Pasirašytas naujas taikos planas Ukrainoje: 11 punktų, kurių turės laikytis Ukraina ir Rusija  (102)

Minskas visą naktį laikė prikaustęs viso pasaulio žiniasklaidos dėmesį. Į Baltarusijos sostinę atvyko Ukrainos prezidentas Petro Porošenka, Rusijos vadovas Vladimiras Putinas, Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as. Derybos truko visą naktį. Po jų galiausiai pasirašytas taikos planas, kuriame – 11 punktų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

  1. Nedelsiant ir visiškai nutraukti ugnį nuo vasario 15 dienos.
  2. Atitraukti ginkluotę ir sukurti saugumo zoną. Sunkioji ginkluotė turi būti atitraukta mažiausiai 50 km atstumu, o raketinės sistemos – net 140 km atstumu. Ukrainos kariai ginkluotę turi atitraukti nuo dabartinės fronto linijos, o separatistai nuo ankstesniame Minsko susitarime numatytos linijos. Ši procesą kontroliuos Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovai.
  3. Užtikrinti efektyvų ugnies nutraukimo ir ginkluotės atitraukimo monitoringo procesą.
  4. Pirmą dieną po ginkluotės atitraukimo pradėti dialogą apie vietos valdžios rinkimus vadinamųjų Donecko ir Luhansko liaudies respublikų teritorijose pagal Ukrainos įstatymus ir apie būsimą šių rajonų ypatingąjį statusą.
  5. Amnestija visiems dalyvavusiems kovos veiksmuose. Tam turi būti priimtas specialus įstatymas, kuris draus persekioti kovų dalyvius.
  6. Visų belaisvių paleidimas ir apsikeitimas jais.
  7. Sudaryti sąlygas gauti ir naudotis tarptautine humanitarine pagalba visiems, kuriems jos reikia.
  8. Atkurti Ukrainos ir vadinamųjų Donecko ir Luhansko liaudies respublikų socialinius ir ekonominius ryšius, atnaujinti pensijų, socialinių išmokų bei kitų išmokų mokėjimą. Dėl to Ukrainai šiose teritorijose reikės atkurti bankinę veiklą. Prancūzija ir Vokietija įsipareigoja techniškai padėti atkurti bankinę veiklą ir ieškoti galimybių sukurti tarptautinį socialinių išmokų mokėjimo mechanizmą.
  9. Visiška Ukrainos valdžios sienos su Rusija kontrolė visoje konflikto zonoje. Sienos kontrolės įgyvendinimas turi būti pradėtas iš karto po vietos valdžios rinkimų ir tęsiamas konsultuojantis su šių teritorijų vadovais. Ukrainos valdžia sienos kontrolę turi visiškai perimti iki 2015 m. pabaigos, bet su sąlyga, kad bus laikomasi 11-to susitarimo punkto.
  10. Stebint ESBO atstovams, išvesti visas ginkluotas užsienio formuotes, karinę techniką ir samdinius iš Ukrainos teritorijos. Nuginkluoti visas neteisėtas grupes.
  11. Ukrainos konstitucinė reforma. 2015 m. pabaigoje turi būti priimta nauja Ukrainos Konstitucija, kurioje numatyta decentralizacija bei ypatingas statusas atskiriems Donecko ir Luhansko sričių rajonams.

Jei šio susitarimo nebus laikomasi, Ukrainos valdžia neatgaus sienos su Rusija kontrolės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(38)
(7)
(31)

Komentarai (102)