai ypač aktualu dyzelinių automobilių vairuotojams, mat šaltyje dyzelinas linkęs tirštėti ir virsti medžiaga, panašia į skystą vašką.

Jei automobilio užvesti niekaip negalite, bet važiuoti juo jums mirtinai reikia, galite prašyti pagalbos kitų vairuotojų. Užvesti automobilį galima specialiais laidais, kuriais sujungiamos užšalusio ir „automobilio donoro“ baterijos. Tiesa, šis būdas kiek pavojingas naujesniems automobiliams, kuriuose gausu elektronikos. Dėl įtampos svyravimų gali įvykti gedimas.

Užvesti automobilį galima ir jį tempiant ar stumiant. Žinoma, tokią prabangą sau leisti gali tik automobilių su mechanine pavarų dėže vairuotojai. Tiesa, toks užvedimo būdas kiek pavojingas, nes tempiamas vairuotojas pro apšalusius langus mažai ką mato, o ir kelio danga žiemą dažniausiai būna slidi.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(13)
(22)
(-9)

Komentarai (1)