Kodėl nepinga duona? Kepėjų ir grūdų didmenininkų pasiteisinimai

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

sloggi 2015-02-12 11:16
Hmmm, o kodel tada vokietijoje tokios butinosios prekes pigesnes nei pas mus? Jug ta grudu birza tapati pasauli ne?
lucy 2015-02-12 14:08
Todėl, kad Lietuva tai ne Vokietija ir pas mus klesti korupcija, pas mūsų jei ir yra kažkokie kainų prižiūrėtojai jie yra paperkami ir viską praleidžia pro pirštus. Tas pats su bankų prižiūrėtoju, kuris "prižiūri", kad bankai nesavivaliautų ir "atstovauja lietuvių interesus" kaip tik vakar per žinias rodė tą šūdo gabalą, kuris pateisina jog bankai keičiant Euro centus į Eurus ima 4,5 % nuo sumos vien už tai jog tu Eurus į Eurus keiti...
LND 2015-02-12 15:25
Keista, kad kai kuras taip atipigo nepinga kitos prekės. Nes kai prasidėjo krizė ir kuras gerokai pabrango tada dauguma prekių irgi pastebimai brango, nes dėl kuro reikejo didesnių išlaidų transportavimui. Dabr nukritus kuro kainoms prekės vistiek kainuoja tiek pat ar net brangsta, nes dabar kažkodėl tai jau nebeturi įtakos kainoms.
immortallt 2015-02-12 15:28
sloggi, nu melagi, aną savaitę kaip tik buvau Vokietijoje. Nieko ten pigiau nėra. Akcines prekes su ne akcinėm nelygink. Buvau Lidl, Netto ir dar kažkurioje parduotuvėje Vokietijoje. Panaši duona, ne baltas batonas - viskas brangiau. Pieno produktai - brangesni. Net jogurtus tyčia ėmiau ir žiūrėjau, ten daugiau tų uogų ar ne - nė velnio ne daugiau, tik cukraus daugiau pridėta, tai skonis vaisių stipresnis. Daržovės ir vaisiai kainos šiek tiek didesnės, akcinių prekių kai kas atrodė pigiau nei Lietuvoje, bet pakalbėjus su mama, kuri buvo Lietuvoje, sakė pas mus dar ant 10 euro centų mažesnė kaina buvo. Kuras brangiau ~10-12 euro centų. Pravažiavau nuo rytinės iki vakarinės pusės, beveik prie Olandijos sienos buvau. lucy, o gal nori eiti savanoriškai atidaryti kontora, kuri keičia eurocentus į eurus? Išsinuomosi patalpas, pasodinsi žmogų ir jam mokėsi algą, arba pats sedėsi ir dirbsi. Dar įsirengsi seifą, spręsi logistikos klausimą ir kur tuos centus kišti. Va tada galėsi tokias nesąmones bambėti. O tai tau viskas atrodo paprasta, kai neatneša 1,000 eurų centais, kas reiškia iki 100,000 monetų arba 230kg. Kodėl kainos krenta lėtai? Na kiek jūsų algos sumažėjo nukritus naftos kainai?
min 2015-02-12 15:57
Reikia isidemeti viena dalyka. Laiko ir kainu atgal nesugrazinsi, kad ir kaip tu ten noretum
sloggi 2015-02-12 16:19
M, kad buvo l. ryte straipsnis, 15min apie zemesnes kainas, kur zurnalistei ten besidarbuojanciai/gyvenciai skambino ir klause. Tiesa jai gerai pamenu miestas buvo berlynas palygimui. Sake kitos prekes iki 20% pigiau. Cia be jokiu akciju ar lojalumo korteliu.
immortallt 2015-02-12 16:25
Tikėk toliau l.rytu ar delfi, o tuo labiau emigrantų kalbomis. Aš nuvažiavau ir pats mačiau kainas. Negana to, kad jos didesnės, tai dar ir parduotuvės realiai skylės. Pas mus dauguma norfų atrodo geriau. O ką jau kalbėti apie produktų kokybinius skirtumus. Baltos duonos su juodos nelygink ir dar pagal kepalą, o ne svorį. Vokietijoje nebuvo pigiau negana to fakto, kad apyvartos per kvadratinį metrą daug didesnės nei Lietuvoje dėl 8x didesnio gyventojų tankio. O aš girdžiu emigrantus ir pasakojančius, apie pigesnius produktus Norvegijoje, kai realiai ten pigiau tik sauskelnės, dėl to, kad taikomos valstybinės subsidijos. Visa kita brangiau kartais. (Makaronų 5kg pakio negalima lyginti su 500g makaronų pakio dauginant iš 10 ir pilno grūdo makaronų su šūdinais miltais).
LND 2015-02-12 17:09
Lėtai? kad jos nelabai krenta visai. O algos nesumažėjo, bet pakilus naftos kainai algos taip pat nepadidėjo.
immortallt 2015-02-12 17:35
Niekas nesitiki, kad kainų kritimas bus labai ilgalaikis efektas, negana to, kol praeina visas grandis tai užtrunka. Naftos kainų kritimas iki mažeikių naftos geriausiu atveju ateina per mėnesį. Dar per porą savaičių gali ateiti į kolonėles. Kol vežėjai nuleis kainas praeis dar daugiau laiko, nes čia mažiau tiesiogiai kuras jau lemia ir kompanijos stengiasi atsigriebti už tą laiką, kada pelno maržos buvo mažesnės nei normalu. Tada jau ta pati kepykla turi perduoti kaštus, realiai jai kaštai dėl naftos kainos kritimo sumažėja gal po 3-6 mėnesių. Negana to, kuras tiesiogiai duonos kainoje sudaro iki 5% ir 20% kritimas reiškia, kad savikaina krenta 1%. Kitos maržos nepaliečiamos beveik. Tai dabar sakyk, ar tikrai neaugo pvz darbo užmokestis, kuris sudaro gal ~10% kainos struktūroje neaugo bent vidutinikšai 0.5% per paskutinius metus? Taigi kainos kritima dėl degalų pilnai kompensavo didesnės algos. Dėl grūdų kainų, jei kainas žiūrėsi doleriais, tai nepamiršk euro kurso. Taip pat grūdų kainos labai svyruoja ir svyravimai turi praeiti visą tą pačią grandinę. Žinoma, lemia daug daugiau, bet žmonės geriau pirks už brangesnę stabilią kainą, negu už šokinėjančią tai žemyn, tai grįžtančią į buvusį lygį. kaip ir nuperka prekių daugiau ir didesnis pelnas būna, kai prekė yra brangesnė, bet daromos 40% nuolaidos, negu kad kai visada parduodama 20% mažesne reguliaria kaina.
Kadras 2015-02-12 20:36
Per lrt televizija laida "laba diena", filmavo tos dienos Vokietijos ir Lietuvoje esancias kainas, tai akivaizdziai buvo Lietuvoje mazesnes kainos. O del kainu mazejimo, tai cia yra psichologinis dalykas, nes zmones visada pastebi kaip kainos kyla, bet jie nepastebi kaip jos leidziasi. Mokslinkai yra atlike tyrimus(ne Lietuvos), kad zmones praktiskai visada galvoja, kad prekes pries metus buvo zemesnes, nei yra dabar, nors jos nepasikeite arba net zemesnes. O kainos dabar yra labai sumazejusios, buvau atsivertes metu senumo IKI reklamini zurnala.
Skeleton 2015-02-12 23:15
macke 2015-02-13 08:23
Kažkaip kai pabrangsta grūdai tai miltų kaina iš karto šokteli. Nesvarbu kad pigių grūdų užpirktas pilnas elevatorius, bet jei rinkoje kaina kyla - miltai iš karto brangsta. Paklausus darbuotojų kodėl taip yra jie sako Ngautas pelnas irgi nuostolis. O štai jei atpinga grūdai tai jau Pas mus dar pilna brangių grūdų... Kaip ir degalinėse..
immortallt 2015-02-13 09:10
Nusipirkai miltų pigiau ir pabrango - tu juos gali parduoti ir uždirbti iš karto. O ir pabrangimas vis tiek yra bent 2 savaitėm veluojantis. Dažnai ir kaina keliama jau tik tada, kai tai suryja >50% pelno, tai yra kaina nebuvo kelta kurį laiką, kol augo kiti kaštai, bet gamintojai dar kainos nekėlė. Visad lengva kaltinti kitus, bet pasižiūrėti į save, paanalizuoti situaciją REALIĄ ir pamąstyti, ką būtų galima padaryti naudingo iš tikrųjų, tai neįdomu. Kitaip sakant bambekliai, susikiškit savo pezalus kur nesueina, jei apart pabambėjimo daugiau nieko neturit.