Prognozė: kapitalizmą pakeis nauja ekonominė sistema

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Skeleton 2015-01-11 20:30
Rinkos ekonomika vienokia ar kitokia forma funkcionuoja nuo to meto kai vienas pirmykštis žmogus apsikeitė su kitu žmogumi žuvimi ir nudobto bizono mėsa, t.y. kažkur 20-40 tūkstančių metų. Viduriamžiai buvo tik laikinas periodas, kai prekybiniai santykiai sunyko. Laikas išsivaduoti iš marksistinių istorijos "interpretavimų".
Hm 2015-01-11 20:46
... skaityk trečią pastraipą, lavink vaizduotę ir baig gyventi praeitimi... Jei ekonomika pajėgi patenkinti visuomenės poreikius pilnai ir dar keleriopai daugiau, tai kam tie rinkos santykiai???
technologas 2015-01-12 00:40
Dabartinis bankinis feodalizmas nėra nuostabus, bet ne tai didžiausia problema. Jei visuomenės ekonominis/energetinis efektyvumas būtų labai didelis, maža saujelė dirbančiųjų galėtų aprūpinti milijonus bankininkų. Bankizmas - tiesiog būdas daug suvartoti mažai dirbant fiziškai. Problema - mažėjantis EROEI, apie ką beveik niekas nešneka/nerašo, ko pasekoje iš mūsų namų susikrovę mantą vienas ppo kito dingsta įsivaizduojami "energy slaves". Kas liečia EROEI, artėjant jam prie vieneto labai skaudžiai pasijaus. Reikėtų bent jau 5:1 kaip minimum.
Talkatif 2015-01-12 00:47
Grįžkim realybėn. A) pažaboti religinį fanatizmą. B) pažaboti gimstamumą. Centrinėj, Pietų Amerikose, Karibuose, Afrokoje, Azijoje pilna žmonių, kurie gyvena kaip apokaliptiniuose filmuose apie ateitį ar viduramžius. Skurdas, purvas ir badas. Ir tokių pasaulyje yra dauguma. Ir modeliuok kokį Rio lušnyną kaip nori.
Creatium 2015-01-12 01:38
Tai gali būti puikus įrodymas, kad švietimas yra vienas esminių punktų vystant asmenybę. Šalys, kuriose skiriama didžiulis dėmesys švietimui, turi didžiausius patentų ir inovacijų rodiklius. Tai ne atsitiktinumas. Klausimas ar ateityje technologijos galės mokyti mus? Jeigu atsakymas taip - tuomet tai bus individualizuotas mokymas. O toks dalykas bus pats efektyviausias būdas išlavinti kiekvieną žmogų. Lygiai kaip ir personalizuota medicina, tas pats ir su mokymu. O kokie būtų to rezultatai - manau labai aišku.
prusas 2015-01-12 19:18
Aišku šie argumentai yra ant sevetėlės, bet šiuolaikinių superkompiuterių greitis yra apie 10^15, kitaip sakant per sekundę galime kiekvienai saveikai panaudoti 3,3*10^5 operacijų. Manau kad šitas skaičius yra pakankamas bent vienam programos žingsniui. Netgi mano namų darbo stotis duoda virš 5*10^10 flops, ir tai be GPU, kas vienai saveikai duoda apie 15 operacijų per sekundę. Todėl ir manau , kad tai visiškai realu, tiesiog klausimas yra suinteresuotume.
sigun 2015-02-03 16:49
Kam įdomu tai kas rašoma straipsnyje, tik labiau argumentuotai ir ne taip kardinaliai kaip pateikta žurnalisto, galima paskaityti Rifkino knygoje "Trečioji Pramonės revoliucija". Knyga Lietuvos mokslo akademijos iniciatyva išversta į lietuvių kalbą ir nemokamai prieinama http://mokslofestivalis.eu/mokslo-proje ... iucija-617. Prie to paties ir dar kelios knygos, kurias verta perskaityti. Kiek tuo tikėti kiekvieno reikalas, bet bent jau sužinot kitą nuomonę ir argumentus tikrai verta.