„Leningrado skerdynės“: baisi tiesa apie blokadą  (4)

Leidykla „Briedis“ išleido baltarusių publicisto ir istoriko Vladimiro Bešanovo knygą apie Leningrado gynybą ir blokadą – „Leningrado skerdynės“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie Antrojo pasaulinio karo metais vykusią Leningrado blokadą parašyta šimtai knygų.

Baisi tragedija, pasiglemžusi milijonų žmonių gyvybes, giliai ir skaudžiai įsirėžė į rusų tautos sąmonę.

2014 metais, Leningrado išlaisvinimo iš blokados 70-mečio išvakarėse, televizijos kanalas „Dožd“ („Lietus“) savo interneto puslapyje surengtoje apklausoje pateikė klausimą apie Leningrado blokadą: „Gal vertėjo atiduoti Leningradą, kad būtume galėję išgelbėti tūkstančius gyventojų?“. Rusijoje kilo skandalas.

Ar vokiečiai norėjo užimti Leningradą ir sunaikinti miesto gyventojus? Šį faktą, kaip ir aibę kitų, sovietiniai istoriografai pateikia kaip tikrą.

Iki to meto, naciai užėmė ne vieną Europos sostinę! Ne išimtimi turėjo tapti Maskva ir Leningradas.

Nacių kariuomenei buvo svarbu išvaryti Leningrado gyventojus iš miesto, kad jų nereiktų maitinti per žiemą.

Šiandien tą patvirtina įvairūs šaltiniai: užsienio archyvų dokumentai, memuarai ir t. t.

Tuo tarpu, net praėjus 70-čiai metų nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos, sovietiniai archyvai tvirtai užverti ir saugo savo paslaptis arba atveria tas, kurios yra mažai reikšmingos rašant nesuklastotą karo istoriją.

Televizijos kanalas „Dožd“ buvo priverstas atsiprašyti už „netinkamus“ klausimus, apklausos rezultatai paskelbti nebuvo.

Rusijos Dūmos frakcijos vienbalsiai pasmerkė apklausą, pavadino ją šventvagyste ir Antrojo pasaulinio karo veteranų jausmų įžeidimu. Vėliau Dūmoje pateiktas įstatymas dėl baudžiamosios atsakomybės ir baudos už DTK (Didysis Tėvynės karas – taip Rusijoje vadinamas Antrasis pasaulinis karas) atmintinų įvykių (?) įžeidimą…

Bet koks kitas požiūris į „šventąją tiesą“ bus laikomas mėginimu iškraipyti istoriją.

Remiantis „vienos tiesos“ principu, į istorijos „klastotojų“ gretas galėtų būti įtrauktas ir V. Bešanovas, šioje knygoje atskleidžiantis „nežinomus“ Leningrado blokados ir gynybos įvykius bei faktus.

„Leningrado skerdynės“ – ne tik nepatogi Kremliui, bet ir apskritai Rusijoje daugelio laikoma skandalinga populiaraus autoriaus knyga. Tai istorija – apie siaubingą badmetį bei daugiau nei metus trukusias (sovietų pateikiama net „900 dienų“ versija) itin žiaurias kovas. Tuo metu prie Leningrado ir pačiame Leningrade nuo bado, ligų ir kaudamiesi fronte žuvo daugiau kaip du milijonai žmonių.

Knygoje 382 iliustracijos, pateikiami ir 4 žemėlapiai.

V. Bešanov. Leningrado skerdynės. Iš rusų kalbos vertė Rimvydas Užukukis – Vilnius: Briedis [2015]. – 464 p.: iliustr.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(47)
(5)
(42)

Komentarai (4)