Kuba ir JAV atnaujina diplomatinius santykius  (0)

Po 18 mėnesių slaptų derybų, kuriose dalyvavo Vatikanas ir Kanada, Obama ir Kubos prezidentas Raulis Kastro antradienį sutarė telefonu apsikeisti kaliniais ir atidaryti ambasadas vienas kito šalyse.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Trečiadienį pasakytoje kalboje per televiziją, Obama paskelbė „nelanksčios ir pasenusios“ izoliavimo politikos Kubos atžvilgiu pabaigą.

Obama sakė, kad pokyčiai tapo galimi, kai Havana paleido kubietišką Twitter variantą sukūrusį Alaną Grossą, 65 m., apkaltintą nelegalios telekomunikacijos įrangos tiekimu ir 2009 m. nuteistą 15 metų kalėjimo.

Kuba taip pat paleidžia žvalgybos agentą, šnipinėjusį JAV naudai ir laikytą beveik 20 metų. Savo ruožtu JAV išlaisvino tris Kubos žvalgybos agentus, laikomus JAV.

Obama sakė, kad prie spaudimo išlaisvinti Grossą aktyviai prisidėjo popiežius Pranciškus, pirmasis Lotynų Amerikos pontifikas. Nemaža dalis Kubos gyventojų yra Romos katalikai. Vatikanas artimai bendradarbiavo su abiem pusėmis ir pas save surengė asmeninius JAV atstovų susitikimus.

Politikos pokytis reiškia, kad bus šiek tiek atvertas transportavimas ir prekyba, tačiau ilgas prekybos embargas nutrauktas nebus. Jis yra įtvirtinta įstatymais, kurių pakeitimui reikia kongreso pritarimo. Obama sakė jo sieksiantis, tačiau lengva tikriausiai nebus.

Nors kelionių suvaržymai, apsunkindavę daugelį amerikiečių, bus palengvinti, durys plačiam JAV turizmui Karibų saloje dar nebus atvertos.

Verta paminėti, kad kad tarp JAV ir Kubos diplomatinių santykių nebuvo ilgiau, nei 50 metų. 1959 Kuboje į valdžią atėjo Sukilėlių armijos vadas Fidelis Kastro. JAV Valstybės departamento nuomone, drauge su tuo Kuboje buvo įsteigtas autoritarinis režimas, buvo griežtai apribotos pagrindinės laisvės ir pažeistos žmonių teisės. 1960 m. JAV paskelbė Kubai prekybos embargą.

1961 metais Fidelis Kastro paskelbė, kad revoliucija socialistinė ir Kuboje buvo priimta vienpartinė komunistinė sistema. Savo ruožtu JAV paskelbė apie diplomatinių santykių nutraukimą.

1962 m. JAV pasiekė Kubos pašalinimo iš Amerikos valstybių organizacijos (AVO). Kastro vyriausybę apkaltino pagalba Venesuelos revoliucionieriams, ir 1964 metais AVO įvedė Kubai diplomatines ir prekybos sankcijas.

JAV ir SSRS konflikto metu Kuboje buvo įrengtos sovietinės branduolinės kovinės galvutės. JAV vykdė salos jūrų blokadą ir SSRS sutiko demontuoti raketas mainais į JAV įsipareigojimą nesiveržti į Kubą.

Į valdžią atėjus Barakui Obamai, JAV Kubos atžvilgiu ėmė vykdyti ne tokią griežtą politiką. 2009 m. JAV prezidentas pasirašė įstatymą, palengvinantį ekonomines sankcijas Kubai ir supaprastino keliones į tėvynę iš Kubos kilusiems amerikiečiams.

2012 m. liepą jaunesnysis F. Kastro brolis Raulis, Kubos valstybės tarybos vadovas, pareiškė, kad šalies valdžia pasirengusi derėtis su JAV valdžia įvairiausiais klausimais.

(7)
(0)
(7)

Komentarai (0)