Tai rimčiau nei atrodo: XXI amžiaus kapitalizmas ant prarajos krašto?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

vytautas50 2015-01-08 14:49
immortallt 2015-01-08 15:06
Vytautai, tu daunas ar tokiu apsimeti? Užpisi su savo nesąmonėm kaip "Investicijų Lietuvoje nebuvo, nėra ir nebus." Gal pasižiūrėk skaičius ar bent apsidairyk. Dabar visi Ispaniją ar Graikiją vertina rizikingiau nei Lietuvą. Pigi darbo jėga nelabai jau pigi. Tavo visas tikslas yra minimumas - degrado mąstysena. Negana to didėjimą imi nominalia verte. Genijus. Ir dar lygina imdamas krizinius metus. Nu nobelio taikos premiją - berods šitą dalina už visokias nesąmones. Primink vycka, kiek kainuoja dienos pietūs Danijoje ir kiek Lietuvoje? Iš Norvegijos patirties, geriau čia dirbti ir gyventi už 3k litų nei ten už 12k. Ten 12k kaip čia 2k.
vytautas50 2015-01-08 15:34
immortallt 2015-01-08 15:40
Esu samdomas darbuotojas. Kiek kartų reikia kartotis? Taip, sutaupyti gali. Maistą atsiveži/atsiunčia, gyveni taupiai ir sutaupai. Bet čia normaliai gyvendamas aš sau galiu leisti gerokai daugiau ir lieka. Norvegijos iš vis nereiktų imti kaip pavyzdžio, nebent tu radai pas mus naftos tiek kiek jie turi. Ir šiaip kai Lietuva bus kapitalizme tiek kiek vakarų Europa, tada gal lygink. Dabar gali lyginti geriausiu atveju su Lenkija, Latvija, Estija, dar kokia Baltarusija ar Ukraina.
vytautas50 2015-01-08 16:05
Vytax 2015-01-08 16:16
O kuo Olandijos gamtinės sąlygos ypatingos? Niekuo. Jokių gamtinių resursų, šalis skandinama jūros. O kuo olandai užsiima? Lygiai tuo pačiu pačiu „nieku“ kuo ir mes. Prekyba (vienur nuperku, kitur parduodu), transportu (nuvežu krovinį iš taško Ą, į tašką B), bankininkyste (vienur pasiskolinu, kitur investuoju). Įsisąmoninkit, kad mes gyvename post-industrinėje epochoje. Gerą visuomenės gyvenimą nulemia ne fabrikų ar kokių nors karvių skaičius laukuose. Gerai gyvena tos visuomenės kur dauguma gyventojų užsiima visokia didelę pridėtinę vertę kuriančia smulkme.
immortallt 2015-01-08 16:29
Vytautas nesupranta, kad visoje Europoje sunkioji pramonė traukiasi. Tai atgyvena. Tai nėra aukštą pridėtinę vertę kuriantys darbai ir naujų automobilių gamyklų Lietuvoje nesitikėkite dėl paprastos priežastis - tos pačios gamyklos ten uždaromos ir darbo kaštai sudaro ne tokią ir didelę kainos dalį. Įrengti gamyklos liniją kainuoja milijardus + reikia krūvos tiekėjų. Vokietijoje maistas pigesnis kaip kur ir dėl daug dalykų. 1) vokiečiai ieško mažesnės kainos, lietuviai per Akropolyje, nesvarbu, kad brangiau 2) prekybinis plotas per gyventoją daug didesnis Lietuvoje, nei Vokietijoje 3) Šalies dydis lemia didesnę konkurenciją 4) Tas pats lengvatinis PVM'as, bet tai veikia, kai yra itin arši konkurencija, tačiau sukuria ir problemų. Tau to neaiškinsiu, nes net nesugebi suprasti kainų skirtumo. 5) Vokietijoje galėtum priminti kiek sudaro kitos išlaidos ir kodėl vienos darbuotojos vyras, vokietis, labai noriai persikraustė gyventi ir dirbti Lietuvoje. Nepatinka mokama alga mūsų verslininkų? Nu tai sveikinu, radai kur įkurti įmonę, mokėti keliskart didesnes algas ir pačiam pralobti. Ko nesteigi verslo? Vytautai, važiuok į Ukrainą ar Baltarusiją gyventi, tada pasakyk, kad nematai skirtumo.
Kadras 2015-01-08 17:29
Vytautai gal gali netersti idomios diskusijos, savo nihilistiniais komentarais?
vanduo4 2015-01-09 17:17
- Straipsnio esmė: giliai, giliai kaime gyvena bobutė, kuri buria iš kavos tirščių. Ji sakė, kad nuosėdos tokios tirštos, kad ta ireiškia labai ilgą ekonominio gyvenimo pablogėjimą. P.S. Arns sakė kad "socializmas yra gerai, nes žmonės vieni kitiems padeda". - Sutinku, kad gerai kai padeda, bet ar jie padeda kai nieko neturi? Jie tada pjaunasi dėl geresnio kasnio. Padeda kai turi kuo padėti, o tam reikia KAPITALO. - Esmė: padėjimas vieni kitiems tai ne socializmas, tai socialinė gerovė, kurią nulemia ekonominės gerovės lygis, t.y. kapitalizmas. Jeigu turi kapitalo, tada gali savo vištyte pamaloninti socialiniais skanėstais. - Visgi gerai kai žmonės nepraranda vilties gyvenime. Iliuzijos padeda pamiršti tą varganą rublių užmokestį už beprasmiškų (iliuzinių) komentarų rašymą.
MZ 2015-01-12 11:14
Kaip matau diskusija suka i sona t.y. ginciai apie kitu saliu situacijas gyvenimo lygius ir tt. Lygininti skirtingas salis beprasmiska tiek del istoriniu, geografiniu ir politiniu santvarku skirtumu. Butent kiekviena valstybe-visuomene turi atrasti savo regiono privalumu ir juos isnaudoti gerbuvio kurimui, mes ne italija ir alyvuogiu neauginsim, mes ne vokieciai rudos ir angliu neturim tai didziules metalo pramones nesitikekim, reikia isnaudot tai ka turim savo SMEGENIS. Butu maloniau isgirsti ka galime VISI padaryti kad socialine gerove ir kapitalizmas graziai ir taikiai sugyventu ? Kaip sumazinti bedarbyste? kaip sumazinti atskirti tarp didziuju kapitalistu ir eiliniu mirtinguju? kaip pagydyti visuomene nuo idingu - krastutiniu paziuru? t.y gryno social ir gryno kapital. Tie kas sugeba palyginti skirtingus dalykus supras kad extremizmas ir terorizmas taip pat yra sistemine krastutiniu paziuru isdava tai nesinoretu kad ir musu marijos zemeje kiltu vienokiu ar kitokiu bangu, pries viena ar kita sistema